Dnes varí Zuzana Fialová


Zuzanu Fialovú uspokojuje varenie vtedy, keď môže byť v kuchyni kreatívna.


Variť začala, až keď sa jej narodil syn Dávid. Vlastne, učila sa pripravovať vždy to, čo mal podľa veku práve dostávať. Od tých čias jej vraj zostala jedna ,,úchylka“. ,,Nie som ochotná variť zvlášť pre dieťa a zvlášť pre seba,“ hovorí herečka ZUZANA FIALOVÁ

Od tých čias ani nesolí. ,,Skúste to. Jedlo je oveľa chutnejšie, pretože soľ iné chute obyčajne prekryje.“ Namiesto soli používa bylinky, ktoré musia byť vždy čerstvé. ,,Sú zdravšie, krásne voňajú a navyše, ste aj viac v kontakte s prírodou,“ hovorí Zuzana Fialová.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Bylinky si kupuje na trhu, v zime aj v supermarketoch a v lete ich dostáva od mamy. ,,Má totiž obrovskú bylinkovú záhradu, kde si môže vybrať naozaj každý.“

Varenie s hudbou v hlave

Zuzana Fialová netvrdí, že varenie je pre ňu ideálnym spôsobom relaxu.

,,Keď však môžem byť v kuchyni kreatívna, vtedy ma to veľmi uspokojuje. Preto ani nemám skoro žiadne kuchárske knihy. Suroviny, ktoré treba na prípravu jedla podľa receptov, aj tak nikdy nemám všetky doma, takže radšej varím po svojom. A zatiaľ mi všetko vyšlo dobre. Robím dokonca jedlo (zeleninovú rapsódiu), ktoré som si z krásnej farebnej zeleniny vymyslela sama. Pri jeho príprave mi vždy znie v hlave hudba – až si niekedy myslím, že nie som normálna.“

Zelenina je najobľúbenejšou „surovinou“ Zuzany Fialovej, lebo sa z nej dá vždy pripraviť čosi nové.

SkryťVypnúť reklamu

,,Len treba vedieť, že každý druh potrebuje svoj čas, spôsob prípravy a úpravy. Nie všetko naraz hodiť do hrnca a čakať, že vznikne nejaké chutné jedlo.“

V obchodoch preto nikdy neobíde pulty so zeleninou, hoci najradšej ju kupuje na trhu.

,,Jeden je aj pri našom dome. Keď sa napríklad na jar začína predávať mladý hrášok, už ani nemusím jesť nič iné. To isté je s reďkovkou či jarnou cibuľkou.“

Na otázku, ktoré je jej najobľúbenejšie jedlo, však nedokáže presne odpovedať.

,,Teda, keď nerátam kávu a cigarety. Ale nie. Najradšej mám jedlo, ktoré si, keď mám čas, uvarím sama. A tiež je pre mňa dôležité, s kým ho potom jem.“

Treska na mastnom papieri? To nie

Pre Zuzanu Fialovú je podstatný aj spôsob stolovania. Preto jej doma nikdy nechýbajú čerstvé kvety a sviečka na dotváranie príjemnej atmosféry.

SkryťVypnúť reklamu

,,Určite nie som typ, ktorý sa uspokojí s treskou na mastnom papieri. Všetko, čo jem, predsa ovplyvňuje, ako sa potom cítim. Preto sa naozaj usilujem, aby som nijaké jedlo neodflákla.“

Na otázku, či to nie je náročné na čas, odpovedá: ,,Cestoviny, ktoré milujem, máte hotové za dvadsať minút. A vždy môžu byť s inými prísadami.“

Zuzana Fialová sa zaobíde bez mlieka (musí ho mať len v káve) a mliečnych jedál, má však rada syry. Nenávidí najmä pudingy, hoci synovi ich pripravuje poctivo. V pečení však ešte ďaleko nepokročila. Ale ani nemusí.

,,Mám na to kamarátku Heňu Mičkovicovú, s ktorou žijeme taký ženský rodinný život. Ona pečie, ja varím a minimálne raz týždenne si svoje výtvory vymieňame.“

Rovnako sa Zuzana nepúšťa ani do zavárania.

SkryťVypnúť reklamu

,,Ja zbieram. Som čučoriedkový aj hríbový zberateľ, ale na spracovanie sú už okolo mňa iní ľudia. Najmä mamina, ktorá je náš rodinný Mičurin. Má obrovskú zeleninovú aj ovocnú záhradu, skleník a odkedy jej ubudlo iných povinností, úžasne sa všetkému venuje. Takže z jej obrovskej mrazničky potom čerpáme ovocie a zeleninu celú zimu.“

Poriadny oddych s poriadnym jedlom

Aj keď Zuzana Fialová nie je vraj typ, ktorý môže všetko zjesť a pritom nepribrať, na dodržiavanie diét nemá čas.

,,V zime som už akceptovala, že priberiem asi štyri kilá. Viem však, že keď príde jar, telo si už samo žiada, aby som pila viac vody, jedla šaláty a prestala mať chuť na sladké. Takže, hoci je moja váha kolísavá, som na tom rovnako ako v osemnástich. Navyše, ja sa už poznám. Kým niekto priberá zo stresu, ja zasa z ničnerobenia. Lebo, keď mi je dobre, keď odpočívam, chcem, aby mi bolo ešte lepšie – a začínam jesť. Som totiž typ, ktorý sa vie sústrediť na prácu, veľa urobiť, ale rovnako je to aj s oddychom. Keď už oddychujem, tak poriadne – a k tomu patrí aj jedlo. Tiež poriadne.“

SkryťVypnúť reklamu

Pojem zdravá výživa sa jej zdá smiešny. „Jem, na čo má moje telo chuť – niekedy aj krvavé stejky a tatárske bifteky.“

A ako vyzerá jej denný stravovací režim?

,,Doobeda jedávam len výnimočne. Zato veľa pijem. Niekedy aj dva litre. Vodu s citrónom, minerálku, nesladené čaje. Na obed sa však už usilujem nájsť si vždy čas. Poobede to býva rôzne a keď večer hrám, jem až po predstavení. Inak ale – príjemná večera v príjemnej spoločnosti – čo môže byť lepšie?“

Amerika nie sú len hamburgery

Na základe svojich cestovateľských skúseností Zuzana Fialová hovorí, že pokiaľ ide o stravovanie, najviac sa jej páčilo v USA.

,,Tvrdí sa síce, že ide o krajinu hamburgerov, ale podstatné je, kto si čo vyberie. Je tam totiž obrovská ponuka. Z Ameriky mám aj najväčší zážitok. V Las Vegas som videla tesne vedľa seba reštaurácie doslova z každého kontinentu, z každej krajiny – a na najvyššej úrovni kvality. A pritom cenovo veľmi odlišné.“

SkryťVypnúť reklamu

K slovenským reštauráciám je veľmi kritická.

,,Stačí prejsť hranice Rakúska a nech zastanete kdekoľvek, najete sa slušne. V Bratislave sú to však už nanajvýš tri reštaurácie, a čím ďalej od nej idete, tým je situácia horšia. Čo vám prinesú, sa síce dá zjesť, ale všetko je absolútne chuťovo nezaujímavé. Ryža nedovarená, prevarená, mdlé mäso, pretože sa používa zlé korenie, chýbajú bylinky, chute sa miešajú. Nechápem to. Iste, nikto nespadol z neba učený, ale predsa len by sa mal každý snažiť byť v svojej profesii dobrý. Vari sa tí ľudia vôbec nehanbia za to, čo predkladajú svojim hosťom?“

FOTO – MARTIN ČREP

Autor: Jana Lukáčová

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 541
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 231
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 704
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 979
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 991
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 951
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 821
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 454
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu