
Záhradkári pestujú prevažne odrody stolového hrozna.
Hrozno a výrobky z neho majú vo výžive človeka dôležité miesto. Čerstvé hrozno je nielen pochúťkovým ovocím, ale aj zdrojom vzácnych vitamínov a minerálnych látok (najmä vitamínov skupiny B, C, vápnika, železa a horčíka), sacharózy a fruktózy, pektínu i vzácnych kyselín. Hrozno a hroznový mušt priaznivo pôsobia na trávenie človeka, liečivo vplývajú najmä pri chorobách pečene, žlčníka a čriev. Známe sú tzv. burčiakove kúry počas oberačiek hrozna. Aj hroznové víno, predovšetkým červené, má vo výžive opodstatnenie, pokiaľ sa rozumne používa.
Odrody viniča delíme na stolové, určené najmä na priamy konzum, a na muštové, používané na prípravu bielych a červených vín.V záhradkách sa pestujú prevažne stolové odrody s postupným časom dozrievania, aby ich bolo možné konzumovať od augusta do októbra.
Zo skorých odrôd stolového hrozna možno v našich podmienkach pestovať najmä Čabiansku perlu, Favorit, Irsai Oliver, Julski biser, Sieger a Prim. Zo stredne skorých odrôd sú to Cardinal, Chrupka biela, Chrupka červená a Jalabertová, Kráľovná vinohradov, Košútovo hrozno a Pannónia kincse. Z neskorších odrôd spomenieme najmä Guzuľ kara, Olšava a Muškát žltý, ružový, červený a modrý. Z muštových odrôd sú vhodné na konzum najmä Bouvierovo, Muškát Ottonel, Müller-Thurgau, Portugalské modré a Veltlínske červené skoré.
V sortimente odrôd viniča je registrovaných až osem nových vysokoúrodných, kvalitných slovenských stolových odrôd. Sú vyšľachtené predovšetkým pre naše ekologické podmienky, patria však do najteplejších rajónov, do najlepších slnečných polôh v záhradkách a do výživných hlbších pôd zásobených vlhkosťou. Zo skorých odrôd dozrievajúcich v auguste sú to Diamant, Dóra, Negra, Opál a Rubanka, zo stredneskorých Ametyst a Onyx, z neskorších so zberom v októbri Pastel. Všetky vyžadujú komplexnú a preventívnu ochranu s väčším dôrazom na peronospóru a múčnatku. Onyx a Negra aj na botrytídu.
V poslednom období sa na trhu objavili neregistrované odrody stolového hrozna, tzv. interšpecifické. Sú to hybridy z interšpecifického medzidruhového šľachtenia, rozmnožované na výrobu najmä stolového hrozna. Sú prevažne rezistentné voči hubovým chorobám, fyloxére a nepriaznivým abiotickým faktorom (sucho, mráz). Ide predovšetkým o odrody Aivaz, Arkádia, Cvetočnyj, Krystal, Križovnikovaja, Malverina, Nero, Prim, Zala a ďalšie. Spĺňajú kritériá pre stolové hrozno, menej vhodné sú na výrobu vína, ktorého kvalita sa nevyrovná odrodám ušľachtilého viniča pestovaným u nás.
Doc. Ing.VILIAM HORNIAK, CSc.
FOTO – (ar)