Streda, 21. apríl, 2021 | Meniny má ErvínKrížovkyKrížovky

Toskánci sú odhodlaní svoju fiorentinu brániť

Milovníci toskánskej kuchyne sa obávajú, že ich choroba šialených kráv pripraví o jednu z najslávnejších miestnych kulinárskych špecialít, na ktorej si ľudia pochutnávajú už celé storočia – o milovaný hovädzí steak hrubý ako telefónny zoznam, známu fioren

tinu.

Ďalší osud fiorentiny, ktorá patrí k Toskánsku rovnako neodmysliteľne ako zvlnené kopce, vysoké štíhle cyprušteky a renesančné umelecké poklady, závisí od rozhodnutia orgánov Európskej únie, či v mene bezpečnosti spotrebiteľov zakážu konzumáciu hovädzieho s kosťou.

„Nikto nemá právo robiť zo mňa nešťastného človeka. Chcem si na svojej fiorentine aj naďalej s pôžitkom pochutnávať,“ vyhlasuje Dario Cecchini, jeden z preslávených toskánskych mäsiarov. A nezabudne pripomenúť, že ak Európska únia naozaj zakáže predaj hovädzieho vrátane fiorentiny, ku ktorej patrí aj kus chrbtového stavca, jeho obchod v rozprávkovo vyzerajúcom mestečku Panzane v kraji Chianti sa stane ohniskom revolty.

Skryť Vypnúť reklamu

Hoci talianska vláda dala už najavo, že sa rozhodnutiam Európskej únie v súvislosti s hovädzím nemieni protiviť, mäsiari a majitelia reštaurácií v Toskánsku nezastierajú, že v prípade zákazu hodlajú predávať hovädzie hoci aj načierno.

„Ak bude vzbura znamenať záchranu našej tradície, tak som revolucionár,“ vyhlasuje Cecchini. Má na to aj svoje vysvetlenie: „Keď nie je zákon vyhovujúci, musí sa porušovať. Svoju fiorentinu si nenechám vziať.“

Dario Cecchini prevzal remeslo od svojich predkov, ktorí sa ním živili celé tri storočia. Niet teda divu, že o svojej práci hovorí s vášňou básnika, pričom s láskou hladí kusy hovädzieho mäsa rozvešané v obrovskej chladiarni.

„Fiorentina, to je potrava pre dušu. Keď ju jete, cítite, ako vám postupne začína v žilách prúdiť život. Je v tom celá toskánska renesancia, celá toskánska poézia, všetko z Danteho pekla,“ hovorí.

Skryť Vypnúť reklamu

Pán Cecchini má 45 rokov a svojim zákazníkom pri obsluhe s obľubou recituje pasáže z Danteho Božskej komédie. Jeho reštaurácia, zariadená starými ručne vyrezávanými stolmi s mramorovými doskami, sa v tej chvíli mení na divadlo jedného herca.

Vo Florencii cítiť vo vzduchu ducha občianskej neposlušnosti. Ak by tamojšie reštaurácie nesmeli podávať obľúbenú fiorentinu, bolo by to podobné, ako keby v londýnskych krčmách zakázali pivo.

V toskánskych reštauráciách sa fiorentina nepodáva porcovaná, ale na váhu – a vážia ju podobne, ako zlatníci na moste cez rieku Arno vážia šperky. Fiorentina patrí v Toskánsku k rovnakým zážitkom, ako je prechádzka cez Ponte Vecchio vo Florencii.

V srdci tohto mesta, blízko mosta, kde Dante písal svoju Božskú komédiu, vedie Torello Latini reštauráciu, ktorú jeho rodina vlastní už od roku 1900. Reštaurácia sa za tých sto rokov stala pre Florenciu synonymom fiorentiny. Denne jej tu približne 300 hostí skonzumuje najmenej 90 kilogramov.

Skryť Vypnúť reklamu

„Hrozba zákazu hovädzieho sa u nás prejavila naozaj prekvapujúcim spôsobom,“ hovorí Latini. „V poslednom čase som zaznamenal o túto pochúťku ešte väčší záujem.“

„Napriek tomu, že so zákazom nemôžem súhlasiť a na obranu hovädzieho steaku a toskánskej tradície použijem všetky prostriedky, budem musieť rozhodnutie rešpektovať,“ krčí plecami Latini.

Znamená to, že bude svojim hosťom podávať fiorentinu bez neodmysliteľnej kosti? „Keď ma prinútia, aby som kosť vykrojil, stiahnem fiorentinu z jedálneho lístka. Steak bez kosti jednoducho už steakom nie je. Je to len kus mäsa, a to ja svojim zákazníkom podávať nemienim,“ hovorí rozhodne. (čtk)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  2. Investovanie sa tento rok oplatí
  3. Flexibilita, nedielna súčasť činnosti logistického providera
  4. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  5. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  6. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  7. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  8. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  9. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  10. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  1. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  2. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  3. Kúpele Sliač sa pripravujú na liečbu post- Covidových pacientov
  4. BILLA rodičom radí, ako deťom pripraviť výživnú desiatu
  5. Investovanie sa tento rok oplatí
  6. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  7. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  8. V COOP Jednote aj počas pandémie vybavíte všetko
  9. DPDgroup zanalyzovala správanie zákazníkov počas pandémie
  10. Čo bude v 2021 inak pri stavebnom povolení pre domy
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 24 207
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 21 722
  3. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 8 606
  4. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 538
  5. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 8 370
  6. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 8 056
  7. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 805
  8. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 7 795
  9. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 7 728
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 683
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu