Zeleninu zmrazujeme vždy predvarenú do polomäkkej konzistencie. Hrášok a fazuľkové struky varíme 3 až 6 minút, potom ich ochladíme, osušíme a plníme do vrecúšok. Uhorky a tekvicu nastrúhame na rezance a hneď plníme do vrecúšok, z ktorých vytlačíme vzduch.
Mrazíme aj rajčiakový pretlak.
Koreňovú zeleninu nakrájame na kocky, kolieska či rezance, povaríme 3 až 5 minút v mierne okyslenej vode. Po vychladnutí ju plníme do obalov a zmrazíme. Ak takýmto spôsobom spracúvame kukuricu, celé šúľky pred mrazením povaríme 8 až 12 minút.
Karfiol zmrazujeme celý, veľké ružice však rozdelíme na menšie. Karfiol po očistení namočíme na pol hodiny do osolenej vody. Potom ho opláchneme, vo vriacej vode predvaríme 5 minút a prudko ochladíme v ľadovej vode. Ružičky balíme do mikroténových vrecúšok. Skladujeme ich 3 až 5 mesiacov. Z mrazeného karfiolu najčastejšie pripravujeme polievky alebo jedlo na spôsob mozočku s vajíčkami.
Papriky zmrazujeme polené alebo nakrájané na rezance. Na zmrazovanie však vyberáme len mäsité a nepálivé kusy. Očistené papriky predvaríme počas 2 až 4 minút, necháme ich odkvapkať a plníme do vrecúšok. Skladujeme 5 mesiacov. Dobré sú na lečo aj k mäsu.
Rebarboru umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kúsky dlhé 2 až 3 centimetre. Rozložíme ich na podnos a podobne ako slivky ich vo vrecúšku najskôr predmrazíme. Potom zhluky kúskov rebarbory uvoľníme, uložíme do iného vrecúška, uzavrieme a dáme zmraziť. Skladujeme 6 až 10 mesiacov. Čiastočne rozmrazenú rebarboru používame na koláč, knedle, alebo dusíme na plnku do palaciniek.
Autor: RNDr. JÁN PAVLOVKIN, PhD.