Dnes varí Zuzana Marošová

Keď má herečka ZUZANA MAROŠOVÁ variť sama pre seba, radšej zostane pri suchej strave. Pre svojho priateľa však v kuchyni ,,vymýšľa“ vždy a veľmi rada. Obaja si pochutia na jedlách z kuracieho či morčacieho mäsa. Hoci…


Herečka Zuzana Marošová sa v kuchyni zatiaľ iba zaúča, dosť často jedáva aj v reštauráciách. Myslí si, že doma nemusí byť na stole stále teplá strava, pre priateľa Petra však rada experimentuje v kuchyni.
FOTO SME - PAVOL FUNTÁL


,,Moje celkom prvé mäso s arašidmi bolo trochu suché. Peter ho však zjedol, a ešte mi ho aj pochválil.“

Zuzana Marošová tvrdí, že sa v kuchyni zatiaľ iba zaúča, pretože ešte donedávna mala celkom iné záujmy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

,,Mamina ma síce občas pobádala, aby som pozrela, čo a ako robí, ale ja som sa k vareniu dostala až teraz. Dnes, keď mám sama v Bratislave byt, zisťujem, že pripraviť dobré jedlo vlastnými silami môže byť celkom príjemná vec.“

SkryťVypnúť reklamu

Ale keďže Zuzana Marošová práve končí štúdium na VŠMU a zároveň hrá v troch divadlách, k vareniu sa pravidelne nedostáva.

,,Ale nie som antitalent, to som už stihla zistiť.“

Informácie nečerpá z kuchárskych kníh, ale skôr cez telefón.

,,Keď si neviem rady, alebo chcem pripraviť niečo nové, zavolám mamine alebo priateľovej mame. Ony mi už povedia, čo a ako. Aj keď som na návšteve a niečo mi zachutí, hneď si vypýtam recept.“

Fazuľa? Radšej nie.

Zložité jedlá síce Zuzana Marošová nepripravuje, verí však, že keď raz na ne príde, zvládne aj tie. A nebojí sa ani každodenného kuchynského ,,kolotoča“, ktorý po založení rodiny čaká najmä na ženy.

,,Väčšina z nás obeduje vonku, preto si nemyslím, že doma musí byť na stole iba teplá strava. Okrem toho, existujú predsa aj jedlá, ktoré sa dajú pripraviť za pol hodiny, a dobrá technika, polotovary, tiež v mnohom pomôžu.“

SkryťVypnúť reklamu

Na otázku, aké je jej najobľúbenejšie jedlo, Zuzana bez váhania odpovedá, že francúzske zemiaky. A ešte vajíčka na akýkoľvek spôsob a v čomkoľvek. Absolútny odpor necíti k ničomu.

,,Kedysi, ako to už u detí býva, som nemala rada špenát. Teraz som sa k nemu vrátila a s vajíčkom si ho vždy dám rada. Ale kelový prívarok a fazuľa, tie nemusím. Pamätám si, že keď nám mama varila fazuľovú polievku, ja som všetky veľké kúsky dávala na okraj taniera a brat zasa vyberal guľôčky korenia.“

Aj Zuzana Marošová prešla obdobím, keď skúšala najrozličnejšie diéty. Dokonca sa dopracovala až k tomu, že jej organizmus nevydržal a skončila s celkovým vyčerpaním v nemocnici.

,,Súviselo to aj s prehnaným cvičením, s tým, že som mala veľa práce. Neuvedomila som si, že práve vtedy telo potrebuje oveľa viac kvalitného jedla, vitamínov a minerálov. Rébusom pre mňa zostáva delená strava. Držala som ju osem mesiacov, nezjedla som ani kúsok sladkého a nezhodila som ani deko. Moja sestra však pri nej schudla o 18 kíl!“

SkryťVypnúť reklamu

Všetko v menších dávkach

Dnes Zuzana uprednostňuje namiesto diét systém, ktorý jej poradil jeden kamarát.

,,Zaoberá sa zdravým stravovaním, cvičením a má aj obchod s výživovými doplnkami. Naučil ma, že dôležité je jesť pravidelne, všetko a v menších dávkach. Treba dať prednosť morčaciemu a kuraciemu mäsu, rybám. Vylúčiť cestoviny, syry, orechy, sušené ovocie. Z jogurtov si treba vybrať len tie nízkotučné. Na druhej strane však nemusím úplne zabudnúť na takzvané zakázané veci. Keď mám na niečo strašnú chuť, neznervózňujem sa, radšej si to dám. Predstavte si, už za prvé tri týždne sa mi podarilo schudnúť päť kíl! Teraz už nie som na seba veľmi prísna, no hlavné zásady som dodržiavať neprestala. Cítim sa nielen lepšie, ľahšie, ale aj zdravšie. Pritom som bez stresov, bez toho, aby som stále počítala kalórie a myslela iba na to, že ďalšie jedlo mám povolené až o dve hodiny.“

SkryťVypnúť reklamu

Ako teda vyzerá denný režim Zuzany Marošovej? Nikdy nevynechá raňajky - klasické - s čiernym chlebom, ochuteným maslom, nátierkami, syrom či zeleninou. K tomu ovocný alebo zelený čaj. Kávu si dá až pred desiatou, keď príde do divadla na skúšku. Obed síce máva pre pracovné povinnosti často posunutý až na tretiu či štvrtú hodinu, no vynechá ho len výnimočne. Hoci nemusí byť veľký. Pred predstavením už potom nikdy neje. Ani keď je doma, nanajvýš nejakú drobnosť. Našťastie, nepatrí k tým, ktorí s obľubou otvárajú chladničku ešte pred polnocou.

,,Nedostatky mám v dodržiavaní pitného režimu. Viem síce, aký je dôležitý, no kým necítim smäd, ani ma nenapadne siahnuť po nejakej vode. Ale snažím sa. Priateľ ma navyše k pitiu núti priam systematicky.“

SkryťVypnúť reklamu

Slimáky z Bratislavy

Hoci Zuzana Marošová zďaleka neprecestovala toľko krajín, ako by chcela, kulinárske zážitky zo zahraničia už má.

,,V jedle nie som za veľké experimenty. Keď sme však boli v USA, priateľ ma, napriek môjmu odporu, donútil jesť krevety. Vyprážané, namáčané do rôznych omáčok. A chutili fantasticky. Rovnako ako krabie či račie mäsko. Ale vynikajúce slimáky s cesnakovou omáčkou som jedla aj v jednej bratislavskej reštaurácii.“

Zuzana Marošová nezabudne ani na americké steak hausy. Ich porcie sú také obrovské, že mohla pokojne skončiť už pri predjedle.

,,Rýchlo som sa naučila vziať si z každého iba trošku. Pretože najskôr vám dajú maličké žemličky s úžasným maslom, potom obrovský zeleninový šalát, veľkú vyprážanú cibuľu s omáčkou a až potom prídu na rad samotné steaky s kopcom zemiakov.“

SkryťVypnúť reklamu

Oveľa menej jej chutila strava v Grécku.

,,Všetky jedlá boli mastné a mali čudnú chuť. Možno sme natrafili na zlú reštauráciu, ktovie. So sestrou sme preto radšej chodili celý týždeň na pizzu.“

Naopak, veľmi sa jej páči v susedných Čechách.

,,Tu sa s jedlom doslova hrajú. Je nielen chutné, ale i krásne pre oko. Vždy, keď ideme s divadlom do Prahy, zájdem do jednej reštaurácie na vynikajúce morčacie kapsičky s brusnicovou omáčkou. A takto by som mohla pokračovať.“

Zuzana Marošová síce netvrdí, že by sa slovenské podniky nemali čím chváliť, ale jej skúsenosti s nimi nie sú najlepšie. „Keď sa otvorí nový podnik, býva v ňom všetko na výbornej úrovni. Potom, akoby si jeho majitelia prestávali vážiť zákazníka, a kvalita ich ponuky rýchlo klesá. Takých, ktoré si úroveň udržia, je stále málo. Kto má navyše čas a peniaze zisťovať, ktoré to sú?“

SkryťVypnúť reklamu

Recept Zuzany Marošovej

Moje švejčužu

Potrebujeme: 1 kg morčacieho mäsa nakrájaného na rezance. Na marinádu si pripravíme po jednej malej lyžičke mletého čierneho korenia, soli, majoránky, cukru. Ďalej po dvoch malých lyžičkách kečupu, horčice, oleja a maizeny (alebo škrobovej múčky), 5 až 8 strúčikov na drobno pokrájaného cesnaku, 4 vajcia.

Suroviny na marinádu dobre premiešame a necháme odstáť aspoň 30 minút. Potom do nej vložíme mäso a tiež necháme odstáť - čím dlhšie, tým lepšie. Tesne pred podávaním ho opečieme ako minútku na prudkom oleji. Podávame s ryžou, so zemiakmi alebo iba s chlebom.

Recepty na víkendOstré kuracie krídelká

12 kuracích krídel, podľa možnosti mäsitých, 1 stonka čerstvého rozmarínu, 4 až 5 lyžíc citrónovej šťavy, 1 kopcovitá lyžica medu, 1 lyžica kečupu, 1 lyžička worcesterskej omáčky, 1 až 2 sušené červené čili (kajenské) papričky, soľ, čerstvo mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu

Kuracie krídla opláchneme studenou vodou a utierkou osušíme. Lístky rozmarínu poodtŕhame a nadrobno posekáme. Dáme do misky a vyšľaháme s citrónovou šťavou, medom, kečupom a worcesterskou omáčkou. Sušenú kajenskú papričku rozdrvíme, prípadne posekáme. Marinádu osolíme a okoreníme čiernym korením a kajenskou paprikou.

Krídla potrieme marinádou a dáme do misy. Zvyšnú marinádu nalejeme navrch. Prikryjeme. Do grilovania odložíme do chladu.

Krídelká z oboch strán opečieme na drevenom uhlí dochrumkava. Ugrilujú sa asi za 10 minút.

Karamelový krém

8 lyžíc cukru, 0,5 l mlieka, štipka soli, 1 celá vanilka, 4 vajcia

Najprv uvaríme karamelový sirup: pri nízkej teplote roztopíme v hrnčeku 4 lyžice cukru a necháme ho prepáliť do svetlohneda, pridáme 2 lyžice vody, zamiešame a rýchlo odstavíme.

SkryťVypnúť reklamu

Sirup rozdelíme do 6 malých ohňovzdorných misiek. Krúživým pohybom misky sa rovnomerne rozleje po dne.

Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Hlboký pekáčik naplníme vodou a dáme do rúry.

Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme štipku soli, zvyšok cukru a pomaly zohrejeme. Struk vanilky pozdĺžne rozrežeme, dužinu vyškrabeme a očistenú vanilku dáme do mlieka. Krátko povaríme a odstavíme.

V miske vyšľaháme vajcia. Vanilku z mlieka vyberieme. Pár lyžíc horúceho vanilkového mlieka zmiešame s vajcami. Potom postupne a pomaly za ustavičného šľahania metličkou pridáme ostatné mlieko.

Mlieko s vajcami nalejeme do pripravených misiek s karamelovým dnom. Asi na 20 minút postavíme do vodného kúpeľa. Misky vyberieme, necháme trochu vychladnúť a potom odložíme do chladničky, aby sa krém poriadne schladil.

SkryťVypnúť reklamu

Pred podávaním krém z misiek vyklopíme na tanierik (misku postavíme na chvíľu do horúcej vody, prípadne krém uvoľníme nožom namočeným do vriacej vody).

Recepty sú z knihy Basic cooking

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 587
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 309
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 339
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 908
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 868
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 390
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu