Zberáme kapustu na uskladnenie

Letnú a jesennú kapustu zberáme od septembra do neskorej jesene. Zavlažuje sa najneskôr mesiac pred zberom. Hlávky musia byť dobre vyzreté, pevné a suché, nesmú byť však namrznuté. Kapusta na uskladnenie sa zberá čo najneskôr a za suchého a chladného ...

Pri oneskorenom zbere je kapusta náchylná na praskanie hlávok.


FOTO - IT


Letnú a jesennú kapustu zberáme od septembra do neskorej jesene. Zavlažuje sa najneskôr mesiac pred zberom. Hlávky musia byť dobre vyzreté, pevné a suché, nesmú byť však namrznuté. Kapusta na uskladnenie sa zberá čo najneskôr a za suchého a chladného počasia. Predčasne zberaná kapusta rýchlejšie vädne a je menej trvanlivá. Oneskorene zberaná býva náchylná na praskanie hlávok. Hlávky majú byť pevné, s troma obalovými listami, ostatné sa odlamujú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kapustu na uskladňovanie treba vyberať z porastov harmonicky hnojených s dostatkom draslíka a vápnika, bez nadbytku dusíka. Porasty nesmú byť zaburinené, napadnuté chorobami ani škodcami. Zhoršenie trvácnosti môžu spôsobiť vysoké teploty počas vegetácie, ale aj predčasné vysádzanie kapusty. Na uskladnenie je vhodná prvá akostná trieda, z ktorej treba vylúčiť nadmerne veľké hlávky, pretože sú menej trváce.

SkryťVypnúť reklamu

Optimálna hmotnosť hlávok na skladovanie je 2 až 2,5 kilogramu. Pred uskladnením sa odporúča nechať hlávky v chladnej intenzívne vetranej miestnosti, pričom vonkajšie listy oschnú a hlávku lepšie chránia pred hnilobou. Hlúb vytvorí na reznej ploche ochrannú korkovú vrstvu.

Lepšiu skladovateľnosť majú hlávky pestované vo vyšších polohách. Kapusta sa nesmie skladovať spolu s ovocím, lebo by sa hlávky uvoľňovali. Uskladňovať ju možno aj v hrobliach, v nechladených skladoch alebo v chladiarňach.

Sklady s kapustou treba spočiatku často vetrať, udržiavať dostatočnú cirkuláciu vzduchu a teplotu okolo 0 stupňov. Po vychladení sa vetranie obmedzuje a vlhkosť vzduchu má byť 93 až 98 percent. Voľne uloženú kapustu sa odporúča prekladať a napadnuté hlávky odstrániť.

SkryťVypnúť reklamu

V chladiarňach pri teplote okolo 0 stupňov a pri 90- až 95-percentnej vlhkosti sa kapusta skladuje s nižšími stratami päť až sedem mesiacov. Teplota však nesmie kolísať. Letná kapusta má v chladiarňach uchovateľnosť len 30 až 50 dní, pričom počiatočná vlhkosť má byť 80 percent, neskôr 85 až 90 percent.

Autor: Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 534
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 208
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 702
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 908
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 952
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 857
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 809
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 467
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu