Pri oneskorenom zbere je kapusta náchylná na praskanie hlávok. FOTO - IT |
Letnú a jesennú kapustu zberáme od septembra do neskorej jesene. Zavlažuje sa najneskôr mesiac pred zberom. Hlávky musia byť dobre vyzreté, pevné a suché, nesmú byť však namrznuté. Kapusta na uskladnenie sa zberá čo najneskôr a za suchého a chladného počasia. Predčasne zberaná kapusta rýchlejšie vädne a je menej trvanlivá. Oneskorene zberaná býva náchylná na praskanie hlávok. Hlávky majú byť pevné, s troma obalovými listami, ostatné sa odlamujú.
Kapustu na uskladňovanie treba vyberať z porastov harmonicky hnojených s dostatkom draslíka a vápnika, bez nadbytku dusíka. Porasty nesmú byť zaburinené, napadnuté chorobami ani škodcami. Zhoršenie trvácnosti môžu spôsobiť vysoké teploty počas vegetácie, ale aj predčasné vysádzanie kapusty. Na uskladnenie je vhodná prvá akostná trieda, z ktorej treba vylúčiť nadmerne veľké hlávky, pretože sú menej trváce.
Optimálna hmotnosť hlávok na skladovanie je 2 až 2,5 kilogramu. Pred uskladnením sa odporúča nechať hlávky v chladnej intenzívne vetranej miestnosti, pričom vonkajšie listy oschnú a hlávku lepšie chránia pred hnilobou. Hlúb vytvorí na reznej ploche ochrannú korkovú vrstvu.
Lepšiu skladovateľnosť majú hlávky pestované vo vyšších polohách. Kapusta sa nesmie skladovať spolu s ovocím, lebo by sa hlávky uvoľňovali. Uskladňovať ju možno aj v hrobliach, v nechladených skladoch alebo v chladiarňach.
Sklady s kapustou treba spočiatku často vetrať, udržiavať dostatočnú cirkuláciu vzduchu a teplotu okolo 0 stupňov. Po vychladení sa vetranie obmedzuje a vlhkosť vzduchu má byť 93 až 98 percent. Voľne uloženú kapustu sa odporúča prekladať a napadnuté hlávky odstrániť.
V chladiarňach pri teplote okolo 0 stupňov a pri 90- až 95-percentnej vlhkosti sa kapusta skladuje s nižšími stratami päť až sedem mesiacov. Teplota však nesmie kolísať. Letná kapusta má v chladiarňach uchovateľnosť len 30 až 50 dní, pričom počiatočná vlhkosť má byť 80 percent, neskôr 85 až 90 percent.
Autor: Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.