Analýzy odpadu odhalili nedostatočné triedenie a vyhadzovanie potravín
Málo triedime a vyhadzujeme potraviny, konštatujú odborníci po analýzach odpadu. Zvyšovanie cien energií, ale aj rastúce poplatky za odpady nútia samosprávy meniť pohľad na doterajšie fungovanie odpadového hospodárstva.
Mestá a obce často nevedia, aké kroky majú urobiť pre to, aby v odpadovom hospodárstve dosiahli lepšie výsledky, vyprodukovali menej zmesového odpadu alebo aby dosiahli lepšiu mieru triedenia, uvádza v tlačovej správe hovorca spoločnosti JRK Slovensko Tomáš Halán, podľa ktorého analýza odpadu dá mestám a obciam odpoveď na to, čo ich trápi, a čo vedia vďaka odbornej pomoci vyriešiť.
Samosprávam chýbajú údaje o odpade
Po konzultácii s odborníkmi môžu mať k dispozícii návrh opatrení, ktoré pomôžu zlepšiť mieru triedenia či znížiť množstvo zmesového odpadu.
„V spolupráci so slovenskými mestami a obcami sme realizovali už množstvo analýz odpadov. Scenár je často rovnaký – samospráva verí, že občania triedia dobre a nevie nájsť to, čo ju v dosiahnutí lepších výsledkov brzdí. Preto sa rozhodne pre podrobnú analýzu, aby si svoje domnienky potvrdila alebo vyvrátila,“ skonštatovala Martina Gaislová z portálu menejodpadu.sk.
Neroztriedený odpad
Odborníci na odpadové hospodárstvo spolu s dobrovoľníkmi v Galante vlani v lete náhodne vybrali čierne kontajnery spred rodinných domov a zo stojísk v blízkosti bytoviek, ktoré následne na námestí pred mestským úradom vysypali. Odpad ručne vytriedili a výsledky ich prekvapili.
„Našli sme v ňom napríklad plechovky či plastové fľaše, kuchynský odpad alebo aj zelený biologicky rozložiteľný odpad. Takýto odpad by mal byť pritom vytriedený a patrí do jednej z farebných nádob, ktoré sa nachádzajú na stojiskách alebo ktoré majú obyvatelia rodinných domov,“ povedala po analýze odpadu vedúca oddelenia komunálnych služieb mesta GalantaDaniela Amrichová.
Množstvo odpadu, ktorý by mal nakoniec skončiť na skládke, sa tak zmenšil o dve tretiny, presnejšie o 82,21 percenta.
„Najväčšou položkou vo väčšine fyzických analýz je však kuchynský odpad, pričom nejde len o zvyšky z varenia. Nachádzame aj neotvorené potraviny, ktoré ľudia nestihli spracovať alebo ich vyhodili, aj keď by sa ešte dali bez problémov skonzumovať,“ dodala Gaislová.
Formálne zavedenie zberu
Povinnosť triediť kuchynský odpad majú slovenské samosprávy už dva roky, Bratislava a Košice od začiatku tohto roka. Skúsenosti odborníkov ale dokazujú, že mnohé mestá a obce zaviedli zber len formálne, nemajú dobre vybudovanú infraštruktúru, alebo nemajú správne nastavenú frekvenciu vývozu odpadu.
Výsledkom je, že ľudia triedia málo, ak vôbec, a tak výsledky analýzy nemusia byť pre vedenia samospráv potešujúce.
„Do analýzy odporúčame zapojiť lokálnych dobrovoľníkov, pozvať školy a využiť túto udalosť na vzdelávanie a osvetu. Po odborne vykonanej analýze môžu jej výsledky ukázať svojim občanom a pripraviť ich na potrebnú zmenu. A na konci ušetrí vďaka lepšiemu triedeniu samospráva aj občania,“ uzavrela Gaislová. (SITA)
Ďalšie príspevky z rubriky: Ekonomika
Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa na Slovensku v marci medzimesačne zvýšila o 0,4 percenta.
(TASR)Únia autodopravcov ohlásila protestnú blokádu priechodu v Brodskom od 22:00, poslancov vyzýva na diskusiu.
(TASR)Fico v rámci konsolidácie verejných financií pripúšťa zrušenie jedného cirkevného a jedného štátneho sviatku.
(TASR)Na dovolenku do Chorvátska sa oplatí natankovať benzín v Maďarsku, naftu na Slovensku.
(SITA)Trumpov plán zvýšiť clá na dovoz ocele podľa eurokomisie podkopáva terajšie snahy dosiahnuť spoločné riešenie.
(ČTK)Zahraničné firmy zaznamenali v Rusku od začiatku vojny na Ukrajine straty vo výške 170 miliárd dolárov. Čítaj ďalej
Finančné trhy sa čiastočne upokojili, neistota pretrváva. Do vývoja môže kedykoľvek zasiahnuť Trump.
(TASR)Politika Trumpa zvyšuje v Nemecku obavy o zlaté rezervy uložené v New Yorku.
(TASR)