
Letný šalát vysievame od apríla. FOTO – (AR)
Listová zelenina patrí z hľadiska nutričnej hodnoty medzi najhodnotnejšie druhy zeleniny, pretože pri kuchynskej úprave sa používa najmä v čerstvom stave. Zdravotníkmi odporúčané množstvo spotreby ani zďaleka nedosahujeme, hoci sortiment odrôd je bohatý a energetickou náročnosťou patrí listová zelenina medzi najskromnejšie.
Väčšina druhov listovej zeleniny má krátke vegetačné obdobie, dáva dobré úrody i z malej plochy a možno ju úspešne pestovať ako hlavnú plodinu, predplodinu i následnú plodinu, prípadne ako medziplodinu, na celom Slovensku. Z hľadiska znášanlivosti sa dobre znáša s hlúbovinami, rajčiakmi, cibuľou, reďkovkou, fazuľou, cesnakom. Neznáša sa so zelerom. Hlávkový šalát v jahodovisku je návnadou pre pandravy. Vysadený pri reďkovke a hlúbovinách odpudzuje skočky a kvetárku kapustovú.
Pri pestovaní listovej zeleniny treba brať do úvahy aj spotrebu živín. Hnojenie čerstvým maštaľným hnojom je nevhodné, použitie priemyselných hnojív v dobrej pôde nie je potrebné. Je to výhodné pre ekozáhradkárov, ktorí neaplikujú toxické priemyselné hnojivá. V apríli a máji možno na záhony vysievať letné odrody šalátu hlávkového, šalátu listového, šalátu na rezanie, novozélandský špenát a mangold.
V našej oblasti pestujeme najčastejšie hlávkový šalát, ktorého listová ružica tvorí uzavretú hlávku. Odrody majú širokú farebnú škálu, od bledých odtieňov žltej a zelenej až po červeno sfarbené hlávky. Hlávkový šalát delíme na dva typy:
Maslový šalát, ktorý je menšieho vzrastu, má hladké až lesklé listy. Možno ho pestovať od jari až do neskorej jesene a tiež rýchliť.
Ľadový šalát má sklovito lesklé, akoby zamrznuté listy. Hlávky dorastajú až do hmotnosti kilogramu, majú výrazné rebrá a kučeravé okraje listov. Vhodný je na pestovanie v letnom období, pretože nevybieha do kvetu. Hlávky dobre znášajú dopravu a možno ich aj krátkodobo skladovať. Listy majú jemnú chuť a sú šťavnaté.
Ekozáhradkári vyberajú na pestovanie hlávkového šalátu najmä odrody odolné proti predčasnému vybiehaniu do kvetu a zahnívaniu, ktoré vytvárajú krehké, jemné a dobre uzavreté hlávky. Niektoré novoregistrované odrody sú odolné i proti vírusovej mozaike a plesni šalátovej. Takými odrodami sú pre letné pestovanie predovšetkým Andran, Carmen, Dětenická atrakce, Enrica, Hrdelský, Julek, Jupiter, Major, Merkur, Mirian, Soraya a Votan.
Ľadový šalát vysievame od apríla do polovice júna priamo na hriadky. Vhodné odrody sú najmä Krystal, Lubo, Malika, Marius, Pražan a Saladin, ktoré znášajú aj letné suchšie podmienky. Z listového šalátu sa osvedčili hlavne odrody Carmen, Dekor, Karneol, Kryzet, Rajsa a Sezam. Na rezanie z hluku listov postupným zberom sú vhodné odrody Dubáček a Redin.
Listový šalát a šalát na rezanie vytvárajú ružicu listov, ktoré sa postupne odspodu olamujú. Dorastajú až do výšky takmer jedného metra. Vhodné sú predovšetkým do záhradok pre postupný zber.
Novozélandský špenát sa pestuje podobne ako siaty špenát. Rastlina je poliehavá, rozložitá, bohato olistená s výhonkami až do výšky jedného metra. Mladé lístky alebo výhonky so 4 až 5 listami sa postupne zberajú od júla odštipovaním, a to pred začiatkom tvorby kvetov. Zber trvá až do nástupu mrazov.
Mangold listový sa pestuje pre listy, ktoré sa upravujú rovnako ako špenát. Vysievame odrodu Lukullus zelený, ktorá je odolná proti vybiehaniu do kvetu a mrazuvzdorná.
* * *
Listovú zeleninu napádajú najmä skočky, slimáky a slizniaky, proti ktorým ekozáhradkári nastielajú pôdu netkanou textíliou alebo ihličím a chodníky posýpajú vápnom. Odpudzujú ich aj niektoré susedné rastliny, najmä mäta pieporná, šalvia, tymián a palina. Aj žlté záhonové lapače sú dobrým ochrancom proti týmto škodcom.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.