* Pohľad na stromy s múmiovými plodmi dokazuje, že mnohí záhradkári podceňujú nebezpečnstvo infekcie z týchto ohnísk? Na stromoch bez listov dobre vidíme všetky suché plody, ich odstránenie sa neviaže na bezmrazové dni. Množstvo drobných spór, ktoré sa uvoľňujú z ponechaných plodov, ľahko nainfikuje kvety v jarnom období.
* Na ovocných drevinách sú na mrazy najcitlivejšie korene? V závislosti od druhu sú pre ne hraničné teploty od -5 oC do -15 oC. Hlavný podiel na vymŕzaní koreňov má pôda. Ľahšie piesočnaté pôdy premŕzajú hlbšie, preto sú aj korene viac poškodzované mrazmi. Piesočnatá pôda ľahko stráca vodu, ktorá je dobrým regulátorom teploty. V hlinitých pôdach poškodzujú mrazy korene menej. Tiež platí, že pôda nastlaná alebo pokrytá snehom premŕza menej. Veľkú úlohu zohráva aj typ podpníka. Plytko koreniace ovocniny sú na premrznutie náchylnejšie.
* Väčšina izbových kvetín ťažko znáša suchý vzduch, ktorý je v miestnostiach s ústredným kúrením? Vzdušnú vlhkosť preto zvyšujeme odparovačmi, zahmlievaním alebo rosením. Pamätáme na to, že rastliny s ochlpenými listami neznášajú zvlhčovanie listov. Väčšie kvety v nádobách, ktoré prezimujeme v chladnej miestnosti, potrebujú pravidelnú kontrolu a mierne občasné polievanie. Vyžadujú len toľko vody, aby pôda v črepníku celkom nepreschla.
* Počas zimného uskladnenia zeleniny je samozrejmá pravidelná kontrola plodov? Pozornosť venujeme najmä hnedým či čiernym škvrnám na koreňovej zelenine, ktoré môžu signalizovať začiatok zahnívania. Poškodené kusy vyberieme a čo najrýchlejšie spracujeme. Zazimované hlávky kapusty a kelu, ktorým sa vysušili vrchné krycie listy, môžeme ďalej skladovať, lebo suchý obal ich chráni pred ďalším vysychaním a vädnutím. Mazľavé obalové listy sú príznakom začiatku hnitia, preto v závislosti od stupňa poškodenia hlávky spracujeme, alebo vyhodíme.
* Pri zimnom reze jadrovín sa niekedy zabúda na bobuľoviny, ktoré takisto potrebujú pravidelné presvetlenie? Po reze sú stromčeky i kríčky prístupnejšie pri zbere, úroda sa neznižuje, zvyšuje sa kvalita plodov a ich veľkosť. Červená a biela ríbezľa má najkrajšie strapce na jedno- až trojročnom dreve. Pre dobrú úrodu postačí 7 až 10 silných výhonkov. Pri reze preto odstránime drevo staršie ako tri roky. Čierne ríbezle rodia najviac na jedno- až dvojročnom dreve. Pravidelným rezom staršieho dreva teda podporíme rast mladých a kvalitných plodov. Podobne skracujeme aj egreše. Na stromčekových tvaroch odstránime tiež dlhé výhony smerujúce k zemi. (pav)