Množstvo podľa chuti, úvahy a počtu hostí pri stole: olivový olej, jarná cibuľka, mrkvička, cesnak, kuracie mäso (nemusí byť), paradajky, cukina, sušené paradajky v pikantnom oleji, jemné feferónky, rôzne korenie (Zuzana Fialová dáva biele a k tomu veľa oregana, bazalky a šalviu).
Na olivovom oleji rýchlo opražíme pokrájanú jarnú cibuľku, mrkvu, pridáme nasekaný a pretlačený cesnak, pokrájanú cukinu, prípadne aj kuracie mäso. Čerstvé paradajky obaríme horúcou vodou, ošúpeme a nakrájame a spolu s ďalšou cukinou vmiešame do zmesi. Kto má rád výraznú chuť, môže si pridať sušené paradajky a feferónky. Napokon ochutíme korením podľa vlastného výberu.
Tento zeleninový základ sa dá ďalej využiť viacerými spôsobmi. Výborný je zmiešaný s penne alebo rôznymi cestovinami, do ktorých môžeme na záver zamiešať aj syr bambino alebo trojuholníkové syry, ktoré celkovú chuť jedla ešte zvýraznia a zjemnia.
Na dno jenskej misy možno tiež nastrúhať syr, naň dáme zeleninovú zmes, ktorú posypeme zvyškom strúhaného syra a misu prikryjeme alobalom alebo tanierom. Za niekoľko minút sa syr rozpustí a máme vynikajúce jedlo, s ktorým sa musí piť len suché biele víno.
Kurča s jablkami
1 kurča, jablká podľa potreby, 1 maslo, 1 veľká cibuľa, 1 cesnak, trochu soli a červenej papriky.
Kurča umyjeme a dovnútra vložíme nastrúhané alebo celé jablká, nakrájaný cesnak, cibuľu, celé maslo, papriku a soľ. V jenskej mise rozložíme okolo kurčaťa nakrájanú cibuľu a dáme piecť. Asi 20 minút pred koncom pridáme k cibuli jablká nakrájané na mesiačiky.
Najlepšou prílohou je ryža s hrozienkami alebo zemiaky v šupke. Pripravíme ich tak, že celé zemiaky umyjeme, upečieme a potom už iba rozkrojíme, posolíme a pridáme trošku masla.