Vysádzať ovocné stromčeky na jar sa odporúča zvlášť pri teplomilnejších druhoch, ako sú broskyne, marhule, mandle, dule, ale aj orechy kráľovské. Na jar sa často vysádzajú aj niektoré iné druhy, ktoré sme nestačili vysadiť v jeseni, a to najmä vo vyšších a chladnejších oblastiach, kde hrozí nebezpečenstvo skorého príchodu jesenných dažďov a silnejších mrazov.
Pred vysádzaním je dôležitá príprava jám. O ich veľkosti rozhoduje najmä príprava pozemku pred vysádzaním. Ornicu pri výkope jamy odkladáme na jednu stranu a spodinu na opačnú stranu. Po vykopaní dno prerýľujeme. Jamy odporúčame pripraviť niekoľko týždňov pred vysádzaním stromčekov.
Na zlepšenie fyzikálnych, chemických a biologických vlastností pôdy pridávame do spodnej časti jamy vyzretý maštaľný hnoj. Dôležité je pridať aj zásobné fosforečné a draselné hnojivo. Do jamy dávame 1 až 1,5 kilogramu superfosfátu a síranu draselného.
Do pripravenej jamy zatlčieme do stredu oporný kôl, najlepšie z tvrdého agátového dreva. Zatlčený kôl má byť po vysadení stromčeka asi 0,10 až 1,15 metra od najspodnejšieho konárika. Len pri niektorých tvaroch, napríklad pri štíh1om vretene, jeho výšku neobmedzujeme a môže zasahovať až do korunky.
Pred vysádzaním stromčeka upravíme koreňovú sústavu. Nožom alebo ostrými nožnicami odstránime poškodené korene a hladkým rezom upravíme konce koreňov, aby vznikli čo najmenšie rany. Do jamy až do dvoch tretín dáme časť ornice obohatenej kompostom. Stromček vložíme do jamy tak, aby tesne priliehal ku kolu a dbáme o rovnomerné rozloženie koreňov. Potom prihŕňame na korene zlepšenú ornicu a súčasne potriasame stromčekom, aby pôda vyplnila všetky priestory medzi koreňmi. Podľa potreby stromček povytiahneme, aby bol v požadovanej výške. Ornicu utlačíme a okolo stromčeka urobíme plytkú „misu“ na zadržiavanie vody. Miesto očkovania musí byť nad úrovňou pôdy, aby sa z kultúrnej odrody nevytvorili tzv. pravé korene. Stromčeky vysadené ku kolom po uľahnutí pôdy priväzujeme.
Prof. Ing. IVAN HRIČOVSKÝ, DrSc.