Bratislava 3. apríla (TASR) - Pred vstupom Slovenská do Európskej únie (EÚ) je pre zachovanie konkurencieschopnosti domáceho potravinárstva dôležité hlavne to, že má ešte stále prístup k lacnejším surovinám a tiež k pomerne lacnej, ale zároveň kvalifikovanej pracovnej sile. Na druhej strane však slovenské podniky musia ešte nemalé zdroje investovať do plnenia požiadaviek únie v oblasti hygieny, čo je významné nielen preto, aby mali umožnené vyvážať svoju produkcie na cudzie trhy, ale je to dôležité aj pre samotné zachovanie ich ďalšej existencie.
Vyplynulo to z vyjadrení predstaviteľov bratislavskej Regionálnej potravinárskej komory po ich dnešnej odbornej konferencii k príprave na členstvo v EÚ, na ktorej sa zúčastnili aj zástupcovia Rakúskej federácie potravinárskeho priemyslu.
Riaditeľ federácie Michael Blass pritom zdôraznil, že v plnení hygienických podmienok únie môžu slovenským podnikom významne pomôcť zdroje, ktoré sa im núkajú z podporného fondu spoločenstva pre rozvoj vidieka SAPARD. "Pokiaľ by aj Rakúsko malo pred svojim vstupom do EÚ k dispozícii taký program SAPARD, ako majú terajší kandidáti, vyhli by sme sa zatvoreniu mnohých podnikov," zdôrazňuje Blass s tým, že počas vstupu Rakúska boli najväčšie problémy s plnením podmienok v sektore spracovania mäsa a rýb. Tieto sektory za najcitlivejšie považujú aj zástupcovia slovenskej komory.
K terajšej kvalite potravín v EÚ Blass podotkol, že po nových prístupoch k nej, po takých problémoch akými boli dioxíny či nákaza BSE, nikdy predtým bezpečnejšie výrobky v spoločenstve neboli.
Zachovanie konkurencieschopnosti na otvorenom európskom trhu si od podnikateľov zasa podľa neho vyžaduje to, aby sa neprihliadalo len na ceny ale aj na celý rad ďalších faktorov. "Tí čo prihliadajú len na ceny, nemajú pravdu. Veľmi dôležité je aj budovanie značiek, ktoré budú mať dôveru spotrebiteľov," pokračoval Blass.