
Preštepená koruna sa po prvom roku regeneruje. FOTO – AUTOR
ou preštepenia starších stromov je rýchlejšia obnova koruny a skorší nástup ekonomickej rodivosti. Neefektívne je preštepovanie prestarnutých, chorých a nevitálnych ovocných drevín.Najjednoduchšie je preštepenie mladých stromčekov. V závislosti od podpníka jadroviny preštepujeme do 8. až 15. roku po výsadbe, kôstkoviny do 10. roku, broskyne iba do 5. roku. Stromy s veľkými korunami a vyholenými konármi pripravujeme rok pred predpokladaným preštepovaním hlbším zmladením. Toto opatrenie umožňuje podstatné zníženie výšky korún a štepenie do tenšieho ročného dreva, prípadne letorastu. Staršie stromy s veľkými korunami preštepujeme postupne, napríklad v období troch rokov.
Obyčajne preštepujeme vrúbľovaním, len broskyne výhradne očkovaním, najčastejšie na spiace očko. Najvhodnejšie je broskyňu na jar zmladiť a v auguste očkovať do T-rezu. Zimné vrúble na predjarné a jarné preštepovanie ostatných druhov pripravujeme už v januári a začiatkom februára Uchovávame ich v chlade založené spodnou tretinou vo vlhkom piesku alebo v jemnozrnnom agroperlite. Nesmú vyschnúť, vypučať ani splesnivieť. Preštepujeme od konca februára do začiatku mája. Zásadne neštepíme pri daždivom ani mrazivom počasí. Začíname egrešom, čerešňami a višňami, pokračujeme ostatnými bobuľovinami, marhuľami a slivkovinami, končíme jadrovinami.
Ako postupovať?
Pri väčších preštepovaných korunách treba viac štepných hláv. Ich rozmiestnenie musí zohľadňovať tvar koruny (priestorová – plošná, so stredníkom – bez stredníka). Štepnú hlavu vytvoríme kolmým zrezaním preštepovaného konára a zahladením reznej rany ostrým nožom. Keď je hrúbka konára v mieste preštepovania obdobná ako hrúbka vrúbľa, použijeme jednoduché alebo jazýčkové spojkovanie. Pri o niečo väčšej hrúbke sa dobre uplatní vrúbľovanie prikladaním (plátkovanie), vrúbľovanie na koziu nôžku či sedielkovanie. Keď je konár veľmi hrubý, po obvode štepnej hlavy umiestňujeme viaceré troj– až päťpúčikové vrúble. Najčastejšie viažeme PET-páskou, niekedy lykom. Štepnú hlavu aj vrcholové rezy vrúbľov dôkladne zatrieme štepárskym voskom. Keď sme viazali lykom, zatierame aj vonkajšie dotykové časti vrúbľov s preštepeným konárom. „Za kôru“ vrúbľujeme, až keď je už dobrá miazga.
Aby sa preštepovanie vydarilo, okrem kvalitných vrúbľov treba postupovať rýchlo a presne, nedotýkať sa rezných plôšok, dôsledne viazať i zatierať štepárskym voskom, ale tiež preštepené stromy správne ošetrovať. Nezabudnime ani na včasné povoľovanie viazacieho materiálu, predídeme tým vrývaniu a deformáciám.
Ing. ŠTEFAN NITRANSKÝ, CSc.