BRATISLAVA – Vysoký výskyt nadmernej hmotnosti a obezity u slovenskej populácie súvisí s nízkou fyzickou aktivitou a nesprávnym spôsobom stravovania. Aj tento fakt vyplýva zo Správy o zdravotnom stave obyvateľstva Slovenska, s ktorou sa včera oboznámila vláda.
Skladba stravy je jedným z najvýznamnejších rizikových faktorov nielen chorôb obehovej sústavy, ale aj nádorových ochorení či nadmernej hmotnosti, zvýšenej hladiny cholesterolu, glukózy a vysokého krvného tlaku.
Medzi faktory, ktoré ovplyvňujú skladbu stravy a spôsob stravovania, patrí nepriaznivá socio-ekonomická situácia obyvateľstva vyvolaná nízkymi priemernými zárobkami, nízkymi dôchodkami a zdražovaním potravín. Výrazne negatívnu úlohu hrá aj reklama.
Takmer 60 percent dospelej populácie konzumuje polotučné mlieko, vysokotučné syry a z mliečnych výrobkov najmä jogurty. Pretrváva vysoká spotreba vajec. Najčastejšie sa u nás je bravčové mäso, nasleduje hydina, potom hovädzie. Konzumácia baraniny a jahňaciny je zriedkavá. Raz alebo viackrát do týždňa konzumuje ryby len 15 percent obyvateľov. Ovocie konzumuje denne 57,5 percenta dospelej populácie. Nižšia je spotreba zeleniny, ktorú denne alebo takmer denne konzumuje len 55 percent respondentov. Celková spotreba tukov sa pohybuje vysoko nad odporúčanou výživovou dávkou. I keď spotreba bravčovej masti klesá, jej použitie pri varení je stále vysoké – až 44 percent.
(tasr)