
Pôdna únava skracuje životnosť ovocných drevín.
S týmto nepriaznivým javom sa často stretávame nielen v malých záhradkách, ale aj vo veľkovýrobe. Únava pôdy nepriaznivo ovplyvňuje rast, rodivosť, ekonomickú životnosť vytrvalých kultúr, a tým aj pestovateľskú ekonomiku. Citlivosť jednotlivých botanických druhov kultúrne pestovaných rastlín je výrazne rozdielna.
Nepravú únavu pôdy spôsobujú niektoré agrochemické a fyzikálne činitele. Môže to byť niektorá chýbajúca živina (alebo živiny), nevhodná reakcia pôdy, prípadne jej fyzikálne vlastnosti, napríklad zhutnenosť. Riešenie je pomerne jednoduché, spočíva v správnom hnojení a mechanickom spracovaní pôdy (kyprenie, prevzdušňovanie a ďalšie technické zásahy). Často majú preventívny charakter a treba s nimi rátať už pred založením sadu alebo vinohradu. Tieto opatrenia sú súčasťou integrovanej ochrany.
Pravú únavu pôdy vyvolávajú viaceré biologické faktory. Ide o jednostranný rozvoj niektorých nematód (háďatiek) a mykorhýzy charakteristickej pre jednotlivé botanické skupiny rastlín. Sú to mikroorganizmy žijúce na koreňoch a v prikoreňovej zóne (baktérie, huby, plesne, aktinomycéty). Nepriaznivo pôsobia aj určité toxické koreňové výlučky (kolény), ktoré pri vyššej koncentrácii škodia aj vlastnému botanickému druhu. Dôležitým faktorom pôdnej únavy môžu byť látky vznikajúce rozkladom organickej hmoty. Niektoré mikrobiologické činitele pôdnej únavy sa prenášajú koreňmi priesad, napríklad z pôdy pareniska a skleníka. Známa je škodlivosť únavy pôdy pri opakovanom pestovaní určitej zeleniny, malín a jahôd. Pri ovocných drevinách citlivosť vzrastá v poradí: bobuľoviny (okrem malín), jablone, hrušky, slivkoviny, orechy, gaštan jedlý, moruša, červené kôstkoviny, marhule a broskyne.
Pôdna únava je dôležitý ekonomický faktor aj v škôlkarstve. Aj pri správnom hnojení a ostatnej agrotechnike zhoršuje ujímanie škôlkarského materiálu, ich slabší vzrast a nižšie ujímanie pri štepení podpníkov. V sadoch a záhradách s unavenou pôdou sa horšie ujíma výsadbový materiál, prejavuje sa slabší vzrast, nižšia rodivosť, horší fyziologický stav rastlín a skrátená životnosť ovocných drevín. O opatreniach proti únave pôdy budeme hovoriť v ďalšom príspevku.
Ing. ŠTEFAN NITRANSKÝ, CSc.
FOTO – AUTOR