
FOTO – TASR
usadlostí.
Z nich sa väčšina dostala do najhoršej existenčnej krízy za posledných 100 rokov. V štátoch, v ktorých sa káva pestuje na export, dochádza k masovému zániku hospodárstiev. Roľníci opúšťajú plantáže a sťahujú sa do miest, kde sa zostrujú ekonomické a sociálne konflikty. Takto sa vyhrocujú pomery vo viacerých štátoch Afriky a Latinskej Ameriky.
Narušenie rovnováhy medzi ponukou a dopytom po káve na svete zapríčinili mimoriadne prírastky v jej produkcii. Dopyt po nej sa zvyšuje len mierne, ale sklady veľkoobchodníkov s kávou a jej pražiarne sú nabité surovinou, čakajúcou na odbyt. Nepriaznivý vývoj na trhu kávy súvisí so silnými mrazmi, ktoré v polovici 90. rokov zničili veľkú časť brazílskych kávovníkových plantáží. Cena kávy sa vyšplhala do závratnej výšky. Trvá totiž 3 až 5 rokov, kým z mladých kávovníkov možno začať zberať úrodu. Voľná výroba v nasledujúcich rokoch a nadmerná ponuka kávy na trhu potom viedli k prepadu cien suroviny.
Minulý týždeň vo štvrtok sa v Londýne zišli predstavitelia tzv. kvalitatívnej ofenzívy, ktorí sa rozhodli vypracovať nové kritériá na hodnotenie akosti tejto suroviny. Do konca roku 2004 majú byť vypracované nové štandardy pre hodnotenie kvality kávy, tzv. CCCC (Common Codes for the Coffee Community). (tasr)