
Doslova hubománia zachvátila v týchto dňoch obyvateľov Banskej Bystrice, Zvolena a Brezna. Mykológ Stanislav Glejdura zo Zvolena tvrdí, že takýto nápor hubárov možno očakávať ešte približne dva týždne, počas ktorých bude možné nájsť aj najobľúbenejšie hríby skutočne všade. FOTO TASR – JOZEF ĎURNÍK
ZVOLEN – V týchto dňoch nastala v mnohých horstvách Slovenska doslova hubárska explózia. Počasie je na zber ideálne a v horách rastú rôzne druhy vynikajúcich jedlých húb – dubáky, hrabáky, kozáky či masliaky. Ako nám povedal mykológ Ing. Stanislav Glejdura z Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene, v horách rastú aj niektoré chránené druhy húb, za zber ktorých nás môžu stíhať. Je to napríklad hríb kráľovský či hríb príveskavý. Sú to veľmi kvalitné druhy jedlých húb, ktoré hubári často zbierajú bez toho, aby si uvedomili ich výnimočnosť. Počet týchto druhov v prírode sa z roka na rok zmenšuje. Zatiaľ čo návštevníci hôr aspoň čiastočne vedia o chránených rastlinách, o chránených hubách sú informovaní veľmi málo. Faktom je aj to, že nie všetci hubári poznajú rozlišovacie znaky týchto húb. Oba hríby sa dosť podobajú iným jedlým druhom. Od dubákov sa však líšia napríklad tým, že dužinu majú žltkastého, prípadne modrastého sfarbenia. V horách sa už vyskytujú aj niektoré veľmi jedovaté druhy húb, pri ktorých by sme mali byť obozretní. Zatiaľ čo smrteľne jedovatá muchotrávka zelená je v tomto čase zriedkavá, častý je výskyt hodvábnice jedovatej. Tá sa síce za smrteľne jedovatú nepovažuje, no pre slabší organizmus môže znamenať aj túto hrozbu. „Pamätať by sme však mali aj na to, že niekedy nám môžu vážne otravy spôsobiť aj výborné jedlé huby. Hrozí to práve v týchto dňoch, keď zaznamenávame vysoké teploty. Najhoršie je, ak niekto zbiera huby do igelitovej tašky. Huby sa v nej sparia a rýchlo sa znehodnocujú. Jed, ktorý v nich vzniká, patrí k tzv. kobaltovým jedom, charakter otravy pripomína botulizmus. Môže ísť aj o životu nebezpečnú otravu,“ konštatuje S. Glejdura. Zbierať huby by sme preto mali zásadne do vzdušných košíkov. Aj tak však treba v súčasných teplách po príchode domov skontrolovať, či huby v košíku nie sú znehodnotené.
KVETA FAJČÍKOVÁ