Konzervujeme zmrazovaním

Zeleninu zmrazujeme vždy predvarenú do polomäkkej konzistencie. Hrášok a fazuľkové struky varíme 3 až 6 minút, potom ich ochladíme, osušíme a plníme do vrecúšok. Uhorky a tekvicu nastrúhame na rezance a hneď plníme do vrecúšok, z ktorých vytlačíme vzduch

Zeleninu zmrazujeme vždy predvarenú do polomäkkej konzistencie. Hrášok a fazuľkové struky varíme 3 až 6 minút, potom ich ochladíme, osušíme a plníme do vrecúšok. Uhorky a tekvicu nastrúhame na rezance a hneď plníme do vrecúšok, z ktorých vytlačíme vzduch.

Mrazíme aj rajčiakový pretlak.

Koreňovú zeleninu nakrájame na kocky, kolieska či rezance, povaríme 3 až 5 minút v mierne okyslenej vode. Po vychladnutí ju plníme do obalov a zmrazíme. Ak takýmto spôsobom spracúvame kukuricu, celé šúľky pred mrazením povaríme 8 až 12 minút.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Karfiol zmrazujeme celý, veľké ružice však rozdelíme na menšie. Karfiol po očistení namočíme na pol hodiny do osolenej vody. Potom ho opláchneme, vo vriacej vode predvaríme 5 minút a prudko ochladíme v ľadovej vode. Ružičky balíme do mikroténových vrecúšok. Skladujeme ich 3 až 5 mesiacov. Z mrazeného karfiolu najčastejšie pripravujeme polievky alebo jedlo na spôsob mozočku s vajíčkami.

Papriky zmrazujeme polené alebo nakrájané na rezance. Na zmrazovanie však vyberáme len mäsité a nepálivé kusy. Očistené papriky predvaríme počas 2 až 4 minút, necháme ich odkvapkať a plníme do vrecúšok. Skladujeme 5 mesiacov. Dobré sú na lečo aj k mäsu.

Rebarboru umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kúsky dlhé 2 až 3 centimetre. Rozložíme ich na podnos a podobne ako slivky ich vo vrecúšku najskôr predmrazíme. Potom zhluky kúskov rebarbory uvoľníme, uložíme do iného vrecúška, uzavrieme a dáme zmraziť. Skladujeme 6 až 10 mesiacov. Čiastočne rozmrazenú rebarboru používame na koláč, knedle, alebo dusíme na plnku do palaciniek.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: RNDr. JÁN PAVLOVKIN, PhD.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 455
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 097
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 696
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 661
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 030
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 088
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 735
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 562
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu