Už ani šunka nie je to, čo bývala…

Nejedenkrát si tí starší z nás vzdychnú, ako „kedysi dobre bolo“. Včera im dali odborníci sčasti za pravdu - ide totiž o šunku. Asociácia spotrebiteľov Slovenska sa po testoch elektroniky alebo vysávačov vrhla na to, s čím sa častejšie stretne stredná ...

Nejedenkrát si tí starší z nás vzdychnú, ako „kedysi dobre bolo“. Včera im dali odborníci sčasti za pravdu - ide totiž o šunku. Asociácia spotrebiteľov Slovenska sa po testoch elektroniky alebo vysávačov vrhla na to, s čím sa častejšie stretne stredná a nižšia príjmová skupina. Podľa nich ide totiž o šunku - odveký symbol kvality na našich stoloch. Pre testy si vybrali osem z nich.

Podľa správnosti sa šunka vyrába zo svalu stehna napríklad bravov alebo prasiat, pri hydine výnimočne z pŕs. Potiaľto by testovaní výrobcovia uspeli, ale problém je v obsahu. Predtým sa podľa slov veterinára Petra Tureka zo stodvadsiatich kilogramov mäsa vyrobilo sto kilogramov šunky, dnes sa pomer obrátil. Dnes sa totiž do šunky pridáva priveľa vody, prídavných látok a dochucovadiel, takže zo sto kilogramov mäsa sa vyrobí stodvadsať, niekedy podľa neho až rekordných stošesťdesiat kilogramov šunky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Neviem si to vysvetliť,“ hovorí vedúci výroby jedného z podniku, vyrábajúcich šunku. Traja ich „šunkoví“ reprezentanti boli súčasťou testu a podobne ako ostatní neuspeli. Podľa neho nie je šunka ako šunka a každá z nich je taká osobitá, že napríklad ich dusená šunka nemôže mať rovnaké parametre posudzovania ako napríklad taká pizza šunka.

Kauza šunka má aj typicky slovenské vysvetlenie - v paragrafe Potravinárskeho kódexu sa síce nachádza, čo sa môže pomenovať ako šunka, ale na druhej strane sa s výrobcami nikto súdiť nebude - pretože zákon ich nezaväzuje na dodržanie napríklad obsahu bielkovín alebo pomeru vody ku bielkovinám. Kontroly od veterinárov teda budú, postihy nemajú byť začo. Peter Turek pomenoval stav ako „skulinku v zákone“. Názov šunka výrobcov tak ku žiadnym hodnotám v zákone nezaväzuje.

SkryťVypnúť reklamu

A to je to, čo robí šunku šunkou - kvalitné mäso bez vody, navyše s vysokým obsahom bielkovín. Kedy sa teda dočkáme tej pravej, slovenskej šunky? Nový Potravinový kódex by mal začať platiť od l. júla.

Napriek poreferendovej eufórii sa teda opäť dostávame do stavu, keď máme normy aj zákony podobné ako v Európskej únii. Obsahujú síce slovenské „špecifiká“, ale do nášho vstupu sa to vari vyrieši. A možno pritom pomôže aj nejaká nezávislá Asociácia testovania slovenských zákonov pred vstupom do EÚ. Tá sa zameria na všetky „skulinky“ v našich zákonoch.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 632
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 389
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 725
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 229
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 393
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 765
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 919
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 311
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu