
O vývoji ovocných drevín rozhodne aj to, či bude dostatok včelstiev, ktoré ich opeľujú. FOTO – AR
SKÉHO, DrSc., predsedu Republikového výboru Slovenského zväzu záhradkárov.
Ako hodnotíte vplyv počasia na stav porastov?
„Tento rok sa vyznačoval v porovnaní s vlaňajškom tým, že jarné mrazy sa začali skôr, okolo šiesteho apríla, pričom trvali celých šesť dní. Rozdielne boli podľa jednotlivých lokalít Slovenska, napríklad v okolí Piešťan sme zaznamenali mínus 6,8 stupňa Celzia, v oblasti Bánoviec nad Bebravou boli teploty ešte nižšie. Ovocné stromy v severných regiónoch nie sú vôbec poškodené, ale na juhu, kde kvitli marhule, ich mráz poškodil. Na koľko percent, to vyhodnotíme v najbližších dňoch. Rozhodujúce však nebude len to, čo spôsobil mráz, ale aj takzvané chladné dni, ktoré znemožňovali opeľovanie včelstvami. Veľké rozdiely v poškodení boli aj podľa odrôd marhúľ. Určité odrody, najmä zo šľachtenia vo Veselom pri Piešťanoch, napríklad Vegama, Veharda, Vesna a iné, obstáli pomerne dobre. Niektorí pestovatelia, napríklad z Plantexu vo Veselom, sa bránili proti mrazom vykurovaním sadov. Mnohí záhradkári zase obaľovali stromy netkanou textíliou. Pri hodnotení poškodenia bol rozdiel aj v tom, aká je výška stromu. Čím je koruna vyššia, tým bolo poškodenie menšie, aj keď sa tento rok objavili takzvané advekčné mrazy, ktoré boli približne rovnako silné pri zemi ako aj vo výške koruny. Veľmi ťažko sa dalo proti nim brániť, trvali takmer celé noci.
V určitých lokalitách, napríklad vo výsadbe pri Nových Zámkoch, zničili kvety broskýň už zimné mrazy. Ovocné stromy teda prekonávali dve obrovské krízy – jednu zimnú a ďalšiu jarnú.“
Ako reagovali na mrazy ostatné ovocné druhy?
„Jablone ani hrušky nie sú poškodené, aj keď niektorí pestovatelia hlásili škody, dokonca aj na čerešniach. My sme však podobné výsledky nezistili. V tomto smere budú opäť rozhodovať lokality, odrody, stanovištia (svah alebo inverzná poloha), výška a celková kondícia stromu.“
Máte prehľad aj o situácii vo vinohradoch?
„Vinohrady na jar neboli poškodené, niekde ich však postihli ešte zimné mrazy mínus 23 až 25 stupňov Celzia. Vinohrad je totiž citlivý už na mráz mínus 18 stupňov Celzia. Takéto nízke teploty boli napríklad v okolí Svätého Petra pri Komárne, ale aj inde.“
Minulý týždeň sa oteplilo, aký ďalší vývoj, najmä ovocných drevín, očakávate?
„Predpokladám, že jar bude veľmi krátka, klasická, spojená s kvitnutím a teploty budú vysoké. O vývoji kultúr rozhodne aj to, či budeme mať dostatok včeličiek na opeľovanie, predovšetkým jabloní, ale tiež čerešní, hrušiek a, samozrejme, slivkovín, najmä cudzoopelivých alebo s vyšším stupňom samoopelenia. Takže každá včela bude vzácna, dôležitá bude i starostlivosť človeka. Verím, že úroda bude, až na niektoré druhy. Nespomenuli sme napríklad mandle, ktoré kvitnú ako prvé. Väčšinou sú zničené. Ale tie u nás nerozhodujú o celkovej produkcii ovocia.“
MÁRIA INŠTITORISOVÁ