Recepty na víkend

Zelerové lasane s pečenou klobásou v kukuričnej omáčke

1 malý zeler, 4 hrubé klobásy, 1 malá konzerva kukurice, 1 polievková lyžica sladkej horčice

1 šálka šľahačky, 1 šálka vývaru, 1 dcl bieleho vína, soľ, 2 lyžice masla, korenie

Zeler očistíme tak, aby si zachoval okrúhly tvar. Narežeme ho podľa možnosti na tenké plátky, ktoré blanšírujeme asi 1 minútu v slanej vriacej vode. Potom ich opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať na kuchynskom papieri.

Na prípravu plnky stiahneme z klobásy kožu. Klobásovú hmotu rozdelíme na zelerové plátky (okrem 2 kusov) a rozotrieme. Zelerovo-mäsové plátky poukladáme striedavo na seba, aby vznikli dve porcie, a každú zakončíme odloženým plátkom zeleru. Položíme na ne kúsok masla a v predhriatej rúre pečieme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Medzitým polovicu kukurice podusíme na 1polievkovej lyžici masla. Zalejeme šľahačkou, vývarom a bielym vínom a prikryté necháme pomaly variť asi 3 minúty. Potom krátko rozšľaháme ponorným mixérom a precedíme. Omáčku dáme opäť na sporák, prípadne dolejeme trochu vývaru, dochutíme soľou, korením a horčicou. Pridáme zvyšnú kukuricu a necháme znovu zovrieť.

Zelerové lasane podávame s kukuričnou omáčkou a môžeme ozdobiť lístkom zeleru.

Namiesto zeleru môžete použiť aj tenké plátky uvareného veľkého zemiaka a pre výraznejšiu zmenu rozličné druhy klobás.

Tiramisu

1 šálka espressa (ak nemáte prístroj na espresso, môžete uvariť silnú čiernu kávu), 1 chemicky neošetrený citrón, 2 lyžice koňaku, 150 g dlhých piškót, 250 g mascarpone (taliansky čerstvý smotanový syr, ak ho nemáte, možno vyskúšať neochutené nátierkové maslo), 50 g cukru, 2 lyžice mlieka, 120 g sladkej smotany, 1 lyžica kakaového prášku

SkryťVypnúť reklamu

Pripravíme espresso alebo kávu a necháme vychladnúť. Citrón umyjeme horúcou vodou a osušíme. Najemno postrúhame za 1 lyžičku citrónovej kôry. Espresso zmiešame s koňakom a zmesou navlhčíme polovicu piškót. Piškóty poukladáme do štvorhrannej formy. V mise dobre vymiešame mascarpone s cukrom. Po troške vmiešame mlieko. Pridáme citrónovú kôru. Do krému opatrne vmiešame vyšľahanú smotanu. Polovicou krému potrieme piškóty. Espressom navlhčíme zvyšné piškóty a poukladáme ich na vrstvu piškót natretých krémom. Potrieme ich druhou polovicou krému. Prikryjeme a dáme na 4 hodiny do chladničky. Krátko pred podávaním posypeme nesladeným kakaovým práškom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 458
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 104
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 697
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 671
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 024
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 136
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 738
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 557
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu