Často počúvame a čítame o pitnom režime a o notoricky známom odporučení 2,5 litra tekutín denne. Ale vieme, prečo je pre naše telo príjem tekutín dôležitejší než príjem potravy? Vieme, ktorý z nápojov, ktoré nám tak vehementne odporúčajú v reklamách je ten najlepší a skutočne zdravý? Každý z nás je zodpovedný za vlastné zdravie a zdravie svojich detí a preto sa musíme rozhodnúť sami čo a kedy budeme piť.
Prečo sme smädní?
Význam tekutín pre človeka je zrejmý zo skutočnosti, že 65 - 70 % hmotnosti priemerného dospelého človek tvorí voda. U novorodenca je to až 90 %, ale starnutím človek z tela vodu postupne stráca. Bez jedla je ľudský jedinec schopný vydržať týždne, ale bez tekutín len dva až tri dni. Voda je rozpúšťadlom mnohých látok, je prostredím, v ktorom prebiehajú procesy látkovej premeny a má aj veľa ďalších základných fyziologických úloh. Pijeme, aby sme bunkám poskytli dostatok tekutiny. Každý prehltnutý dúšok sa dostane do žalúdka, od-tiaľ do čriev. Tu sa voda obsiahnutá v tekutine vstrebáva cez sliznicu čreva do krvi a stáva sa jej súčasťou. Ak tekutina, ktorú sme vypili obsahuje príliš veľa prísad, napríklad cukor či farbivá, vstrebáva sa do krvi pomalšie alebo minimálne, lebo prísady obsiahnuté v nápoji bránia plynulému prieniku vody do krvi. Ak je v krvi nedostatočné množstvo vody, krv zhustne, zníži sa jej tlak a taktiež sa zníži zásobovanie kyslíkom všetkých tkanív v organizme. Dehydratáciu v tele prvý zaregistruje mozog. Následkom tohto vnemu sa zhorší naše vnímanie, sme unavení, podráždení, bolí nás hlava… Smäd sa dostavuje už pri úbytku tekutín v objeme 2 % hmotnosti organizmu. Pocit smädu nás vždy včas upozorní na potrebu príjmu tekutín. Ideálne množstvo vody pre zdravého človeka v bežnom prostredí by sa malo pohybovať medzi dvoma až troma litrami denne. Príjem tekutín by mal byť rozložený rovnomerne počas dňa. Samozrejme, aj tekutiny treba prijímať s mierou. Dlhodobý nadbytok vody môže telu škodiť. Dobrým indikátorom pre správnu hydratáciu organizmu je farba moču. Ak je svetlý až bezfarebný, nášmu telu sa dostáva dostatočné množstvo tekutín.
Čo a kedy by sme mali piť?
Deň by sme mali začať vypitím pol litra až litra vlažnej vody. Ďalšia tekutina by sa mala požiť až keď už žalúdok nie je plný. Výber tekutín, ktoré sme sa rozhodli požívať, by sme mali dobre zvážiť. Nie všetky nápoje, ktoré nám ponúkajú reklamy, vyhovujú nášmu organizmu. Nie každý z nás má rovnaký metabolizmus, niekto potrebuje požiť viac vitamínov, iný viac vápnika či cukru. Taktiež treba brať do úvahy aj alergické reakcie nášho tela či momentálny stav organizmu. Iné zložky v tele potrebujú napríklad tehotné ženy, iné malé deti, no a iné percentuálne zloženie vitamínov a minerálov potrebuje fyzicky pracujúci muž.
Urobte si ľadovcovú vodu
Náš trh je pomerne dobre zásobený stolovými a minerálnymi vodami, ktoré sú pre náš organizmus výhodné svojim obsahom soli, ale ich podiel v potrebe tekutín by nemal presiahnuť jednu štvrtinu. Lekári odporúčajú minerálne vody s nízkym obsahom sodíka (Na+).
Podľa prieskumov, ktoré sa robili po celom svete sa dokázalo, že na ľudský organizmus pôsobí blahodarne ľadovcová voda, ktorá má minimálne dvojnásobok bioenergie obyčajnej vody. Klinické pokusy dokázali, že napríklad pooperačné obdobie pacientov prebiehalo s menšími komplikáciami, keď pacienti užívali po dobu tridsiatich dní ľadovcovú vodu izbovej teploty.
Ľadovcovú vodu si môžeme veľmi jednoducho pripraviť aj doma. V otvorenej nádobe zohrejeme vodu na 90 a 95 #C. Takto horúcu vodu vlejeme do čistej plastikovej fľaše, ktorú uzavrieme, ochladíme studenou vodou a vložíme do mrazničky. Potom zamrznutú vodu vyberieme a uložíme na miesto, kde nemá prístup slnečné svetlo. V izbovej teplote sa ľad roztopí a takto získanú vodu pijeme denne dva až tri poháre pol hodinu pred jedlom. Fľašu vždy dobre uzatvoríme.
Ovocné šťavy plné zdravia
Veľmi vhodným nápojom pre ľudský organizmus sú ovocné šťavy. Za najkvalitnejšie sa považujú šťavy so 100 % ovocným podielom. Úplne ideálne sú tie, ktoré si pripravíme doma v odšťavovači. Pre niekoho však môže byť takýto čistý extrakt zaťažujúci na tráviaci trakt. V takom prípade je vhodné takto získaný extrakt zriediť vodou. Ak sme príliš lenivý alebo jednoducho nemáme čas pripraviť si šťavu v odšťavovači, tak si ju teda kúpme. Na pultoch obchodov nájdeme široký výber ovocných štiav. Samozrejme, tie najdrahšie by nám mali zaručiť stopercentnosť extraktu, ktorú výrobcovia zvýrazňujú na obale. Taktiež by mali takto označené šťavy obsahovať kvalitný nápoj bez pridania cukru a farbiva. Ich sladkosť by mala pochádzať iba z uvádzaného ovocia. Stopercentná pomarančová šťava má vysoký obsah vitamínov A, B a najmä vitamínu C. Čistá jablková šťava je bohatá na horčík, železo, kremík a draslík. Multivitamínové šťavy obsahujú okrem koncentrátov rôznych druhov ovocia aj širokú škálu vitamínov v najvhodnejšom množstve pre ľudský organizmus.
Malinovky - bomby cukru
Sortiment nápojov je dnes naozaj široký, a to nie len podľa chuti, ale aj podľa farby. Tieto nápoje však nemôžu pre vysoký obsah cukru, farbiva a aromatických látok uspokojiť potreby nášho organizmu. Sú síce uspokojujúce pre peňaženku väčšiny z nás, ale vďaka sladkosti takýchto nápojov ostávame naďalej smädní. Množstvo cukru, ktoré vďaka takýmto nápojom naše telo príjme je doslova zarážajúce. Američania takto prijmú v nealkoholických a cola nápojoch 50 - 70 kg cukru ročne!
Teplý čaj v lete osvieži
Čaj patrí medzi najznámejšie nápoje s povzbudzujúcim účinkom. Nikdy ho nevaríme, iba sparíme čerstvou, práve vriacou vodou. Vychladnutá voda vylúhuje čaj nedostatočne, naopak, dlhšie vriaca voda nepriaznivo ovplyvňuje chuť i vôňu nápoja.
Medzi najväčších konzumentov čaju na svete patria Íri. Ročne vypijú 3,17 kg tohto obľúbeného nápoja. Druhé miesto patrí Kuvajťanom a na počudovanie Veľká Británia sa v pití čaju radí až na tretie miesto.
Aj napriek tomu, že sa to zdá byť paradoxné, v lete dokáže osviežiť aj teplý čaj.
Lahodné podoby kofeínu v káve
Káva ako osviežujúci nápoj je známa viac ako tisíc rokov, v Európe vyše 400 rokov a v ostatnom čase sa stalo jej pitie úplnou mániou. Povzbudivý účinok kávy je daný obsahom kofeínu. Ten však nemusí vyhovovať každému. Na niekoho môže mať povzbudzujúci účinok, no inému môže napríklad zvýšiť žalúdočnú kyselinu či krvný tlak. Niektorým ženám neprimerané množstvo kofeínu v tele narúša hladinu hormónov čo pociťujú ako nepríjemný tlak v prsníkoch. Pokiaľ vám však pitie kávy nespôsobuje žiadne zdravotné problémy, jestvuje množstvo receptúr, ktoré vám zaručia lahodnú chuť kávy, či už v teplej alebo v studenej forme.
Pivo - „staré ako smäd“
Prvá písomná zmienka o výrobe a požívaní piva pochádza z roku 2800 pred naším leto-počtom zo starobylej Mezopotámie. Starovekí Gréci varili pivo už v 7. storočí pred Kristom, Česi požívali tento zlatistý mok už v roku 993 nášho letopočtu. Dnes sa radí Česká republika na prvú priečku v konzumácii piva na svete. V priemere vypije každý Čech ročne 161,8 l piva. Slovensko v tomto rebríčku zaujíma desiatu priečku, na ktorú ju radí 91,8 l piva na osobu za jeden rok.
Víno plné chuti
Víno je vylisovaná a prekvasená šťava z čerstvého zdravého hrozna. Podľa farby rozoznávame vína biele, červené, ružové a klarety. Podľa druhov prírodné, prírodné sladké, šumivé, dezertné a korenené.
Milovníci vína rozoznajú degustáciou nie len druh hrozna, z ktorého je víno vyrobené, ale aj rok jeho spracovania či oblasť, v ktorej sa hrozno urodilo. Podľa pravidiel stolovania sa každý druh vína servíruje v inom type pohára a podľa pravidiel gastronómie sa každé víno podáva k inému druhu jedla. A tak, ako sa niektorí z nás vyžívajú v rituáloch pri pití vína a vychutnávajú jeho lahodnú chuť, iní môžu mať po vypití čo i len jedného pohára tohto známeho moku žalúdočné problémy. Veď nie nadarmo sa hovorí, koľko ľudí, toľko chutí.
Liehoviny v primeraných
dávkach
Podstatnou zložkou všetkých liehovín je alkohol, presnejšie etylalkohol. Po prvý raz sa podarilo vyrobiť čistý alkohol v 11. storočí. Medzi liehoviny sa radia nápoje, ktoré obsahujú viac ako 22,5 % alkoholu a svojím vzhľadom i zložením sa líšia od piva a vína. Podľa druhu a akosti delíme liehoviny na ušľachtilé (pravé destiláty), poloušľachtilé (rezané destiláty) a ostatné liehoviny (likéry, punče a pod.). Každý druh liehoviny prechádza iným výrobným procesom. Napríklad u nás tak dobre známa slivovica, sa vyrába zo zrelých sliviek kvasením v otvorených nádobách, potom sa dva razy destiluje a nechá minimálne rok dozrievať.
Najväčším konzumentom alkoholu sú obyvatelia Luxemburska. Ich ročná spotreba robí 13,3 l na osobu. Slováci vypijú ročne 8,9 l alkoholických nápojov.
Ľuďom, ktorí trpia zníženým imunitným systémom sa odporúča v primeraných dávkach požívať alkoholické nápoje. Ich zúženým cievam totiž účinne prospeje zvýšená cirkulácia krvi v žilách spôsobená alkoholom. Veď nakoniec aj anglická kráľovná matka, ktorá sa dožila úctyhodného veku sa nezaobišla bez poháriku ginu denne.
Miešané nápoje, koktaily
Miešané nápoje a koktaily sa pripravujú podľa receptúr, preto platí zásada dodržiavania dávok uvedených pri jednotlivých nápojoch. Koktaily sú miešané nápoje bez alkoholu a môžu sa podávať pri každej príležitosti, s pridaním alkoholu iba pri slávnostnejších príležitostiach, a to na odpoludňajších posedeniach alebo na záver slávnostného obeda alebo večere. Osviežujúce nápoje podávame vo vysokých pohároch bez stopky. Koktaily s obsahom alkoholu nalievame do plytkých pohárov na vysokej stopke.
V letných horúcich mesiacoch je priam nenahraditeľný chladený miešaný ovocný nápoj bez alkoholu. Treba však mať na zreteli, že priveľmi ľadové nápoje požité napríklad počas slnenia, kedy je naše telo prehriate, môže byť pre naše zdravie veľmi nebezpečné. Preto je lepšie piť len mierne chladené nápoje. Ľadové potešenie si radšej doprajme na večernej party. Ľudmila Ráceková