
FOTO SME - ĽUBOŠ PILC
Kritériá výberu
Pri kúpe chladničky zvažujeme najmä jej cenu, vzhľad, značku. Preskúmajme však aj jej energetickú náročnosť, veď je v prevádzke po celý rok.
Energetické štítkovanie
Nielen v krajinách Európskej únie, ale už aj u nás umožňuje spotrebiteľovi zorientovať sa na trhu nezávislé hodnotenie pomocou tzv. energetického štítka (na Slovensku požiadavky na označovanie vybraných druhov spotrebičov zahŕňa zákon o energetickej efektívnosti). Vzhľad štítka, ktorým je elektrospotrebič označený, je rovnaký vo všetkých krajinách, ktoré k rámcovej dohode pristúpili. Okrem označenia výrobcu, modelu výrobku a jeho hlavných technických a ekonomických parametrov je jeho súčasťou i ďalší neprehliadnuteľný údaj - spotreba elektrickej energie. Rozpätie siedmich kategórií od nízkej spotreby až po vyššiu, t. j. od najúspornejšieho po menej úspešný spotrebič, znázorňuje farebná škála a písmená A až G.
Kupujte A, pozor na G!
Kategórie D a E predstavujú stredné hodnoty, stanovené rámcovou dohodou. Do špičkovej kategórie A patrí chladnička, ktorá má spotrebu o viac ako 45 % nižšiu ako stredné hodnoty a v kategórii B je chladnička so spotrebou o 25 až 45 % nižšou. Avšak v kategórii G sú už modely prekračujúce stred až o 25 %!
Pri kúpe sa teda rozhodnite radšej pre kategóriu A až B. Potrebujete síce väčšiu hotovosť, ale pri platení za elektrickú energiu budete svojmu rozhodnutiu blahorečiť.
Systém NO FROST
Je charakteristický pre novú generáciu chladničiek. Princíp je v nútenej cirkulácii vzduchu vnútri chladničky. Ventilácia znižuje vlhkosť a zabraňuje vzniku námrazy. Trvanlivosť potravín je tak vyššia. Vďaka kolobehu vzduchu je návrat k nastavenej teplote po otvorení dverí veľmi rýchly. Vnútorný priestor medzi vonkajšou skriňou a vložkou je kompletne vyplnený penovým polystyrénom. Výsledkom je oveľa lepšia tepelná izolácia. A s ňou následne súvisí nižšia spotreba energie. Všetky nové chladničky sú, samozrejme, ekologické bezfreónové - a až na malé výnimky sú vybavené mraziacim priestorom.
Nižšia špecifická spotreba sa dosahuje nielen zlepšenou tepelnou izoláciou skrine chladničky, ale aj presnejšími spínacími termostatmi. Počas posledných rokov sa znížila v priemere z 2,2 kWh na 1,1 kWh za 24 hodín (pri objeme 220 l). Pri moderných spotrebičoch najnovšej generácie je dokonca ešte nižšia - asi 0,8 kWh za 24 hodín.
Veľkosť chladničky
Závisí od počtu osôb a zvyklostí súvisiacich s nákupom a uskladnením zásob. Priemerná odporúčaná veľkosť chladiaceho priestoru pri jednočlennej domácnosti je 80-100 litrov, pri viacčlennej domácnosti vychádza zo 60 litrov na osobu. Chladiaci priestor má byť zaplnený aspoň na 70 % - poloprázdna chladnička je zbytočné plytvanie.
Ako potraviny skladovať?
Keďže potraviny potrebujú pri uskladnení rôzne teploty, chladiaci priestor je rozdelený do niekoľkých teplotných častí Nízkoteplotný priestor, tzv. výparník, je označený symbolmi - hviezdičkami od jednej po štyri. Čo znamenajú?
Q môžu sa v ňom uskladňovať mrazené potraviny počas lehoty uvedenej na ich obale. Najnižšia dosiahnuteľná teplota je -6 stupňov C. Určený je na krátkodobé uskladnenie zmrazených potravín ( do 3 dní). Možno v ňom vyrábať ľadové kocky.
QQ najnižšia teplota je -12 stupňov C. Zmrazené potraviny tu môžu byť uložené do 2 týždňov.
QQQ najnižšia teplota je do -18 stupňov C. Svoje vlastnosti si tu potraviny uchovajú do troch mesiacov. Pozor, treba skontrolovať aj dátum na tovare od výrobcu!
QQQQ výparník so štyrmi hviezdičkami sa volá mraziaci box. Od vnútra chladničky je oddelený samostatnými dvierkami. Teplota v ňom je -18 stupňov a menej.
Chladničku pravidelne odmrazujte
Námraza 1 cm hrubá zvyšuje náklady na elektrický prúd až o 75 %! Do popredia sa dostávajú aj chladničky s tzv. 0-stupňovými klimatickými zónami. Na uloženie ovocia a zeleniny je určená zóna so stabilnou teplotou 0 stupňov C a s vlhkosťou vzduchu 90 %. Zóna so stabilnou teplotou 0 stupňov C a s vlhkosťou vzduchu 50 % je ideálna na niekoľkodňové uskladnenie rýb, mäsa a mliečnych výrobkov - býva v strede spotrebiča.
7-krát o úsporách
Akým chybám sa treba vyhýbať, aby sa následne neodzrkadlili na účte za energiu?
o Dbajte o to, aby chladnička nebola postavená hneď vedľa sporáka alebo iného tepelného zdroja.
o Chráňte ju pred priamym slnečným žiarením - čím nižšia je teplota okolia, tým nižšia je spotreba energie.
o Prispôsobte teplotu uskladňovaným potravinám - zbytočne nízka teplota zvyšuje spotrebu energie.
o Jedlá do nej vkladajte, až keď vychladnú na izbovú teplotu.
o Pri vyberaní a vkladaní potravín dvere nenechávajte zbytočne dlho otvorené. Potraviny umiestňujte do chladničky prehľadne a systematicky.
o Pravidelne kontrolujte tesnenie dverí.
o Vetracie mriežky udržiavajte čisté - prach pôsobí ako izolačná vrstva a zhoršuje prestup tepla z výparníka.
Vstavané spotrebiče
Ide o najnovší trend zariaďovania kuchýň. Ale pozor! Musia byť odborne prispôsobené z hľadiska odvádzania tepla i montáže krycích dvierok na dvierka spotrebiča.
PRáčKAAko si vybrať ten správny model? Na zreteli treba mať predovšetkým nasledujúce kritériá:
Veľkosť práčky
Odmerajme si priestor, do ktorého práčku plánujeme umiestniť. Väčšina spredu plnených práčok má štandardné rozmery 85 x 60 x 60 cm (výška x šírka x hĺbka). Do menších priestorov je vhodný úzky rad práčok s hĺbkou 32 alebo 45 cm. Zhora plnené práčky majú štandardné rozmery 85 x 40 x 60 cm.
Plnenie bielizňou - zhora alebo spredu?
Rozhodujme sa znova podľa veľkosti priestoru. Ak máme k dispozícii väčšie priestory, zvoľme si spredu plnenú práčku. Jej horná doska môže slúžiť aj ako odkladacia plocha. Neplatí už pravidlo, že zabudnutý kus odevu môžeme doložiť počas pracieho cyklu iba do zvrchu plnených práčok. Umožňujú to už i spredu plnené. Pri kúpe práčky s plnením vpredu si všimnime plniaci otvor.
Bielizeň sa vyberá jednoduchšie cez väčší plniaci otvor s veľkým uhlom otvorenia dvierok (180 o).
Spotreba energie
Práčka je energeticky náročný spotrebič - potrebuje preto 10- alebo 16-ampérový istič. Samotná spotreba energie sa pohybuje v rozmedzí od 0,89 kWh pri špičkových modeloch, až do 2,0 kWh pri lacnejších modeloch. Aj pri práčkach existuje systém označenia jednotlivých výrobkov písmenami A až G. Najúspornejšie modely sú v energetickej triede A a B, do energetickej triedy G sú zaradené spotrebiče s najvyššou spotrebou energie.
Spotreba vody
Samozrejme, mala by byť čo najnižšia. V súčasnosti sa pohybuje od 39 až po 100 l. Na lepšie porovnanie rozličných práčok by sa mala na referenčnom programe uvádzať bavlna, 60 °C bez predprania. Potrebné množstvo vody závisí od druhu a objemu bielizne. Veď napríklad froté uterák nasaje podstatne viac vody ako blúzka zo syntetického materiálu. V najnovších typoch práčok snímač analyzuje savosť bielizne, tento údaj vyhodnotí mikroprocesor a prispôsobí celý prací program náplni.
O minimálnu spotrebu energie i vody sa starajú systémy automatickej regulácie spotreby vody podľa množstva náplne.
Fuzzy Logic
Práčka má snímač - akési oko, ktorým pozoruje bielizeň. Najskôr zanalyzuje, čo chceme oprať, a potom optimálne prispôsobí prací program danej náplni.
Jet systém
Na rozdiel od tradičných systémov sa prané veci nenamáčajú do vody. Namiesto toho sa ustavične sprchujú cirkulujúcou vodou v práčke. Sprchovanie udržiava hladinu vody podstatne nižšiu, pretože vstrekovací systém prispôsobuje množstvo vody aktuálnemu objemu textilu.
Direct Spray
Voda sa do bubna nedostáva zospodu, ale pod vysokým tlakom zvrchu. Na zvlhčenie a plákanie bielizne tak treba menej vody. Mechanické pôsobenie je okrem toho intenzívnejšie a účinnejšie.
Bubon a vaňa
Bubny takmer všetkých práčok sú z nehrdzavejúcej ocele. Iné je to pri pracích vaniach. Zo smaltovaných sa prešlo na antikorové a posledným hitom sú vane na báze najnovších technológií s využitím polymérov s prídavkom uhlíkových zlúčenín. Príkladom takého materiálu je aj Carboran, ktorý zabezpečuje tichšiu prevádzku, nižšiu spotrebu energie vďaka malým tepelným stratám a má dlhšiu životnosť.
Odstreďovanie
Počet otáčok odstreďovania sa pohybuje od 400 do 1 800 za minútu. Čím sú vyššie, tým suchšia bude bielizeň. Práčky s vysokými otáčkami dokážu rozložiť bielizeň tak, aby sa nepoškodila, a zároveň práčka „nebehala“ po kúpeľni.
Praktické inovácie
Naklonený bubon. Znamená celkovo 20-stupňové zlepšenie uhla v prístupe k praným veciam a uľahčenie ich vkladania a vyberania. Bubon je naklonený o 10° a tesnenie o ďalších 10°.
Aqua-Control. Môžeme zabudnúť na otravné zatváranie a otváranie kohútika na prívod vody. Táto funkcia predstavuje ochranu pred pretečením, vytečením a poškodením prítokovej hadice.
Zošikmený ovládací panel. Máme ho pod dohľadom aj vtedy, keď stojíme priamo pred práčkou.
Špeciálne programy
Jemné ručné pranie. Pokračovaním osvedčených programov porovnateľných s ručným praním je nový program na hodváb, vhodný i na viskózu a zmesi s bavlnou. Na odevy z vlny je zasa určená kolíska na vlnu.
Jednoduché žehlenie. Šetrí prácu po praní. Zabezpečuje minimálne pokrčenie bielizne. Je určený predovšetkým na blúzky a košele.
Cena
Aj tu platí pravidlo, že kvalita znamená aj vyššiu cenu. Z druhej strany, vyššia cena - to je záruka nižších prevádzkových nákladov, teda i nákladov na opravy.
MIROSLAVA UNGEROVÁ
o Prací prostriedok dávkujte podľa znečistenia bielizne a tvrdosti vody. Rešpektujte údaje na obaloch prostriedkov.
o Odstraňujte nánosy vodného kameňa z ohrievacích špirál
o Obmedzte teplotu pri praní. Jej znížením z 90 na 60 °C ušetríte okolo 25 % energie.
V bežnej domácnosti sa ročne pri praní spotrebuje 290 kWh elektrickej energie a 15 000 litrov vody v prípade, že práčku zapínate štyri razy do týždňa.
Spotrebu energie môžete znížiť aj správnym výberom času prania, ak vaša domácnosť využíva rôzne sadzby na odber elektrického prúdu. Ak je to možné, perte v čase, keď je sadzba najnižšia.