Byť kóšer v kuchyni niečo stojí

„Pravidlá židovskej kuchyne sú staré tisíce rokov a mnohé z nich vznikli vlastne z hygienických dôvodov,“ hovorí Judita Sternová, ktorá má dozor nad kóšernosťou používaných potravín v kuchyni s jedálňou pri Židovskej náboženskej obci v Bratislave.


Pre hebrejský názov chleba Chala sa v našich končinách používa názov Barches (na obrázku). Iný, nekvasený chlieb maces, je zase tradičným pokrmom počas sviatku Pesach. V židovskej kuchyni sa tradične používa päť druhov obilnín - pšenica, ovos, raž, špalda a jačmeň. Všetky koláče, cestoviny a pečivo musia mať kóšer certifikát. Problémom je prášok do pečiva, ktorý sa považuje za nečistý. Z potravinárskych prísad sa nezakazuje agar, karagén, dextróza, arabská guma a lecitín. Zakázaná je želatína, loj a sadlo, prípravky odvodené zo živočíšneho tuku - glycerol, monoacylglyceroly a mastné kyseliny izolované z vnútorného tuku.

„Pravidlá židovskej kuchyne sú staré tisíce rokov a mnohé z nich vznikli vlastne z hygienických dôvodov,“ hovorí Judita Sternová, ktorá má dozor nad kóšernosťou používaných potravín v kuchyni s jedálňou pri Židovskej náboženskej obci v Bratislave.

Základným pravidlom kóšer kuchyne je oddelená príprava mliečnych a mäsitých jedál. Obidve kuchyne sa preto musia prevádzkovať samostatne a musia byť vybavené vlastnými riadmi, hrncami, príbormi a pomôckami.

Zvieratá, ktorých mäso sa v kóšer kuchyni spracúva, musia byť rituálne zarezané osobou, ktorá má na to oprávnenie. Po zarezaní hovädzieho dobytka sa prezerajú aj pľúca a ak nie sú celkom čisté, mäso zo zvieraťa nie je kóšer. Skôr, ako sa mäso použije na prípravu jedla, musí prejsť špeciálnou úpravou, musí sa vykóšerovať, aby sa zbavilo krvi. Nechá sa hodinu zasolené na mriežke alebo na špeciálne upravenej doske so žliabkami, aby krv mohla stekať. „Až po tejto úprave je mäso spôsobilé na prípravu jedál,“ upozorňuje Judita Sternová

Okrem mastných a mliečnych potravín pozná kóšer kuchyňa aj také, ktoré sú neutrálne, napríklad ryby, zeleninu, ovocie. Z rýb sa môžu konzumovať len šupinaté druhy, preto napríklad úhor nie je kóšer.

V rituálnej kuchyni sa varia väčšinou bežné jedlá, ktoré okrem predpisov židovskej kuchyne musia spĺňať aj bežné hygienické normy. „Jedným z tradičných a veľmi obľúbených jedál je asi šolet, ten je už dosť známy aj nežidovskej verejnosti,“ hovorí Judita Sternová. „Varíme ho každý týždeň, je to typické sobotné slávnostné jedlo.“

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  2. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  3. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  4. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  5. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  6. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  7. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  8. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 843
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 600
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 087
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 936
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 140
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 910
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 383
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 102
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu