Dnes už nechá nakúkať do svojho súkromia Soňa Valentová

Drží sa zásady – všetkého s mierou. Aj pri varení, aj v jedle. A hoci sa v kuchyni pohybuje rada, predsa len tvrdí, že šéfkuchárom v ich rodine je jej manžel, režisér Pavol Haspra. Herečka SOŇA VALENTOVÁ.


Soni Valentovej robí v poslednom čase v kuchyni spoločnosť sedemmesačný ridgeback.


,,Samozrejme, nemáme to striktne rozdelené. Varí, kto má práve čas, ale hlavný tón udáva vždy Paľko.“

A aký je medzi nimi pri varení rozdiel?

,,On varí – povedala by som – sýto, kým ja uprednostňujem ľahšie jedlá, na prípravu ktorých netreba ani veľa času.“

No aj keď Pavol Haspra varí častejšie než Soňa Valentová, neznamená to, že ona s tým prácu nemá.

,,Po prvé, som nákupca, a po druhé, po Paľkovom varení musím urobiť poriadok. To však skôr kvôli môjmu až prehnanému zmyslu pre čistotu. Myslím si totiž, že kto má v sebe a okolo seba čisto, sám sa cíti lepšie a harmonickejšie.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Čaj s hriankami

Základy varenia získala Soňa Valentová ešte doma, u svojej mamy. Veľký záujem o kuchyňu však vtedy nemala.

,,Mala som plno rôznych záujmov, ale kuchyňa k nim nepatrila. Čo som však od maminky prevzala, je pohostinnosť. Rovnako ako kedysi ju, aj mňa teší, keď mám okolo seba rodinu, občas priateľov – a rada pre nich nachystám aj rôzne dobroty. A tiež si rada spomínam, ako dobre sme sa doma cítili. Maminka bola klavírna virtuózka, neskôr korepetítorka v balete, a doteraz vidím, ako sme v zime, v tme, išli zo skúšok domov a ja som sa tešila, že si aj s oteckom sadneme k večeri, ktorú nám pripravil. Hoci išlo iba o čaj a hrianky. Ale mne už veru nikdy nechutili tak ako vtedy.“

Soňa Valentová spomína aj na to, ako vynikajúco jej mama piekla.

SkryťVypnúť reklamu

,,Zázvorníky, biskupský chlebík. A keďže po mojej svadbe bývala s nami, tak som od nej všeličo pochytila. Najradšej pečiem ovocné koláče – aj keď iba zriedka, lebo potom ich obvykle aj sama pojem. Čo však neviem urobiť, sú tradičné dedinské koláče. Buchty, tvarohovníky, posúchy, pagáče, kapustníky. Tie zas vynikajúco piekla Paľkova mama. A aj teraz, keď ideme okolo Topoľčianok, kde býva jeho sestra, vieme, že nás tam budú čakať.“

Hus s lokšami

Soňa Valentová síce uznáva, že koláče štíhlej línii veľmi neprajú, je však presvedčená, že občas sa v jedle zhrešiť môže. Dôležité je mať mieru a vedomie, že na druhý deň si dáme niečo menej kalorické.

,,Aj keď sa snažím jesť ľahšie jedlá, raz za týždeň si pokojne dám aj rezeň. Možno nie bravčový, ale z morčacích či kuracích pŕs.“

SkryťVypnúť reklamu

K jej ,,hriechom“ patrí aj pečená hus s lokšami, ktorú si v zime neodpustí.

,,Ide totiž o tradičné jedlo z môjho rodného trnavského kraja. Kým prípravu husi má na starosti manžel, ja chystám lokše. Dajú sa síce kúpiť aj hotové, ale nie sú také čerstvé a býva v nich obyčajne viac múky než zemiakov. No a keď nemám čas, urobí nám ich jedna pani. Vždy ich pripraví, koľko potrebujem, a to aj vtedy, keď chcem niekomu urobiť radosť, alebo máme v divadle posedenie. Tam ich vždy donesiem aspoň sto. Pritom netreba zabúdať, že ide o jedlo, ktoré je výborné na mnoho spôsobov. Lokše môžu zostať suché, alebo si ich natriete masťou či olivovým olejom, výborné sú so sladkými aj slanými plnkami, môžete si ich pokrájať a pripraviť s vajíčkom.“

Hus s lokšami je aj najobľúbenejším jedlom Sone Valentovej. V lete zas dáva prednosť grilovanému mäsu, ktoré si s rodinou pripravujú na ohnisku v záhrade. Má však rada aj polievky, ktoré podľa nej nielen zasýtia, ale aj pripravia žalúdok na ďalšie jedlo.

SkryťVypnúť reklamu

Miluje sladké

Soňa Valentová uznáva princípy zdravého stravovania a aj sa ich snaží dodržiavať. Pripomína však, že jej manžel ich neguje a je úplne zdravý, kým ona má zvýšený cholesterol.

„Je však pravda, že milujem sladké a len v poslednom čase si dávam viac pozor. No horkú čokoládu si nedokážem odpustiť. Hovorí sa však, že práve ona je zdravá.“

Z diét sa jej osvedčila delená strava.

,,Nedodržiavam ju však striktne. Skôr kvôli jednoduchšiemu tráveniu. Myslím si, že po troch až štyroch hodinách je už jedlo strávené, takže netreba dodržiavať princíp, podľa ktorého jete jeden deň iba jedlo živočíšneho pôvodu a druhý zasa iba rastlinného.“

Soňa Valentová uvažovala aj o vegetariánstve.

,,Mám totiž rada zvieratá. Preto mäso zatiaľ aspoň obmedzujem a keď sa dá, uprednostňujem ryby. Okrem toho, radšej kupujem hydinu na trhu, kde mám istotu, že kurčatá či husi vyrastali v prirodzenom prostredí a neboli také stresované ako vo veľkokapacitných odchovoch.“

SkryťVypnúť reklamu

Aká matka, taká Katka

A aký vzťah majú ku kuchyni jej dve dcéry?

,,Staršia Natália je po otcovi. Varí vynikajúco a rada. Katka je zasa po mne. Tiež sa zatiaľ do varenia príliš nehrnie. Hovorí však, že keď bude treba, začne sa mu venovať.“

A aké je ich rodinné jedlo?

,,Robí ho náš domáci šéfkuchár a je to zajac na smotane. So zemiakovými knedľami, ktoré pripravujem zasa ja. K tomu brusnice, čierne ríbezle alebo čučoriedky. A ešte pred ním mávame hríbovú polievku na kyslo.

Červené víno pre zdravie

V nápojoch je Soňa Valentová nenáročná a uprednostňuje ovocný čaj pred kávou. Tú každý deň ani nemusí mať. V zime má rada aj kakao a občas varenú čokoládu, ktoré príjemne zohrievajú.

,,V poslednom čase som však zaradila do svojho jedálneho lístka deci červeného vína denne. Najmä preto, že lekári potvrdili jeho zdravotné účinky. Je dobré na rozšírenie ciev, zlepšenie hladiny cholesterolu alebo na tlak, ktorý mám veľmi nízky. Obvykle si dám víno večer, pretože ma príjemne uspáva a urobím si tak peknú bodku za dňom.“

SkryťVypnúť reklamu

FOTO SME – PAVOL FUNTÁL

Autor: Jana Lukáčová

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 594
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 325
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 138
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 348
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 882
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 879
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 377
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu