Konzervovanie plodov sušením

Ak z čerstvého ovocia a zeleniny odparíme 80 až 90 percent vody, aktivita mikroorganizmov sa zníži natoľko, že produkty možno dlhodobo skladovať. V domácich podmienkach možno plody sušiť na slnku, v tieni, prievane, rúre, na radiátore, v sušičkách a ...

Ak z čerstvého ovocia a zeleniny odparíme 80 až 90 percent vody, aktivita mikroorganizmov sa zníži natoľko, že produkty možno dlhodobo skladovať. V domácich podmienkach možno plody sušiť na slnku, v tieni, prievane, rúre, na radiátore, v sušičkách a pomocou umelého zdroja tepla či prúdenia vzduchu. Intenzita a akosť sušenia závisia predovšetkým od teploty, vlhkosti a prúdenia vzduchu. Výšku teploty volíme podľa veľkosti a úpravy plodov a podľa obsahu vody v nich.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na začiatku sušenia má byť teplota nižšia, v strede sušiacej doby najvyššia a na konci znovu nižšia, ale o niečo vyššia ako na začiatku procesu. Jednotlivé druhy ovocia a zeleniny sušíme pri nasledujúcich teplotách: hroznové bobule pri 50, 70 a 60 stupňoch, jablká a hrušky pri 55, 75 až 80 a 65 stupňoch, marhule pri 60, 70 a 65 stupňoch, slivky pri 40 až 50, 60 až 70 a 50 až 55 stupňoch, čerešne a višne pri 40 až 50, 60 až 70 a 50 až 55 stupňoch, zeler pri 55, 65 až 70 a 60 stupňoch, cibuľu pri 45 až 50, 60 a 55 stupňoch, šípky priebežne pri teplote 70 až 75 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu

 

Autor: Ing. ALŽBETA VITEKOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 580
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 298
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 711
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 107
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 331
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 920
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 860
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 403
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu