Toskánci sú odhodlaní svoju fiorentinu brániť

Milovníci toskánskej kuchyne sa obávajú, že ich choroba šialených kráv pripraví o jednu z najslávnejších miestnych kulinárskych špecialít, na ktorej si ľudia pochutnávajú už celé storočia – o milovaný hovädzí steak hrubý ako telefónny zoznam, známu fioren

tinu.

Ďalší osud fiorentiny, ktorá patrí k Toskánsku rovnako neodmysliteľne ako zvlnené kopce, vysoké štíhle cyprušteky a renesančné umelecké poklady, závisí od rozhodnutia orgánov Európskej únie, či v mene bezpečnosti spotrebiteľov zakážu konzumáciu hovädzieho s kosťou.

„Nikto nemá právo robiť zo mňa nešťastného človeka. Chcem si na svojej fiorentine aj naďalej s pôžitkom pochutnávať,“ vyhlasuje Dario Cecchini, jeden z preslávených toskánskych mäsiarov. A nezabudne pripomenúť, že ak Európska únia naozaj zakáže predaj hovädzieho vrátane fiorentiny, ku ktorej patrí aj kus chrbtového stavca, jeho obchod v rozprávkovo vyzerajúcom mestečku Panzane v kraji Chianti sa stane ohniskom revolty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Hoci talianska vláda dala už najavo, že sa rozhodnutiam Európskej únie v súvislosti s hovädzím nemieni protiviť, mäsiari a majitelia reštaurácií v Toskánsku nezastierajú, že v prípade zákazu hodlajú predávať hovädzie hoci aj načierno.

„Ak bude vzbura znamenať záchranu našej tradície, tak som revolucionár,“ vyhlasuje Cecchini. Má na to aj svoje vysvetlenie: „Keď nie je zákon vyhovujúci, musí sa porušovať. Svoju fiorentinu si nenechám vziať.“

Dario Cecchini prevzal remeslo od svojich predkov, ktorí sa ním živili celé tri storočia. Niet teda divu, že o svojej práci hovorí s vášňou básnika, pričom s láskou hladí kusy hovädzieho mäsa rozvešané v obrovskej chladiarni.

„Fiorentina, to je potrava pre dušu. Keď ju jete, cítite, ako vám postupne začína v žilách prúdiť život. Je v tom celá toskánska renesancia, celá toskánska poézia, všetko z Danteho pekla,“ hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Pán Cecchini má 45 rokov a svojim zákazníkom pri obsluhe s obľubou recituje pasáže z Danteho Božskej komédie. Jeho reštaurácia, zariadená starými ručne vyrezávanými stolmi s mramorovými doskami, sa v tej chvíli mení na divadlo jedného herca.

Vo Florencii cítiť vo vzduchu ducha občianskej neposlušnosti. Ak by tamojšie reštaurácie nesmeli podávať obľúbenú fiorentinu, bolo by to podobné, ako keby v londýnskych krčmách zakázali pivo.

V toskánskych reštauráciách sa fiorentina nepodáva porcovaná, ale na váhu – a vážia ju podobne, ako zlatníci na moste cez rieku Arno vážia šperky. Fiorentina patrí v Toskánsku k rovnakým zážitkom, ako je prechádzka cez Ponte Vecchio vo Florencii.

V srdci tohto mesta, blízko mosta, kde Dante písal svoju Božskú komédiu, vedie Torello Latini reštauráciu, ktorú jeho rodina vlastní už od roku 1900. Reštaurácia sa za tých sto rokov stala pre Florenciu synonymom fiorentiny. Denne jej tu približne 300 hostí skonzumuje najmenej 90 kilogramov.

SkryťVypnúť reklamu

„Hrozba zákazu hovädzieho sa u nás prejavila naozaj prekvapujúcim spôsobom,“ hovorí Latini. „V poslednom čase som zaznamenal o túto pochúťku ešte väčší záujem.“

„Napriek tomu, že so zákazom nemôžem súhlasiť a na obranu hovädzieho steaku a toskánskej tradície použijem všetky prostriedky, budem musieť rozhodnutie rešpektovať,“ krčí plecami Latini.

Znamená to, že bude svojim hosťom podávať fiorentinu bez neodmysliteľnej kosti? „Keď ma prinútia, aby som kosť vykrojil, stiahnem fiorentinu z jedálneho lístka. Steak bez kosti jednoducho už steakom nie je. Je to len kus mäsa, a to ja svojim zákazníkom podávať nemienim,“ hovorí rozhodne. (čtk)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 492
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 165
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 698
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 751
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 004
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 453
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 768
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 520
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu