Olivový olej

Potešenie pre dušu i telo

Vďaka svojim jedinečným chuťovým a zdraviu prospešným vlastnostiam si olivový olej získava čoraz viac priaznivcov aj u nás. Existujú rôzne druhy olivových olejov. Viete ich rozoznať a použiť?

História už od doby medenej

Olivy, obilie a vinič sprevádzajú človeka od pradávnych čias a archeológovia našli až 6000 rokov staré dôkazy z oblasti Prednej Ázie. Z Iránu, zo Sýrie a z Palestíny sa olivy rozšírili do celého Stredomoria hlavne vďaka Feničanom. Človek stáročia šľachtil olivovníky a dnes existujú stovky odrôd, ktorých genóm sa mapuje s cieľom zostavenia rodokmeňa. Pôvodné kríčkovité „feral" olivy ešte stále rastú na Strednom východe, a po zavlečení do Austrálie sa z nich stala nepríjemná náletová burina.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Olivovníky sa pestujú vo všetkých krajinách okolo Stredozemného mora. Najväčším producentom konzumných olív, ako aj olivového oleja je Španielsko, hlavne Andalúzia, zatiaľ čo Taliansko ponúka najviac extra panenského olivového oleja. Malý podiel z takmer troch miliónov ton každoročnej produkcie sa vyrobí aj v iných častiach sveta, kde sa olivovníky následne rozšírili. Dnes olivy pestujú v Severnej a Južnej Amerike, v Juhoafrickej republike, v Japonsku, Číne, na Novom Zélande i v Austrálii. Oleje z jednotlivých krajín sa líšia svojou chuťou a u nás sú najobľúbenejšie olivové oleje zo Španielska a z Talianska.

Olej sa ochutnáva ako víno

Olivový olej nadobúda svoje senzorické charakteristiky v závislosti od odrody, pôdy a miesta pestovania, ročníka a, samozrejme, od spôsobu spracovania a následného uskladnenia. Olej, podobne ako víno, je možné hodnotiť a popísať z hľadiska jeho farby, vône a chuti. Farba môže byť od svetložltej až po tmavšiu zelenú, pričom sýtejšia farba nesvedčí automaticky o vyššej kvalite (dá sa dosiahnuť aj pridaním olivových listov k olivám počas ich lisovania). Vôňa a chuť odrážajú odrodovosť, a preto sa čoraz častejšie na trh uvádzajú namiesto zmesiek aj extra panenské odrodové oleje alebo starostlivo namiešané zmesi z vybraných odrôd.

SkryťVypnúť reklamu

Extra panenský je ten pravý

Olivový olej je typickou zložkou jedálneho lístka vo všetkých stredomorských krajinách, odkiaľ sa jeho používanie rozšírilo do ďalej. Jednotkou medzi olivovými olejmi je extra panenský olivový olej, ktorý sa vyrába lisovaním za studena a obsahuje tiež malý podiel vody a v nej rozpustených netukových látok. Na jeho výrobu sa vyberajú tie najlepšie plody, ktoré sa zvyčajne oberajú ručne v troch štvrtinách svojej zrelosti v období od októbra do decembra. Čím sú olivy zrelšie, tým viac oleja obsahujú, avšak so zrelosťou klesá obsah senzorických látok a zvyšuje sa obsah kyselín, ktoré nie sú žiaduce.

Používanie extra panenského olivového oleja by sa malo obmedziť na studenú kuchyňu, aby sa zachovali jeho zdravotne prospešné účinky, ktoré sa zahrievaním čiastočne strácajú. Vhodný je do zálievok na šaláty, ako súčasť rôznych predjediel, na zjemnenie chuti polievok, prípadne mäsa a zeleniny upravených pečením, grilovaním či dusením. Na tepelné úpravy je vhodnejší panenský alebo rafinovaný olivový olej, ktoré si vďaka vysokému obsahu kyseliny olejovej zachovávajú dobrú tepelnú stabilitu, v čom sa im vyrovná jedine repkový olej alebo bravčová masť.

SkryťVypnúť reklamu

Zdravotná prospešnosť

Olivový olej je známy svojím priaznivým účinkom na zdravie, avšak väčšina štúdií sa robila s panenským a najmä extra panenským olejom. Dokázalo sa, že konzumácia olivového oleja znižuje hladinu „zlého" LDL cholesterolu, pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym ochoreniam, chráni pred ischemickou chorobou srdca, zlepšuje metabolizmus diabetikov a dobré fungovanie črevného systému, napomáha dobrému tráveniu. Okrem toho vlani španielski vedci zistili, že polyfenoly prítomné v extra panenskom olivovom oleji majú letálne účinky na Helicobacter pylori - baktériu, ktorá kolonizuje žalúdok a často stojí na počiatku vzniku žalúdočných vredov a karcinómu žalúdka.

Samozrejme, konzumáciu tukov treba mať pod kontrolou a i tu platí staré múdre: všetkého veľa škodí - i toho najlepšieho oleja.

SkryťVypnúť reklamu

Ochutené oleje

Do šalátov, pod mäso alebo na zeleninu sú vhodné ochutené oleje. Na tento účel sa používajú oleje vyššej kvality, avšak menej často extra panenský olej, ktorý má svoju, často dosť intenzívnu vôňu i chuť. Na ochucovanie sa používajú koreniny (kardamon, koriander, rascovec, aníz, škorica, čierne korenie, fenikel), aromatické bylinky (bazalka, oregano, majorán, mäta, šalvia, rozmarín, tymian) alebo dokonca ovocie a zelenina. Pravý citrónový olivový olej sa vyrába lisovaním citrusových plodov spolu s olivami.

Skladovanie oleja

Olivový olej sa dobre uchováva pri izbovej teplote (18 -25 °C), podľa možnosti chránený pred svetlom. Prílišné teplo v kuchyni môže spôsobovať zrýchlené starnutie oleja. Ideálnym riešením nie je ani uskladnenie v chladničke, pretože extra panenský olej vďaka prítomnej vode hustne po ochladení na emulziu a pred použitím je ho nutné opäť uviesť na normálnu teplotu. Tieto zmeny teploty mu na kvalite nijako nepridajú. Ideálne je kupovať malé množstvá oleja a používať ho čo najčerstvejší. Olivový olej nie je víno - vekom sa jeho charakter k lepšiemu nemení.

SkryťVypnúť reklamu
Druhy olivových olejov

Extra panenský olivový olej - olej lisovaný za studena, bez chemickej úpravy s kyslosťou do 0,8 percenta, vhodný najmä pre studenú kuchyňu.

Panenský olivový olej - získava sa lisovaním za studena, senzoricky nezodpovedá najvyššej kategórii, má kyslosť do dvoch percent a je vhodný na studeno i na varenie.

Rafinovaný olivový olej - získava sa lisovaním pri vysokých tlakoch a olej sa následne spracúva chemicky. Vhodný aj na praženie a vyprážanie.

Predávaný olivový olej môže byť aj zmesou extra panenského a rafinovaného oleja.

Ak je cena extra panenského olivového oleja pod 300 korún za 0,5 litra, potom sa treba zamyslieť nad jeho kvalitou a pôvodom.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 348
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 922
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 690
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 158
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 813
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 174
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 688
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 610
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu