Podľa vášho popisu môže ísť o najvážnejšiu chorobu skladovanej koreňovej zeleniny – bielu skleróciovú hnilobu, zapríčinenú hubou hľuznatkou obyčajnou (Sclerotinia sclerotiorum). Je to pôdna huba, ktorá má široký okruh hostiteľských rastlín. Aj počas vegetácie môže byť príčinou hnilôb nielen koreňovej zeleniny, ale tiež plodov uhoriek, rajčiakov, strukov fazule a iných plodín.
Napadnutá koreňová zelenina sa pokrýva bielym hubovým povlakom a vnútorný obsah koreňov sa postupne mení na kašovitú hmotu. V podhubí sa tvoria tmavosivé až čierne, 2 až 5 milimetrov veľké tvrdé útvary, tzv. skleróciá. Tieto pretrvávajú v pôde aj niekoľko rokov. V pôde sa nachádzajú aj kúsky podhubia, ktoré sa dostanú do skladu so zeminou z pôdy. Príčinou hniloby môžu byť aj nevhodné podmienky skladovania, najmä nadmerná vlhkosť, ale i uskladnenie v použitom piesku so zvyškami starej zeleniny. Dezinfekcia skladovaného priestoru alebo výmena piesku, prípadne jeho vyžiarenie slnkom počas leta sú preto dôležitými opatreniami. Významné je tiež dodržiavanie vhodnej teploty skladovania (2 až 5°C) a vetranie, aby vzdušná vlhkosť bola pod 90 percent.
RNDr. HEDVIGA VLČKOVÁ