V súčasnosti pestujú túto plodinu vo veľkom aj v Japonsku, Mongolsku, Indočíne, USA a v juhovýchodnej Európe. Sójové zrná obsahujú 50 percent bielkovín, 25 percent tuku, vitamíny B1, B2, A, E a minerálne soli (draslík, vápnik, fosfor, železo). Je zásaditej povahy, sto gramov dodá organizmu 350 až 400 kalórií. Zrná sa podobajú na drobnejšiu fazuľu, môžu byť vo farbe žltej, zelenej, hnedej, čiernej alebo aj strakaté. Zo sóje sa získava vynikajúci olej, sójové mlieko, múka, krúpy, náhradky kávy. Odpad, bohatý na bielkoviny, je výborným krmivom. Sója môže do určitej miery nahradiť mäso, pretože bielkoviny v nej obsiahnuté sú jedinými rastlinnými bielkovinami so všetkými exogénnymi enzýmami. (všk)