Blíži sa jeseň, keď záhradkári zberajú prevažnú časť úrody. Značnú časť zeleniny zužitkujeme v čerstvom stave, zvyšok uskladníme a konzervujeme. Pri spracovaní plodín uprednostňujeme najmä mrazenie a sušenie, lebo pri týchto postupoch sa zachová viac vitamínov ako pri sterilizácii. Málo vitamínov sa stráca aj pri mliečnom kvasení, predovšetkým kapusty.Pri zbere zeleniny uplatňujeme tieto zásady:
* Termín zberu volíme v závislosti od zrelosti plodov (podľa lunárneho kalendára sú najvhodnejšie dátumy 12. a 13., 22. až 25. septembra, 8. a 9., 16. až 22. a 28. a 29. októbra, 6. a 7., 15. a 18. novembra).
* Druhy ohrozené dusičnanmi zberáme popoludní, najlepšie pri slnečnom svite (sú to najmä hlúboviny a koreňová zelenina).
* Produkty majú byť suché, preto sa nemajú zberať hneď po daždi ani za rosy (pred zberom obmedzíme závlahu).
* Zberať musíme opatrne, aby sa plody mechanicky nepoškodili. Zelenina má byť čistá a zbavená zeminy. Prezreté a mechanicky poškodené plody spracujeme vhodným spôsobom.
* Druhy určené na uskladnenie treba zberať ešte pred príchodom mrazov. Zberáme ich rýchlo a krátko pred uskladnením, okrem koreňovej a cibuľovej zeleniny, ktorá musí obschnúť. Plody vytriedime, upravíme, vložíme do vhodných obalov a urýchlene umiestnime do čistých a vydezinfikovaných priestorov.
* Zeleninu neskladujeme spolu s ovocím ani so zemiakmi.
Zo zeleniny určenej na dlhodobé uskladnenie venujeme zvýšenú pozornosť najmä týmto druhom:
* Hlávkovú kapustu zberáme v čase, keď hlávky dosiahnu dostatočnú veľkosť a pevnosť. Oneskorený zber spôsobuje praskanie hlávok. Kapustu zberáme ešte pred príchodom mrazov. Necháme najviac tri vonkajšie listy a hlúb skrátime približne na 30 milimetrov.
* So zberom koreňovej zeleniny určenej na uskladnenie sa neponáhľame. Z koreňov odstránime zeminu, vňať zakrútime a odtrhneme.
* Karfiol zberáme v čase, keď sú ružice dostatočne veľké a pevné. Napadnuté listy odstránime.
* Kaleráb môžeme zberať aj s koreňovým balom a uskladniť ho v chladnej, dostatočne vlhkej pivnici.
Druhy znášajúce mierne mrazy môžeme nechať na záhone aj počas zimy. Vhodné je však prikryť ich čečinou, slamou alebo iným vhodným materiálom.