
Anna Maľová používa pri varení namiesto korenia radšej bylinky. Momentálne si pestuje bazalku a petržlen.
Najzložitejšie recepty si necháva na voľné chvíle alebo na dni, keď je zlé počasie. Čerpá ich väčšinou z kuchárskych kníh, ale niektoré má aj z reštaurácií, od známych a kamarátov.
,,Keď mi niekde niečo chutí, vypýtam si na to recept a potom jedlo doma urobím.“
Najradšej má taliansku kuchyňu.
,,Na svojich cestách som vyskúšala najrozličnejšie exotické jedlá, ale najradšej sa vraciam k osvedčenej talianskej kuchyni. Je vyvážená, zdravá a navyše, príprava jedál nie je veľmi zložitá. Keď máte kvalitný olivový olej, dobré cestoviny, syry a čerstvé bylinky, nemôžete sa pomýliť.“
Vyskúšala aj klokanie mäso
A aké má Anna Maľová skúsenosti s cudzokrajnými kuchyňami?
,,V Austrálii sme si napríklad objednali klokanie mäso. Nebola to však jeho chyba, že mi nechutilo. Kuchár ho jednoducho nechal na grile príliš vysušiť. Vždy som si tam však pochutnala na rôznych morských rybách a potvorách. Nezabudnem, ako nás raz miestni ľudia pozvali k moru na abalony. Sú to ulitníky žijúce v schránke podobnej ako morskí ježkovia, ale bez pichliačov. Sú prichytené zospodu na skalách blízko brehov. Muži ich odtiaľ, stojac vo vode, oddeľovali špeciálnymi nožmi. Nasledovalo vybratie bieleho mäsa a potom príprava. Jedli sme ich vyprážané, s bielym chlebom a šalátom. Bolo to vynikajúce. Mimochodom, kilo abalonov stojí niekoľko sto dolárov.“
Hongkong pripadal herečke špinavý a hlučný.
,,Do mnohých reštaurácií vás majú prilákať výklady s ošklbanými kurčatami, ktoré visia dolu hlavou. Ale napriek tejto, nie veľmi gustióznej podobe privítania, som si tam pochutila na rôznych ázijských jedlách.“
Z Malajzie si rada spomína na satai.
,,Vzhľadom je to podobné nášmu ražniči a servíruje sa s rôznymi pikantnými omáčkami. Miestni ľudia však jedia všetko rukami, čo nepôsobilo veľmi príjemne.“
V Malajzii dostala aj radu od miestneho obyvateľa, pôvodom Slováka, ako spoznať, či je reštaurácia po hygienickej stránke v poriadku.
,,Povedal, že treba zistiť, či je pri reštaurácii vodovod. Ak áno, potom možno predpokladať, že tam riady umývajú a hygiena sa, aspoň v základoch, udržiava, ako treba.“
V Amerike, konkrétne na Floride, ju príjemne prekvapilo množstvo výborných reštaurácií s kuchyňami z celého sveta. Zároveň si však uvedomila, že jediná, ktorá jej nechutí, je americká.
,,Myslím tým základnú kuchyňu, pre tzv. obyčajných Američanov. Po skúsenostiach, ktoré s ňou mám, sa ani nečudujem, že je tam toľko doslova tučných ľudí. V reštaurácii vám v rámci jednej porcie dajú nielen obrovský hamburger, ale aj rovnako obrovskú žemľu a ešte na pol taniera hranolčeky. K tomu rôzne tučné omáčky, dresingy a na záver príde obvykle veľká porcia smotanovej zmrzliny.“
Chlebová maniačka
V stravovaní je pre Annu Maľovú najdôležitejšia pestrosť a – keďže má občas problémy so žalúdkom – aj ľahkosť. Nemá rada tučné mäsá, zápražky, husté omáčky a korenie nahrádza podľa možnosti bylinkami.
,,Skúšam si nejaké pestovať aj doma, ale potom cez leto odcestujem a celá moja námaha je obvykle preč. Momentálne mám však bazalku, petržlen a zrejme mi teraz na jar pribudnú aj nejaké ďalšie bylinky. Lebo pridať si do jedla čerstvé bylinky je chuťovo celkom iné, ako keď si ich kúpite, usušíte, alebo upravíte inak.“
Anna Maľová má rada veľa jedál, ale nezaobíde sa bez chleba.
,,V tom som až maniak. V Hongkongu, kde sa ako v ázijskej krajine nedal zohnať, som išla dokonca v zúfalstve do McDonaldu a kúpila si aspoň hamburger so žemľou. To by mi u nás ani nenapadlo.“
Diéty nepotrebuje
Najdôležitejším jedlom dňa sú pre ňu raňajky.
,,Bez nich nemôžem existovať. Kedysi som si robievala vločky, jedla ovocie, ale prešla som na klasiku. Chlieb, pečivo, maslo, džem. A samozrejme, káva, radšej aj dve – a čaj. Éru zelených čajov som vystriedala čiernymi. Odporúčam piť sypané čaje, nie porciované. Tá chuť sa nedá porovnať.“
Na obed uprednostňuje ľahké rybacie alebo kuracie mäso so zeleninou. Čím je jej viac, tým lepšie. Podobne je to s večerou. Inak žiadne diétne obmedzenia nemá.
,,Skúsila som delenú stravu, no asi mám dobré spaľovanie, mojím problémom je skôr pribrať než schudnúť.“
Čína z woku
V kuchyni rada využíva techniku.
,,Nepatrím ku kuchárkam, ktoré hovoria, že si všetko najradšej vymiešajú a nakrájajú samy. Pokiaľ sa dá, vždy si rada vypomôžem rôznymi prístrojmi. Dbám pritom na to, aby boli kvalitné.“
Do jej kuchynskej výbavy patrí aj čínska panvica wok.
,,Je dostatočne veľká, aby sa na nej dalo chystať viac vecí naraz. Keď ste s niečím hotoví, odsuniete si to jednoducho nabok, kde je menšia teplota, alebo dáte na vyvýšenú mriežku, a pritom kompletné jedlo býva hotové za pár minút. Podmienkou však je, aby bol wok skutočne kvalitný. S pevným hrubým dnom. Je to síce finančná investícia, no komu záleží na kvalite jedla, tomu sa to vyplatí.“
Herečka tiež pripomína, že základnou zásadou pri príprave jedla na woku je dať dvakrát toľko zeleniny ako mäsa a zelenina musí byť celkom čerstvá. Nie nakladaná, mrazená alebo inak upravovaná.
,,Možno to nebude stopercentne pravé čínske jedlo, no určite bude chutné, zdravé a nebude mať veľa kalórií.“
FOTO SME – PAVOL MAJER