
Výsadba odolných odrôd znižuje potrebu chemickej ochrany. FOTO – ar
Záhradkári už zberajú prvú úrodu zeleniny zo skleníkov, parenísk, prípadne zo záhonov. Ktoré druhy a odrody môžu vysievať a vysádzať v tomto období?
„V druhej polovici mája môžeme vysievať napríklad fazuľku, kukuricu cukrovú, kukuricu pukancovú, fenikel bolonský, kel kučeravý, kel ružičkový, jesenný kel a kapustu, karfiol a letný šalát. Sadíme všetky druhy teplomilnej zeleniny pestovanej z priesad. Sú to najmä paprika, rajčiny, baklažán, tekvice, uhorky a zeler.“
Ako zabrániť pri výsadbe zbytočným stratám?
„Teplomilnú zeleninu sadíme až vtedy, keď nehrozia jarné prízemné mrazy, obyčajne v druhej polovici mája. Treba si uvedomiť, že keď sa priesada vyberie a vysadí do iného prostredia, trpí presadzovacím šokom. Aby bol šok čo najmiernejší, priesady majú byť dostatočne pevné, vyvinuté, zdravé a otužené. Hotová priesada má mať osem až dvanásť pravých listov, hrúbka stonky nesmie byť menšia ako osem milimetrov. Tenká a do výšky vytiahnutá rastlina je nevhodná. Ak vysadíme neotuženú priesadu do vonkajšieho prostredia, prechladne a veľmi dlho sa spamätáva, alebo uhynie. Pred vyberaním priesady dobre zavlažíme, aby sa nepotrhali korienky. Priesady pred vysadením chránime pred slnkom, inak zvädnú a nemusia sa ujať. Sadíme ich do jamiek alebo brázd, ktoré sme predtým dobre poliali. Korene sa nesmú zasadiť do suchej pôdy, lebo voda z následného polievania sa nie vždy dostane ku koreňom.“
Ako treba porasty chrániť pred chorobami a škodcami?
„V záhradke je najlepšou ochranou pred škodlivými činiteľmi prevencia. Chemická ochrana proti chorobám a škodcom sa odporúča iba v nevyhnutných prípadoch. Môžu sa použiť len povolené prípravky v dávkach podľa platných metodík. Pri aplikácii chemických prípravkov na ochranu rastlín treba dodržiavať všetky hygienické zásady a predpisy, ktoré s ich používaním súvisia. Proti niektorým chorobám a škodcom v počiatočnej fáze rastu môžeme rastliny chrániť nákupom morených a inkrustovaných osív. Osivo sa môže aj obaľovať, čo má význam najmä pri drobných semenách.
Pri výbere druhov a odrôd zelenín sa má vychádzať z ich požiadaviek na podmienky prostredia. Treba vedieť, že v suchších polohách je predpoklad častejšieho výskytu škodcov, vo vlhších zase chorôb. Vo vyšších polohách sa viac darí zelenine, ktorá znáša chlad, vlhko a hmly, napríklad hlúbovej. Naopak, plodová zelenina sa hodí do nízkych a teplých polôh. Správnym výberom odrôd s definovanou dĺžkou vegetačného obdobia môžeme dosiahnuť dobrý zdravotný stav porastu.“
Uplatňujú sa pri ochrane aj netkané textílie?
„Po výseve alebo výsadbe sú niekedy mladé rastliny vystavené nebezpečenstvu poškodenia jarnými mrazíkmi alebo živočíšnymi škodcami. Vtedy sa dobre uplatní zakrývanie porastu bielou netkanou textíliou. Keďže prepúšťa svetlo, vzduch, vodu a má nízku špecifickú hmotnosť, môže sa ponechať na poraste dlhší čas, podľa potreby.“
Čo odporučíte pestovateľom proti burinám?
„Priveľa buriny má vždy nepriaznivý účinok na očakávanú úrodu. Úlohou regulácie burín nie je ich úplné vyhubenie, ale dôležitá je nevyhnutná miera potlačenia burín. Priame sejby najviac ohrozujú buriny na začiatku vegetačného obdobia. Popritom, že odčerpávajú kultúrnej rastline vodu a živiny, môžu byť zdrojmi a hostiteľmi chorôb i škodcov, spravidla sťažujú aj ošetrovacie a zberové práce. Cieľom pestovateľa je preto regulovať burinový stav porastu zeleniny až do zberu produktu.
Preventívne metódy ochrany rastlín proti chorobám a škodcom sú podobné ako pri regulácii burín. Spočívajú v dodržiavaní agrotechnických postupov a termínov. Napríklad striedanie plodín narúša životné cykly škodcov a chorôb. Použitie odolných a tolerantných odrôd znižuje alebo vylučuje použitie chemických postrekov. Vhodné sú feromónové i optické lapače na signalizáciu výskytu a ničenie škodcov.
MÁRIA INŠTITORISOVÁ