Náhlivosť, pocit neistoty v práci, nedorozumenia a konflikty spôsobujú, že žijeme v strese. Niekedy nás mobilizuje a poháňa k činnosti, ale príliš dlhé napätie býva škodlivé – cítime únavu, strácame apetít, nemôžeme spať. Súčasne slabnú aj obranné sily nášho organizmu – odtiaľ sú časté prechladnutia. Neustály stres je aj jednou z príčin vysokého krvného tlaku, chorôb srdca a dokonca aj rakoviny.
Namiesto kávy jablko
Spôsobov, ako zvíťaziť nad stresom, je veľa: od športovania cez jogu až po rozličné relaxačné cvičenia a masáže. Ale na to, ako si poradíme so stresom, vplýva aj naša strava. Vhodné zloženie jedálneho lístka je najjednoduchším receptom na únavu a zlú náladu. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel:
* vyhýbať sa mastným potravinám,
* vyhýbať sa kofeínu, pretože jeho nadmerné množstvo zväčšuje pocit nepokoja,
* jesť veľa zeleniny, ovocia, ako aj potraviny s vysokým obsahom zložených sacharidov a s nižším obsahom bielkovín.
Magnézium a med
Dôsledky dlhodobého stresu môžeme zmierniť aj magnéziom. Práve od neho závisí veľa enzýmov zodpovedných za vytváranie energie v organizme. Magnézium je nevyhnutné na udržanie pružnosti krvných ciest, optimálnu hladinu krvného tlaku, neutralizuje škodlivý cholesterol. Prirodzeným zdrojom tohto prvku sú strukoviny, orechy, celozrnné pečivo, zelené rastliny. V lekárňach sú dostupné preparáty s obsahom magnézia a vitamínu B6.
Pri vyčerpávajúcom tempe života je vhodné siahať aj po mede alebo medových výrobkoch. Med a jeho zložky vplývajú na zlepšenie nálady a posilňujú imunitný systém. Stavy napätia, nepokoja alebo ľahkej depresie zmierňujú aj bylinky: napríklad valeriána, harmanček alebo žeň-šeň. (tom)