Ružové víno je zrejme také staré ako vinárstvo samo. Zďaleka nie je určené len pre ženy, veď polosladké Rosé d'Anjou bolo (okrem šampanského) obľúbeným vínom mušketierov a práve týmto vínom sa snažili otráviť aj troch Dumasových hrdinov. Ani ružové šampanské nedalo na seba dlho čakať a prvé fľaše boli dodané na trh v roku 1775 vinárskym domom Veuve Clicquot, pričom ich „rosé" dodnes zostalo uznávanou špičkou medzi ružovými bublinkami. Po útlme v osemdesiatych rokoch minulého storočia sa v poslednej dekáde zdvihla nová vlna záujmu konzumentov. Avšak dnešné ružové vína reflektujú stále náročnejšie chute zákazníkov a od svojich predchodcov sa značne líšia svojou komplexnosťou, ako aj kvalitou.
Ako sa vyrába ružové víno
V súčasnosti existuje mnoho spôsobov výroby ružového vína, pričom niektoré z nich sa historicky vyvinuli len v geograficky obmedzených oblastiach. Počas dovolenky nikdy neodoláme miestnemu ružovému a na Cypre sme si celý týždeň mysleli, že ich ružové sú jedny z najzaujímavejších na svete. Taká rozmanitosť vo farbe, vôni i chuti... iné na obed, iné večer. Až na konci pobytu sme zistili, že „rosé" pre nás namiešavali do karáf čašníci z dostupných bielych a červených vín. Takáto „výroba" ružových vín je vo väčšine krajín EÚ zakázaná.
Medzi raritné spôsoby výroby patrí plnenie sudov po červenom víne bielym muštom v oblasti Anjou na rieke Loire. V Brianze na severe Talianska zasa popučené modré hrozná zalievajú bielym vínom. Ružové šampanské sa vyrába buď z modrého hrozna alebo z bieleho vína s pridaním istého množstvo tichého červeného vína. V rakúskom Štajersku sa biele i modré nakvasené hrozná lisujú spolu, čím vzniká ich typické sivo-ružové víno - Schilcher.
U nás sa ružové víno zvyčajne vyrába klasickým spôsobom z modrých odrôd (najčastejšie Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon, menej často Svatovavrinecké, Modrý Portugal, Zweigeltrebe alebo Merlot). Mušt necháva vinár v kontakte so šupkami vylisovaného hrozna len obmedzený čas, aby do neho prešlo počas macerácie maximum aromatických látok, primerané množstvo farbiva a minimum trieslovín. Ružové vína tak získajú charakter bielych vín s náznakom štruktúry a hlavne vône vín červených.
Aké je moderné ružové
Ružové víno by malo byť hlavne svieže, harmonické, s príjemnou ovocnosťou, ktorá sa prejavuje vo vôni, ako aj v chuti, keď jahody, maliny, čerešne, černice, višne a iné drobné červené záhradné a lesné ovocie sú často doplnené o pikantné a korenisté tóny. Ružové vína majú byť vo svojej podstate nekomplikované a viac určené na pitie ako na hĺbavé degustovanie. Ich najtypickejším znakom je, samozrejme, farba, ktorá sa začína od svetlolososovej a na opačnom konci farebného spektra končí rubínovočervenou, za ktorú by sa nehanbil nejeden slovenský výrobca červených vín. Obsah cukru má široké rozpätie, od nuly u úplne suchých vín až po polosuché prípadne polosladké vína s dobre vyváženým obsahom kyselín.
Slovenské ružové vs. svet
Hoci kolískou ružových vín je najstaršia francúzska vinárska oblasť - Provensálsko, kde ružové vína tvoria od nepamäti väčšinu produkcie, ružové produkty vyrába už stáročia celá vinárska Európa. V posledných rokoch získavajú medailové ocenenia a medzinárodné uznanie stále častejšie aj „rozéčka" z Moravy a zo Slovenska. Vo svetovej konkurencii máme vďaka svojej geografickej polohe a šikovným vinárom mimoriadnu šancu presadiť sa s kvalitnými ružovými. Kým pred pár rokmi ste u nás našli ledva zo pár výrobcov, dnes sú ich desiatky a ich ružové skvosty sú prvými vypredanými vínami. Držíme palce, len tak ďalej.
Servis ružového vína
- má sa piť mladé, najlepšie vprvom roku atomu zodpovedá tiež spôsob uzavretia vína - na mieste je plastový, sklenený alebo skrutkovací uzáver,
- zvyčajne sa plní do fliaš zčíreho skla, aby vynikla jeho farba,
- rôzne štýly, líšiace sa obsahom alkoholu icukru, umožňujú kombináciu srôznymi typmi jedál,
- suché je vhodným aperitívom, ale hodí sa aj kšalátom, rybám acestovinám,
- vína so zvyškovým cukrom sú vhodné ku korenistým špecialitám zgrilu, vyzretým plesňovým syrom, prípadne ovocným dezertom,
- teplota podávania je 7 - 9°C.