
Naša obľúbená divina
Potrebujeme: asi 1 kg jelenieho (srnčieho, diviačieho) mäsa, trochu sladkej smotany.
Na marinádu: asi pol litra červeného vína. Podľa chuti: nakrájaná cibuľa, mrkva, petržlen, zeler, cesnak, k tomu trochu olivového oleja, korenie na divinu, bobkový list, jalovec, čierne korenie, soľ.
Ozdoba: 2 hrušky, 1 dcl vína, klinček, trochu cukru, trochu sladkej šľahačky alebo brusnice.
Pripravíme si marinádu, do ktorej vložíme mäso, najlepšie na celú noc. Potom ho vyberieme a zo všetkých strán prudko opečieme na oleji. Mäso vložíme (môže byť aj nakrájané na plátky) do tlakového hrnca, zalejeme marinádou, do ktorej môžeme ešte priliať trochu vody. Dusíme asi 45 minút až 1 hodinu. Mäso vyberieme, omáčku precedíme, aby v nej nebolo korenie ani zelenina. Tú prípadne rozmixujeme, alebo prepasírujeme a dáme späť do omáčky, ktorú prevaríme a kvôli zahusteniu do nej prilejeme trochu sladkej smotany, prípadne ju ešte dochutíme cukrom.
Hotové naporciované mäso môžeme ešte ozdobiť uvarenými hruškami. Ozdobíme šľahačkou alebo brusnicami.
Knedle, ktoré sú k divine najlepšie
Potrebujeme: V tomto prípade varím ,,od oka“, a preto neviem presne vyčísliť dávkovanie. Takže podľa chuti a počtu hostí: slaninka, cibuľa, žemle alebo rožky, 2 vajcia, mlieko, soľ a korenie, prípadne strúhanka.
Nakrájame a opražíme slaninu a cibuľku. Žemle alebo rožky namočíme v mlieku. Keď je pečivo dostatočne mäkké, primiešame vajíčka, soľ, korenie a opraženú cibuľku so slaninkou. Z cesta vytvarujeme guličky. Keď je príliš mäkké, zahustíme strúhankou. V horúcej vode varíme asi 5 minút.
Dobrú chuť.