
V lete odhŕňame zeminu od buľvy, aby sme podporili jej rast. KRESBA – AUTOR
Sadenice buľvového zeleru vysádzame koncom mája, až keď pominú jarné mrazy, hoci znášajú teploty až do mínus 10 oC. To preto, aby rýchlejšie rástli, lebo na tvorbu veľkých buliev potrebuje zeler najmenej šesť mesiacov. Nezabudnime priesady pred vysadením otužovať, najmä znížením nočných teplôt vzduchu. Zeler neznáša piesočnatú vysychavú pôdu. Najlepšie rastie na humóznych hlinitých až ílovitohlinitých pôdach. Pôvodom je totiž močiarnou rastlinou, ktorá má zvýšené nároky na sústavný dostatok vody v pôde. Ak je dostatočne vlhká, rastliny znášajú aj mierne zatienenie. Zeler najlepšie rastie v pôde s pH 6,5 až 7,5. Kyslé pôdy vápnime vždy k predplodine.
Pôdu na vysádzanie priesad pripravujeme na jeseň. Zarýľujeme do nej 4 až 6 kilogramov kompostu na meter štvorcový. V ílovitých pôdach sa osvedčilo vytvorenie 0,1 metra hrubej vrstvy zo surového, nedostatočne humifikovaného kompostu s kúskami stoniek kukurice alebo slnečnice v hĺbke 0,4 metra. Súčasne používame aj priemyselné hnojivá (v kávových lyžičkách na m2): 10 až 15 Slovceritu, alebo 3 až 5 liadku amónnovápenatého, 4 až 8 superfosfátu a 3 až 5 draselnej soli. Pôdu často kypríme a porast prihnojujeme 3-percentným (na list) alebo 10-percentným (do pôdy) roztokom kombinovaných hnojív. Listy netrháme. Na zber vňate určíme niekoľko rastlín na okraji hriadky. Koncom leta sa odstraňujú z porastu vonkajšie zhrubnuté a nahnité listy, aby sa uvoľnila hlava zeleru a podporil vývoj buľvy. Z hornej časti buľvy motykou odhrnieme 2 až 3 centimetre zeminy a vytvoríme jamku, ktorá nasmeruje prívod vody ku koreňom pri zavlažovaní porastu. Ak ponecháme buľvu v zemi, ako aj všetky listy na rastline, budeme zberať nekvalitnú úrodu malých a fúzatých buliev.
Z ojedinelých chorôb buľvového zeleru je známa najmä septória zelerová, rozširovaná osivom, pri ktorej listy hnednú a odumierajú. Rastliny preventívne ošetrujeme za daždivého počasia fungicídmi. Zeler napáda vŕtavka zelerová a tipuľa bahenná. Ojedinele vyžerú buľvy zeleru aj hraboše.
Doc. Ing. ZOLTÁN BEDRNA, DrSc.