FOTO SME – ĽUBOŠ PILC
,,Nie som náročná. Chutí mi vo vegetariánskej reštaurácii i v pizzerii. Rada si dám čínu. Suši a slimáky som ochutnala iba raz v živote. Je to môj gurmánsky vrchol.“
Nie hovorí kefíru. Odpor k nemu získala ešte v detstve. Podobný vzťah mala ku granadíru a fliačkom.
,,Z detstva sa mi však zakódoval jeden zlozvyk. Čo je na tanieri, to treba zjesť. Zbavujem sa ho len veľmi ťažko. Ako malá som sa tiež prekeksíkovala a precukríkovala, a dnes sa musím presviedčať, že sladkosti neexistujú. Mimoriadne ťažká predstava.“
Nie diéty, ale pohyb
Zuzana Mauréry si veľmi dobre pamätá, že v detstve bola vždy ,,o číslo väčšia“ a že jej to spolužiaci dávali patrične najavo.
,,Chvalabohu, nezakomplexovalo ma to. Naopak. Vždy iba vyprovokovalo k vyššej pohybovej aktivite. Veľa som športovala, tancovala. To ma zrejme zachránilo, lebo na diéty som nikdy nebola. Nebavia ma. Ich autori nás nútia jesť, čo musíme, a nie, čo chceme. A to je kameň úrazu.“
Vychodisko je jediné.
,,Čo si nekúpim, to nezjem.“
Najhoršie nemusia byť len chvíle plné stresu.
,,Najviac mi chutí, keď sa nudím, keď nemám čo robiť. Nedávno som skončila so skúškami na Osem žien a Hamleta. Aby som všetko stihla, urobila som si plán na celý deň a vopred som si určila, čo budem jesť. Trochu jedla som si brala so sebou a všetko bolo v poriadku. Energia mi nechýbala, hoci som nič ‘kalorické‘ nejedla. Ale teraz, keď mám obe premiéry za sebou, začínajú moje chute znovu vystrkovať rožky.“
Šaláty a cestoviny
Pre Zuzanu sú základom raňajky. Káva s mliekom a chlebom.
„Keď skúšam nejaký muzikál, potrebujem získať kondíciu. Vtedy cvičím a dávam prednosť kukuričným, škoricovým a čokoládovým kornflekom, bielemu a vanilkovému jogurtu, jablku a banánu.“
Na desiatu jej väčšinou stačí ovocie alebo zelenina. Na obed má viac času, preto sa zastaví v niektorej z reštaurácií v meste. Nepotrebuje nič nóbl. Len šaláty či zapečené cestoviny.
Večera závisí od toho, či hrá, alebo nie.
,,Snažím sa jesť málo. Inak by som na javisku fučala ako lokomotíva. Pri činohre nie som na seba taká prísna ako pri muzikáli. Ale myslím na kostým, respektíve na to, aby mi z neho nič nežiaduce netrčalo.“
Namiesto ovocia zeleninu
Zuzana Maurery nepatrí k herečkám, ktoré cítia najväčší hlad po skončení predstavenia.
„Po desiatej večer sa už udržím. V najhoršom prípade si dám kúsok zeleniny.“
Zelenina tvorí veľkú časť jej jedálneho lístka. Po porade s odborníkmi sa rozhodla svoje stravovacie návyky trochu zmeniť.
„Povedali mi, aby som obmedzila ovocie. Je v ňom skrytého veľa cukru a prekysľuje organizmus. Nútim sa teda do zeleniny, nahrádzam ňou aj ryžu a zemiaky. Delenú stravu však nedržím. Pokojne zjem chlieb so šunkou či syrom.“
Zásady zdravej výživy dodržiava aj pri varení.
,,Varím málo. Stáť pri hrncoch považujem za stratu času. Radšej sa zastavím v reštaurácii. Domov sa vraciam až večer a vtedy už v chladničke nič nenájdem. Samozrejme, cez víkend, keď príde k najhoršiemu, kuchtím celkom rada – cestoviny, zeleninu.“
Do špecialít sa veľmi nepúšťa. „Ale normálne veci zvládnem. A keď niečo neviem, zavolám mame.“
Na kuchárske knihy si nepotrpí.
,,Nepomohla mi ani detská, ani obrázková. Občas si však vytrhnem z časopisu zaujímavý recept, čo keď ma varenie chytí v penzii.“
Posledné Vianoce si práve podľa nich upiekla niekoľko druhov koláčov. Bola zvedavá, či to dokáže, a chcela už aj konečne pokrstiť svoju novú – dvojročnú rúru.
„Vydarili sa, ale všetky som nezjedla. Polovicu som vnútila kamarátom a druhú odniesla rodičom.“
Jedenie ako umenie
Najväčší kulinársky zážitok má Zuzana spojený s Francúzskom.
„Krátko po novembri 1989 som bola neďaleko Bordeaux na dvojtýždennej stáži. Prvý raz som – priamo na brehu Atlantiku – jedla morské príšerky. S bagetou, pikantnými omáčkami. Bola som z nich hotová! Dokonca som si všetko aj nafotila.“
Preto sa vždy teší na návštevu Prahy, kde majú jej kamaráti vynikajúcu francúzsku reštauráciu.
,,Každé dva týždne menia jedálny lístok. Usporadúvajú rôzne hody. Pri rímskych hostia ani nesedeli. Ležali na lehátkach. Pre nich musí byť jedenie umeleckým zážitkom.“
Keďže Zuzana Mauréry cestovala s Radošinským naivným divadlom po celom Slovensku, má dobrý prehľad, na akej úrovni sú u nás stravovacie služby.
„Keď je slušný a ochotný personál, dá sa zniesť veľa. Nevravím, že sa v poslednom čase nič nezmenilo, ale najmä v menších mestách to stále nie je ono. A nemyslím si, že je všetko iba v peniazoch. Skôr sa mi zdá, že v našich podnikoch nie je pánom hosť, ale čašník a že slová ďakujem a prosím prevládajú najmä v reči hosťa. V tom sme naozaj vo svete originálom. Hoci, česť výnimkám!“
Recept Zuzany Mauréry
Mrkvový koláč
Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 2 vajcia, 1 lyžičku škorice, 1 prášok do pečiva, 2 lyžičky jedlej sódy, 250 g medu, 375 g masla, 100 ml citrónovej šťavy, 300 g nahrubo nastrúhanej mrkvy, 1 šálku hrozienok, 100 g strúhaného kokosu, 1 šálku sekaných vlašských orechov.
Poleva: 2 balíčky Lučiny, 100 ml medu, 1 vanilkový cukor, 1 lyžica citrónovej šťavy, 100 g sušeného mlieka.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Zmäknuté maslo vyšľaháme s medom, vajcami a citrónovou šťavou. Pridáme všetky sypké prísady a dôkladne vypracujeme. Úplne na záver vmiešame mrkvu, kokos, hrozienka a orechy. Na maslom vymastenom plechu pečieme asi 30-45 minút.
Medzitým si vidličkou roztlačíme Lučinu a zmiešame so všetkými prísadami. Zmesou potom potrieme povrch hotového vlažného koláča. Nakrájame na rezy v tvare kocky, ktoré môžeme ozdobiť hoblinkami z pomarančovej kôry.
Recepty na víkend
Ostré kuracie krídelká
Potrebujeme: 12 kuracích krídel, podľa možnosti mäsitých, 1 stonku čerstvého rozmarínu, 4 až 5 lyžíc citrónovej šťavy, 1 kopcovitú lyžicu medu, 1 lyžicu kečupu, 1 lyžicu worcesterskej omáčky, 1 až 2 sušené červené čili (kajenské) papričky, soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Kuracie krídelká opláchneme studenou vodou a utierkou osušíme. Lístky rozmarínu poodtŕhame a nadrobno posekáme. Dáme do misky a vyšľaháme s citrónovou šťavou, medom, kečupom a worcesterskou omáčkou. Sušenú kajenskú papričku rozdrvíme, prípadne posekáme. Marinádu osolíme a okoreníme čiernym korením a kajenskou paprikou.
Kuracie krídla potrieme marinádou a dáme do misy. Zvyšnú marinádu najeleme navrch. Prikryjeme. Do grilovania odložíme do chladna.
Kuracie krídelká z oboch strán opečieme na drevenom uhlí dochrumkava. Grilujú sa asi 10 minút.
Uhorkový šalát
Potrebujeme: 1 veľkú šalátovú uhorku, 1 cibuľu, 3 až 4 lyžice jogurtu, 2 až 3 lyžice bieleho vínneho octu, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, 3 lyžice slnečnicového oleja, viazaničku kôpru
Uhorku olúpeme škrabkou, stopku odrežeme. Uhorku postrúhame na kolieska alebo na hrubo. Cibuľu ošúpeme, rozpolíme a pokrájame natenko.
V mise zmiešame jogurt s octom, soľou a čiernym korením a prišľaháme olej. Kôpor umyjeme, vodu strasieme, nadrobno pokrájame a zamiešame do omáčky. Pridáme uhorku a cibuľu, zamiešame, chvíľu necháme odstáť.