Mlieko od Trnavy, mäso z Čiech. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?

Nie, nenosí sa sem všetko z Ameriky.

(Zdroj: SITA/AP)

Na farme Majcichov neďaleko Trnavy je približne 3300 kráv a deň sa akurát začína. Čakajú na dojenie, z ktorého denne vzíde približne 100-tisíc litrov mlieka. Farmári tu ročne s 35 miliónmi litrami nadoja najviac mlieka v celej republike.

Z toho dva milióny odoberá McDonald’s na Slovensku a Česku. Trvá pár hodín, kým sa z čerstvého mlieka stane zmrzlinová zmes a ani nie 48 hodín a prví zákazníci už môžu mať čerstvú zmrzlinu na jazyku.

Spolupráca s lokálnymi výrobcami však nie je pre McDonald's nič nové. Zakladá si na nej už od svojho príchodu na Slovensko pred 25 rokmi. Navštíviť ktorúkoľvek z ich prevádzok tak je vďaka domácim surovinám ako ísť do slovenskej reštaurácie. Dostanete len to, čo vzniklo v našej bezprostrednej blízkosti. Je totiž omnoho jednoduchšie získať čerstvé potraviny z regiónu, v ktorom McDonald's pôsobí, čo sa im osvedčilo v každej krajine.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„So slovenskými dodávateľmi sme začali spolupracovať ešte skôr, ako sme vôbec otvorili prvú reštauráciu na Slovensku. Ide o Farmu Majcichov, ktorá nám odvtedy dodáva zmesy pre výrobu zmrzliny a Milkshake,“ hovorí Ivo Lamich, Purchasing manager v McDonald's Česká republika a Slovensko. Okruh lokálnych dodávateľov sa postupne rozširoval a dnes ich má McDonald's zo Slovenska a Čiech viacero.

V súčasnosti prevádzkujú po celom svete viac ako 36 000 reštaurácií, pritom v každej z nich dostanete to isté (až na rôzne špeciálne burgre). Rovnako aj chuťou sa takmer vôbec nelíšia, hoci dodávatelia surovín sú rôzni.

Poľské hranolky, české mäso a slovenské vajcia

Medzi najvýznamnejších dodávateľov patrí OSI Group, s ktorou spolupracoval už jeden zo zakladateľov McDonald's, Ray Kroc. Od vzniku sa stali dodávateľmi hovädzieho mäsa do hamburgerov alebo kuracieho mäsa na McNuggets či do iných výrobkov.

Slovenské a české McNuggets síce aktuálne pochádzajú z OSI v Nemecku, no továreň na výrobu McNuggets funguje od roku 1988 aj v Maďarsku a s tou nemeckou sa strieda podľa vyťaženosti. V Bábolnej v Maďarsku sa od roku 2004 spracúvajú výhradne kuracie mäso, ročne až 17 000 ton. Viac o tom, ako sa McNuggets vyrábajú, sa dozviete v tomto článku.

Prečítajte si tiež: Vieme, z čoho McDonald's skutočne vyrába McNuggets Čítajte 

Hovädzí dobytok sa pre slovenské Mekáče chová na farmách v Českej republike a Poľsku. Spracúva sa v mäsokombináte v Poličke na hraniciach Čiech a Moravy. Následne sa mäso do hovädzích hamburgerov melie a formuje v továrni OSI pri poľskom mestečku Ostróda, kde spracujú vyše 120 ton plátkov mäsa denne.

Vybrať si môžu v Mekáčoch aj tí, ktorí práve nemajú chuť na mäso alebo ho nejedia vôbec. O rajčiny a uhorky sa stará slovenská spoločnosť SLOVATYS, šaláty zas do reštaurácií so žltými oblúkmi prichádzajú z Poľska a Španielska podľa toho, v ktorej krajine je vhodné počasie, a kde sú šaláty práve pripravené na zber.

Slovenské suroviny používajú aj pri raňajkách, pre ktoré dodáva vajíčka z podstielkového chovu Babičkin dvor pri Veľkom Krtíši. Ako prvý slovenský producent vajec používa kŕmne zmesi bez geneticky modifikovaných surovín – GMO.

V McDonald's si potrpia aj na dlhých a chrumkavých hranolkách, ktoré považujú za svoje rodinné zlato. Hlavným kritériom je, aby boli dostatočne veľké, čo vedia vďaka úrodnej pôde a Baltickému moru docieliť práve na severe Poľska. Z poľského mestečka Lębork pochádzajú všetky hranolky v českých a slovenských Mekáčoch.

Pár kilometrov od Baltického mora stojí fabrika Farm Frites Poland, ktorá odoberá zemiaky výhradne od tamojších farmárov. V továrni používajú tri špeciálne odrody zemiakov, čistia ich vodnou parou pod vysokým tlakom, krájajú a predsmážajú. Nič ďalšie a nič navyše s nimi nerobia, vďaka čomu majú skutočnú zemiakovú chuť. V reštauráciách ich stačí už len usmažiť vo fritézach v zmesi repkového a slnečnicového oleja a servírovať.

Prečítajte si tiež: Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií. Aké to sú? Čítajte 

Ak si objednáte obaľované filé z bielej morskej ryby, pochádza od spoločnosti Espersen, ktorá je svetovým lídrom v oblasti spracovania mrazených rybacích blokov a mrazených filé.

Rovnako ako spoločnosť Espersen, tak aj ďalšie, s ktorými McDonald's spolupracuje, existujú na trhu už dlhú dobu. Hellma Gastronomický servis Praha bola založená v roku 1990 a do Mekáčov dodáva porciovaný cukor, čierne korenie, soľ a med. Na porciovanú smotanu, šľahačku do McCafé či mlieko do kávy sa zas špecializuje Rajo Bratislava (Meggle Group).

Zoznam časom ostrieľaných spoločností rozširuje aj firma Savencia Fromage & Dairy (pôvodný názov Pribina Přibyslav), ktorá pôsobí v Českej republike a na Slovensku od roku 1993 a v oboch krajinách je lídrom na trhu so syrárskymi a mliekarenskými špecialitami.

LaLorraine Bakeries sa zas nachádza na českom trhu od roku 1998, do McDonald's dodáva croissanty a jemné pečivo a vďaka svojej kvalite pôsobí v ôsmich krajinách Európy.

Regionálni dodávatelia garantujú čerstvosť

Zvýšený záujem zákazníkov o lokálne suroviny a produkty je podľa Iva Lamicha dlhodobým trendom, ktorému sa v ostatných rokoch prispôsobil aj McDonald's.

Sieť lokálnych dodávateľov sa neustále rozširuje a Lamich zdôrazňuje, že slovenská kvalita je tak výnimočná, že naši dodávatelia pokrývajú nielen potreby slovenských, ale aj českých reštaurácií McDonald's. Platí to aj pri ďalších partneroch z krajín V4, ktorí zas dodávajú tú najvyššiu kvalitu do slovenských reštaurácií.

„Naši slovenskí dodávatelia sú plne konkurencieschopní v porovnaní s európskymi dodávateľmi. Prečo by sme nakupovali za hranicami, ak môžeme rovnakú kvalitu a výnimočnú čerstvosť nakúpiť doma?“ konštatuje Lamich.

Lokálni výrobcovia majú popri kvalite ešte jednu veľkú pridanú hodnotu: čím kratšia je doba od výroby suroviny až po dodanie produktu do reštaurácií, tým je proces efektívnejší.

„Príkladom je mliečna zmes do Milkshake a zmrzliny. Používame len čerstvé pasterizované zmesy, pri ktorých čas od nadojenia do doby, kým sa surovina objaví v reštauráciách od Karlových Varov až po Košice, nepresiahne 48 hodín,“ hovorí Lamich.

Chcete dodávať do McDonald's? Kvalita a regionálna blízkosť nestačí

Dôležitú úlohu vo filozofii McDonald's zohrávajú aj spoločné hodnoty.

„Dohliadame aj na také detaily ako je zdieľanie spoločných hodnôt a filozofie podnikania,“ hovorí Lamich.

Ako vníma spoluprácu jeden z dodávateľov Martin Sivok, riaditeľ Farmy Majcichov?

„Produkujeme 33 až 35 miliónov litrov mlieka ročne a do McDonald's putujú približne dva milióny. Máme cez 3300 dojníc a naša pridaná hodnota je jednoznačná. Zasejeme semienko ďateliny, pohnojíme ho maštaľným hnojom od našich kráv, počkáme, kým rastlina vyrastie, pripravíme krmivo, nakŕmime kravy, podojíme ich a vyprodukujeme zmesy na zmrzlinu a shake-y. Ide o produkt z poľa až na stôl. Je to výnimočný proces, ktorý je ešte stále v našich končinách ojedinelý.“

Podobne vyzerá aj chov hovädzieho dobytka na farme v Malči, v centrálnej časti Českej republiky. Na vyše 200 hektároch pestujú svoje vlastné krmivo. Ide o to, aby boli kravy krmené kvalitne a počas života mali čo najväčšiu pohodu, čo sa odrazí aj na mäse. Inak by sa nemohli stať dodávateľmi pre McDonald's.

Tento článok vám prináša McDonald's.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 505
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 186
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 700
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 818
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 982
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 647
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 781
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 491
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu