Jahody je najlepšie spracovať zmrazením

Patria k obľúbeným druhom drobného ovocia. Sezóna ich zberu je pomerne krátka a hoci sa konzumujú najmä čerstvé, mnohí záhradkári jahody radi spracúvajú a uchovávajú aj na zimu. O jahodách sme sa rozprávali s Ing. BERNADETTOU KRKOŠKOVOU, CSc., samostatnou


Na zmrazovanie sú vhodné pevné, stredne veľké jahody.


vedeckou pracovníčkou, dlhoročnou vedúcou oddelenia spracovania rastlinných surovín vo Výskumnom ústave potravinárskom v Bratislave.

Ako správne spracovať jahody?

„Z hľadiska zachovania všetkých nutrične dôležitých látok, v prípade jahôd ide najmä o vitamín C, je najvhodnejšie zmraziť ich. Pred konzerváciou treba plody vytriediť, zbaviť poškodených, nedozretých alebo prezretých plodov. Snažíme sa získať surovinu v optimálnom stupni zrelosti. Opatrne odstránime stopky a zvyšky kališných lístkov tak, aby sme nepoškodili dužinu. Samozrejme, že plody treba pred konzerváciou umyť. Na čistej utierke ich necháme obschnúť, aby na povrchu zostalo čo najmenej zvyškovej vody a pri zmrazovaní sa nezlepili do kompaktného celku. Potom jahody zmrazíme.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ktoré odrody sú vhodné na zmrazovanie?

„Sú to odrody s pevnými, stredne veľkými plodmi, s červenou dužinou a výraznejšou chuťou. U nás je to napríklad široko pestovaná Senga Sengana alebo menej obvyklá odroda Marshall.“

Sú niektoré odrody nevhodné na tento účel?

„Horší produkt dávajú mäkké odrody s veľkými plodmi, dutinkami vo vnútri a so svetlou dužinou, napríklad Madame Moutôt alebo Regina.“

Je lepšie zmrazovať jahody samé, alebo odporúčate pridať cukor?

„Jahody možno zmrazovať bez cukru, ale aj s ním. Používa sa práškový cukor v pomere jeden diel cukru na päť až desať dielov ovocia. Vhodné odrody sú kvalitné aj po zmrazení bez cukru. Z horších odrôd vznikne lepší výrobok, keď sa zmrazujú s cukrom.“

Po rozmrazení často zostáva z jahôd kašovitá hmota. Dá sa tomu predísť?

SkryťVypnúť reklamu

„Jahody pri rozmrazovaní uvoľňujú veľmi veľa šťavy. Aby sme získali dobrú konzistenciu, je dôležitá rýchlosť zmrazovania. Priemyselne sa získavajú kvalitné výrobky, keď sa zmrazujú v prúde chladného vzduchu alebo v súčasnosti najčastejšie fluidným zmrazovaním – pri teplotách vzduchu mínus 30 až 45 stupňov Celzia za 10 až 12 minút. Ale aj v domácej mrazničke môžeme dosiahnuť dobrý výsledok. Plody zabalíme napríklad do vreciek z polyetylénu, z laminovaných materiálov – celofán s polyetylénom či hliník s polyetylénom, alebo ich uložíme do polystyrénových nádob s uzáverom. Jednoduché baliace papiere ani pergamenový papier nie sú vhodné. Takto pripravené plody vložíme do mrazničky vychladenej na teplotu okolo mínus 25 stupňov Celzia. Treba ich umiestniť tak, aby sa balenia dotýkali najväčšou plochou stien mrazničky. Tým docielime rýchle zmrazovanie a hodnotný produkt.“

SkryťVypnúť reklamu

Bežné mrazničky v domácnosti však dosahujú iba mínus 18 stupňov Celzia.

„Aj pri tejto teplote možno získať dobrý výsledok, ale treba ich rýchlo zmrazovať. Mraznička nemá byť preplnená a jahody umiestnime pri zdroji chladu.“

Čo s narušenými alebo prezretými plodmi, ktoré už nemôžeme zmraziť?

„Čiastočne poškodené jahody možno spracovať na marmelády alebo mrazením na ovocné pretlaky. Pretlak získam, keď na päť dielov ovocia pridáme jeden diel cukru, zmes rozmixujeme a vo vhodnom obale zmrazíme.“

Ako zavariť túto háklivú surovinu?

„Na prípravu kompótov sa hodia len odrody s drobnými a veľmi pevnými plodmi. Pokiaľ ide o tepelné spracovanie, lepšie je urobiť z jahôd džem.“

Ako dlho môžeme skladovať spracované jahody bez toho, aby sa znehodnotili?

SkryťVypnúť reklamu

„Závisí to aj od odrôd, ale vo všeobecnosti platí: Keď zmrazíme a skladujeme jahody rok pri mínus 18 stupňoch Celzia, stráca sa asi štvrtina pôvodného obsahu vitamínu C. Pri zaváraní možno hovoriť od začiatku len o zvyškovom obsahu vitamínu C, pretože je termolabilný.“

MÁRIA INŠTITORISOVÁ

FOTO – ARCHÍV

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 525
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 187
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 701
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 843
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 981
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 716
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 791
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 484
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu