Valéria D., Skalica
Poznáme veľa odrôd tekvíc s dekoratívnymi plodmi. Sú ryhované, s vráskavým a bradavičnatým povrchom, turbanovité (fľaškovec), hladké a podobne. Široká je aj farebná paleta tekvíc – od žltej cez bielu, sivú, oranžovú až po modrastú alebo čiernozelenú. U nás sa pestuje, hoci zriedkavo, tekvica mošusová s aromatickou, výrazne oranžovočervenou dužinou (Cucurbita moschata) a tekvica čiernosemenná – figolistá (Cucurbita melanosperma). Prednosťou tekvice figolistej je odolnosť proti fuzáriovému vädnutiu, preto sa používa ako podpník pre menej odolné skleníkové uhorky.
Pri pestovaní tekvíc na semeno si treba uvedomiť, že odrody v rámci jedného druhu sa ľahko krížia. Potomstvo zhodné s rodičovským preto získame len vtedy, keď pestujeme iba jednu odrodu a ďalšia nie je v okruhu aspoň 500 metrov.
Táto zelena je tvarovo i farebne rôznorodá, má širokú škálu použiteľnosti, najmä pri kuchynskom spracovaní. Niektoré druhy sú vhodné aj na pečenie, iné sú zdrojom pre organizmus zdravých semienok.
RNDr. JÁN PAVLOVKIN, PhD.