Dlhoroční partneri, medzi ktorými to občas zaškrípe
Naše dnešné predstavy o dobrom víne sú zatiaľ stále spojené s prírodným korkom, pričom jeho veľkosť a kvalita do značnej miery súvisia s obsahom, ktorý chráni. Je korok nenahraditeľný alebo existujú nové materiály s vhodnými vlastnosťami? Zvyknú si na ne aj milovníci dobrého vína?
Aj vďaka prítomnosti korkovej zátky má akt otvárania vína napätie a atmosféru odrážajúcu jedinečnosť danej chvíle. Korok je prírodný materiál používaný už v starom Grécku či Ríme na mnohé praktické účely vrátane uzáverov na amfory s vínom, korkové sandále, plaváky udíc, súčiastky lodí, podlahy či strechy. Vďaka svojim mechanicko-fyzikálnym vlastnostiam sa od polovice 17. storočia stal mimoriadne obľúbeným materiálom, najmä na uzatváranie sklených fliaš, do ktorých sa čoraz častejšie plnilo kvalitné víno. Vtedy sa začala rodiť moderná korková zátka, ktorá sa stala dvojičkou vína, niečím, čo k nemu neodmysliteľne patrí.
Korkový dub
Korok pochádza z duba korkového (Quercus suber), ktorý rastie v oblasti Stredozemného mora, najmä v Portugalsku, Španielsku, na Korzike, Sicílii a Sardínii, vo francúzskom Provensálsku, v Maroku či Alžírsku. Duby sa v týchto oblastiach pestujú od nepamäti, pričom väčšina svetovej produkcie korku pochádza z juhu Portugalska, z oblasti Alentejo, kde sa na pomerne málo úrodnej pôde nachádza 737-tisíc hektárov dubových lesov tvoriacich jedinečný ekosystém. Háje korkových dubov vytvárajú kolorit tejto slnkom zmučenej krajiny, kde by sa bez starostlivej lesohospodárskej práce veľmi ochotne rozšírila pustatina a následne vyprahnutá krajina s polopúštnym charakterom.
Korok
Korok je niekoľkocentimetrovou kôrou tvorenou odumretými bunkami, ktorých steny sú prestúpené suberínom - voskovitou látkou, ktorá im dodáva pružnosť, pevnosť, odolnosť a tiež čiastočnú nehorľavosť, ktorá môže korkovým dubom pomôcť prežiť pomerne časté letné požiare. Boli to práve bunky korku, ktoré ako prvé uvidel pri desaťnásobnom zväčšení vo svojom prvom primitívnom mikroskope v roku 1665 Robert Hook. Keďže sa mu tieto drobné komôrky zdali podobné malým kláštorným celám vtedajších mníchov, pomenoval ich celuly - bunky. Mnohé z nich sú uzavreté a plné vzduchu a prispievajú tak k jedinečným izolačným vlastnostiam korku.
Spracovanie korku
Kôra sa z kmeňov korkových dubov môže prvýkrát oddeliť najskôr po 25 rokoch pestovania, pričom najvhodnejším časom je začiatok vegetačnej sezóny (máj-jún). Odstránenie kôry samotný strom nepoškodzuje, pretože sa následne obnovuje a jej dostatočná hrúbka sa opäť dosiahne za 9 - 12 rokov. Získaná kôra sa necháva niekoľko mesiacov odležať priamo v korkových hájoch, kde sa z nej vyplavujú mnohé nežiaduce látky, a potom sa spracúva varením, čistením, dezinfekciou a sušením. Až potom možno kôru narezať na požadovanú dĺžku zátok, ktoré sa z nej vysekávajú väčšinou ručne, lebo nájsť to najsprávnejšie miesto pre kvalitnú korkovú zátku si vyžaduje značné skúsenosti.
Korok vo víne
Hoci je korok najlepším prírodným materiálom vhodným na uzatvorenie vína, časť fliaš má po otvorení zápach po „korku", ktorý pripomína mokrý kartón, prípadne starú zatuchnutú handru. Táto chyba vína je spôsobená prítomnosťou nežiaducich látok (hlavne trichlóranizolu - TCA), vytváraných hubami prirodzene kolonizujúcimi korkovú kôru, z ktorých niektoré prežívajú niekedy aj v starostlivo spracovanej korkovej kôre. Takto je, žiaľ, znehodnotených 2-7 % vín, pričom ani tie najkvalitnejšie vína uzatvorené najlepšími zátkami nebývajú úplne ušetrené. Celoročné straty výrobcov spôsobené týmto problémom predstavujú až 10 miliárd dolárov ročne. Niet preto divu, že mnohí z nich hľadajú spoľahlivejšie alternatívy.
Alternatívne uzávery Plastové zátky Najjednoduchšou náhradou sú plastové zátky, ktoré sú síce dodávané v rôznych farebných odtieňoch, ale za korkom v mnohých vlastnostiach zaostávajú. Chýba im nielen pružnosť, ale najmä priepustnosť pre plyny. Tá je síce v korkových zátkach obmedzená, ale jej rozsah umožňuje dozrievanie vín, najmä červených, mikrooxidáciou vďaka prenikajúcemu kyslíku. Plastové uzávery nie je vždy jednoduché vytiahnuť a navyše niektoré plastové zátky zanechávali po dlhšom čase vo vínach nežiaduce tóny, a preto sa prednostne používajú na mladé biele vína. Nové, modernejšie plastové zátky sa snažia niektoré z týchto nedostatkov odstrániť, no väčšina spotrebiteľov ich stále vníma ako lacnú náhradu používanú na lacné vína, čo nie vždy zodpovedá skutočnosti. Hliníkový uzáver so závitom Tento spôsob uzatvorenia vína začali presadzovať hlavne výrobcovia z Austrálie a Nového Zélandu, kde týmto spôsobom uzatvárajú stále viac vín. Hlavne mladé biele vína nestrácajú svoj svieži charakter a výhodou je nielen jednoduché otvorenie, ale aj možnosť opätovného uzatvorenia. So závitovým uzáverom sa už fľašujú vína aj vo francúzskom Chablis (M. Laroche) a pred dvoma rokmi vyvolalo vlnu pobúrenia vo svojej domovine prestížne vinárstvo z údolia Douro - Quinta do Côtto, ktoré začalo ako prvé z popredných portugalských výrobcov používať tieto uzávery na svoje vína. „Dnes stojí kvalitný korok viac ako liter vína. Stali sme sa predajcami korku namiesto toho, aby sme predávali víno," povedal pre Reuters vlastník vinárstva, Miguel Champalimaund. Korok alebo moderna Väčšina výrobcov, predajcov a znalcov vína sa však mimoriadne jednohlasne zhoduje v tom, že archívne vína vyžadujúce si dozrievanie vo fľaši, trvajúce od niekoľkých rokov až po niekoľko desaťročí, musia byť uzavreté kvalitným korkom. Tu nie sú náhradou ani moderné a praktické sklenené zábrusové uzávery, ktoré začali vyrábať v Nemecku a nájdete ich už aj v mnohých rakúskych, ba dokonca i moravských vínach. Rozsah používania alternatívnych uzáverov závisí od toho, do akej miery ich dokážu prijať zákazníci, pričom najmä tí mladší s nimi problém nemajú. Mnohým našim výrobcom však väčším problémom ako obal zostáva samotný obsah, ktorý nevylepší ani tá najlepšia zátka z najkvalitnejšieho korku. Navyše mnohí používajú zátky z lacného lepeného korku, pričom sa cena ich vína radí do kategórie výnimočnosti, hoci ju k tomu nič neoprávňuje. So svetom by sme sa mali snažiť držať krok nielen v adjustáži, ale aj v kvalite samotných vín. |