
Herečka Eva Rysová už na diéty nemyslí. Snaží sa síce stravovať zdravo, ale má veľmi rada aj nezdravé jedlá. Napríklad sladkosti. Aj tie rada naservíruje s fantáziou.
,,Ale zato vymýšľať rôzne špecialitky, keď majú prísť hostia, keď idú sviatky – to bolo a je vždy moje“.
EVA RYSOVÁ.
Cestu k vareniu nemala Eva Rysová celkom jednoduchú. Otec jej zomrel veľmi skoro, mama, aby uživila obe dcéry, pracovala prakticky od rána do večera. Na vysvetľovanie, čo a ako v kuchyni, jej nezostával čas. A tak sa dospievajúca Eva Rysová chopila iniciatívy sama.
,,Bolo to cez jedny letné prázdniny a zdá sa mi, že som vtedy, za pomoci rôznych kuchárskych kníh, získala pomerne slušné základy. Pravda, určite by sa mi to nepodarilo bez tety Kluvánkovej, ktorá bývala na prízemí nášho domu. Bola to vyhlásená kuchárka, varenie učila aj na rodinnej škole.“
Takže, keď sa Eve Rysovej pri sporáku niečo nedarilo, iba sa vyklonila z okna a zakričala:
,,Teta Kluvánková, lepia sa mi palacinky.“ Odpoveď zdola prišla hneď. „Máš ich riedke.“
Metóda pokus-omyl sa jej počas dvoch letných mesiacov plne osvedčila. Len mladšia sestra musela statočne dojedať nepodarky, aby sa mama nedozvedela, čo všetko sa počas dňa v ich kuchyni udialo.
Miškove osie hniezda
Varenie Evy Rysovej sa najprv neveľmi znášalo s nepravidelným rytmom jej hereckého života.
,,Kým je človek sám, vždy sa nejako prestravuje. Keď som sa však vydala a prišiel syn Miško, nezostávalo mi nič iné, než variť skoro ráno alebo až po príchode z predstavenia. Aby sa v chladničke alebo na sporáku vždy nejaké jedlo našlo a manžel ho už iba ohrial.“
Postupne sa však jej syn naučil variť aj sám.
,,Aspoň som ho dobre pripravila na manželstvo. Ale Miška varenie naozaj zaujímalo. Ešte nemal ani štrnásť rokov a už upiekol veľmi komplikované osie hniezda. Mal na ne chuť. A keď videl, že sa kdesi ponáhľam, iba si vypýtal recept a po mojom príchode už boli hotové.“
S manželom bola Eva Rysová menej úspešná.
,,On je stará škola. Nie, že by nevedel variť. Tri roky pôsobil ako lekár v Tunise. Keďže som za ním mohla prísť cez leto, vďaka mojej inštruktáži a kuchárskym knižkám sa všeličo naučil. Teraz však tvrdí, že načo by doma varil, keď mne to ide lepšie.“
Pobyt v Tunise a zahraničné dovolenky vzbudili v Eve Rysovej záujem aj o exotické jedlá.
,,Milujem morské potvory a poznám aj niektoré ich úpravy. U nás ich však nekupujem, pretože v obchodoch sú zmrazené a tým dostávajú, bohužiaľ, celkom inú chuť. Vždy rada spomínam, ako sme kedysi jedli v Marseille preslávenú rybiu polievku bujabézu. K nej nám servírovali i spomínané potvorky a navyše, z jednej strany reštaurácie bolo pred nami prekrásne more, na druhej sme zasa mohli sledovať kuchárov priamo pri práci.“
Najlepší je chlieb
V kanadskom Vancouveri, kde teraz žije jej syn s rodinou, spoznala Eva Rysová množstvo exotických reštaurácií – ale tiež zistila, že v Kanade sa dajú pripraviť aj pravé slovenské bryndzové halušky.
,,Neďaleko Toronta, kde mám zasa neter, chová jeden Čech ovce. Predáva aj bryndzu. Celkom dobrú, len je veľmi slaná. Moja nevesta však pripravuje halušky aj s jedným špeciálnym tvarohovo-syrovým krémom, ktorý tam bežne dostať v kelímkoch. Tiež sú výborné.“
Eva Rysová vyrástla na juhu Slovenska, v Lučenci. Preto svoju kuchyňu prirovnáva k pikantnej maďarskej.
„Vždy sa snažím jedlá niečím obmeniť. Chuťovo, vôňou, spôsobom servírovania. Mechanicky variť ma nikdy nebavilo.“
Napriek tomu, či práve preto, má zo všetkého najradšej celkom obyčajný chlieb s maslom alebo s masťou a varené zemiaky.
,,Zato so sestrou už od detstva srdečne nenávidíme šalátový prívarok a mliečnu polievku s mrvenicou.“
Šaláty, šaláty
Samozrejme, aj Eva Rysová prešla obdobím diét, ale teraz už stratila motiváciu.
,,Postavy, ktoré dnes hrávam, môžem pokojne hrať aj s mojimi kilami. Kým som od režisérov dostávala mladé zvodné baby, bolo treba na javisku aj nejako vyzerať. Môj manžel – lekár iba prevracal oči, lebo vedel, aké sú diéty nezdravé. No ja som statočne trpela.“
Dnes Eva Rysová myslí skôr na to, aby sa riadila pravidlami zdravej výživy. Myslí si, že telo si aj trochu samo reguluje, čo chce a čo nie.
,,Najhorší býva príchod domov po predstavení. Celý deň sa môžem držať, ale o desiatej večer dostanem hlad. Dám si jogurt a akože dosť. Potom si poviem, čo som komu urobila a už to ide. Pravdou však je, že mám rada aj mnohé nezdravé jedlá. Napríklad sladkosti. Usilujem sa ich aspoň obmedziť. Našťastie, mávam aj obdobia záchvatov, keď sa vrhám na šaláty.“
Preto s úsmevom spomína na nedávno skončené skúškové obdobie na Novej scéne, kde sa pri hre Osem žien zišlo naraz šestnásť herečiek.
,,Keďže sme všetky neustále chudli, postupne nám do divadelného bufetu vozili už iba šaláty. A pri každom stole sa hovorilo o diétach.“
Konečne mikrovlnka
Kuchyňa Evy Rysovej zaujme nielen peknou linkou z prírodného dreva a množstvom korenia, ktoré má na špeciálnej poličke, no i pomerne veľkým stolom.
,,Musí taký byť, pretože v obývačke už, okrem nízkeho konferenčného, žiadny iný nemáme. Moja mama sa tomu kedysi čudovala, ale ja si myslím, že keď môžem v kuchyni variť, ostatní v nej môžu zasa jesť.“
Eva Rysová si cení, že kuchyňu má spojenú s obývačkou. Jej súčasťou je i komora na potraviny. Vysoká chladnička vedľa linky zakrýva dvere do kúpeľne, to si však ľudia všimnú iba po jej upozornení.
V kuchyni by zmenila ešte podlahu. Linoleum plánuje nahradiť dlažbou.
,,Rozhodne je to praktickejšie a hygienickejšie. Pri predstave, koľko špiny a prachu s tým bude, je mi však už teraz zle.“ Netúži po všetkých najnovších vymoženostiach kuchynskej techniky, ale keď potrebuje, vždy si s nimi rada vypomôže.
,,Samozrejme, nájdete u mňa mixér, šľahač, kontaktný aj obyčajný gril, starý plynový sporák som vymenila za taký, ktorý už má aj elektrickú rúru na pečenie a nedávno som podľahla i mikrovlnke. Ale zatiaľ ju používam iba na zohrievanie jedál.“
Je niečo, o čom v kuchyni sníva? Hovorí jej niečo umývačka riadu?
,,Hovorí. Už sme ju dokonca mali. Manžel však tvrdil, že príliš hučí, preto som ju napokon dala preč.“
MARCELA KOŠŤÁLOVÁ
FOTO SME – ĽUBOŠ PILC