Cenné vlastnosti si karfiol uchová pri rýchlej úprave. FOTO - IT |
Majú mať 2 až 3 rady listov. V prvej triede sa pri poľnom jesennom karfiole vyžaduje priemer ružice 140 milimetrov. V druhej akostnej triede - minimálne 100 milimetrov.
Karfiol je chúlostivá zelenina a ľahko sa kazí, hneď po zbere treba preto ružice rýchlo schladiť. Skladujeme ho vždy v tme a pri prúdení vzduchu. Na akosť vplývajú extrémne teploty v nevhodných vývojových fázach. Na dlhodobé uskladnenie sa pri zbere starostlivo vyberajú neúplne vyvinuté a nevybehnuté ružice. Ružica má mať dve vrstvy obalových listov a časť hlúbu. Pri opatrnom ukladaní do fólií je výhodnejšie listy odstrániť. Ružice potom vydržia dlhšie. Oneskorený zber je príčinou vybiehania ružíc v sklade. Karfiol sa vo veľkovýrobe zberá zväčša prebierkou pomocou zberacích plošín. Výnimočne sa zberá neúplne vyzretý aj s koreňmi a listami, počas uskladnenia karfiol dorastá.
Karfiol na skladovanie musí byť vypestovaný na pozemkoch, ktoré nie sú prehnojené dusíkom. Tvoria ružice prvej akostnej triedy s priemerom okolo 150 milimetrov. Vhodný materiál sa vyberie už v poraste. Karfiol sa ukladá do prepraviek po 10 kusov, bez obalových listov iba v jednej vrstve. Prepravky sa vystielajú pergamenovým papierom alebo perforovanými plastickými fóliami. Táto zelenina sa dobre uskladňuje aj v kartónoch. Po schladení si vyžaduje udržiavanie rovnomernej teploty -0,5 až 0 stupňov. Relatívna vlhkosť má byť 90 až 95 percent. Jarný karfiol vydrží v chladiarni 2 až 3 týždne, zimný až 8 týždňov. Osvedčilo sa skladovanie karfiolu v upravenej atmosfére alebo v prostredí čistého dusíka. Pri teplotách vyšších než 3 stupne sa ružice uvoľňujú a vybiehajú do kvetu. Po dlhšom uskladnení sa zhoršuje chuť, mení sa farba a rozširujú sa mikrobiálne choroby.
Cenné vlastnosti si karfiol uchová pri rýchlej úprave. Krátko povarený sa môže podávať s maslom. Pripravujeme z neho polievky, prívarky, alebo ho dusíme a vyprážame. Dáva sa do šalátov v surovom alebo vo varenom stave. S obľubou sa zvykne na zimu konzervovať sterilizáciou v sladkokyslom náleve alebo uchovávať v mrazničke.
Letný a jesenný karfiol sa pestuje z priesad alebo z výsevu. Hlavná jarná sezóna zberu je v máji a júni, jesenná od septembra až do mrazov.
Autor: Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.