2 strúčiky cesnaku, niekoľko čerstvých lístkov bazalky, 4 lyžice zmäknutého masla, 300 g mozzarelly, 4 stredne veľké paradajky, 1 bageta, soľ, čerstvo namleté čierne korenie
Cesnak ošúpeme a nadrobno posekáme, bazalku pokrájame na tenké rezančeky. Oboje zamiešame do zmäknutého masla. Mozzarellu a umyté rajčiaky pokrájame na kolieska.
V bagete urobíme zárezy v odstupoch asi 2 až 3 centimetre. Pozor, neprerežte ju! Narezané plochy potrieme vymiešaným ochuteným maslom, do každej „priehradky“ vložíme koliesko paradajky a mozzarelly, posolíme a pokoreníme. Asi na 15 minút dáme do rúry zapiecť.
Zemiakové rolky na šafranovo-šošovicovom kréme
1 cibuľa, 1 polievková lyžica masla, 250 g červenej šošovice, soľ, čierne korenie, štipka šafranu, 375 ml zeleninového bujónu, 2 póry (asi po 300 g), 2 veľké zemiaky (asi po 300 g), 100 g roztopeného masla, štipka strúhaného muškátového orieška
Cibuľu ošúpeme, najemno posekáme a v horúcom masle do sklovita osmažíme. Pridáme šošovicu, osolíme, ochutíme čiernym korením a šafranom. Postupne prilejeme bujón a všetko prikryté 15 minút dusíme. Zmixujeme a ochutíme.
Pór umyjeme, očistíme a po dĺžke rozrežeme. Nakrájame ho na veľmi tenké, 8 cm dlhé pásiky, ktoré vo vriacej osolenej vode 2 minúty blanšírujeme. Schladíme pod studenou vodou a v site necháme dobre odkvapkať.
Zemiaky umyjeme, ošúpeme a po dĺžke ich nakrájame asi na 20 plátkov hrubých 3 mm. Pásiky póru rozložíme na plátky zemiakov, zvinieme ich a zviažeme pevnou niťou. Smažíme ich 6 minút v horúcom roztopenom masle zo všetkých strán. Osolíme a ochutíme čiernym korením a muškátovým orieškom.
Teplý šošovicový krém rozdelíme na taniere a na vrch poukladáme zemiakové rolky.
Ak nie ste zástancom vegetariánskej stravy, môžete pásiky póru obaliť v šunke a až potom do plátkov zemiakov.