Po niekoľkých rokoch života na internáte a v garsónke, má teraz moderátorka kuchyňu spojenú s obývačkou, kde môže privítať aj pätnásť hostí.
Zrejme je to aj tým, že Jana Majeská má ku kuchyni blízko od detstva. ,,Je to zásluha mojej maminy, ktorá ma priúčala vareniu celkom prirodzene. A rovnako aj oboch starších bratov. No a pretože tatino tiež rád pomáhal, často sme sa v kuchyni zišli všetci naraz a robili, čo bolo práve treba. Jeden krájal, druhý šľahal, ďalší miesil. Som rada, že svokra takto viedla aj môjho manžela Ivana. Lebo nikdy neviete, čo sa môže stať.“
Na svoje prvé kuchárske výtvory sa pamätá celkom presne.
,,Ako desaťročná som musela kvôli ovčím kiahňam zostať doma. Keďže som sa nudila, povedala som si, že pre rodinu vždy niečo uvarím. Začala som polievkami. Najskôr som urobila hrachovú, potom rascovú s vajíčkom, paradajkovú, kapustovú. Vždy som aj pekne prestrela, položila na stôl päť tanierov, lyžice, do stredu dala misu s polievkou a mamina po ochutnaní už len občas dodala, čo v nej prípadne chýba. Ale vždy sa každá zjedla.“
Život bez sporáka
Celkom sama začala Jana Majeská variť po skončení strednej školy, keď odišla z rodného Gerlachova a začala bývať na internátoch.
,,Mne to neprekážalo. Aj za pomoci jednoplatničky a špirály sa dá dobre variť. Len treba trochu vynachádzavosti. Rovnaké to bolo, keď sme potom s manželom žili v garsónke. Tiež tam nebol sporák, ale len dvojplatnička. Pokojne som však aj na nej pripravila kompletnú štedrovečernú večeru alebo pohostenie s viacerými chodmi, keď sa u nás mala zísť celá rodina alebo kamaráti.“
K poriadnej kuchyni sa Jana Majeská dostala pred necelými štyrmi rokmi, keď sa s manželom nasťahovali do priestrannejšieho bytu.
,,Pri jeho prerábaní sme sa rozhodli, že kuchyňu spojíme s obývačkou. Vznikol tak pomerne veľký priestor, kde môžem privítať aj okolo pätnásť hostí. My máme radi spoločnosť a mne vôbec neprekáža, keď musím pre všetkých niečo pripraviť. Naopak. To ma dokonca veľmi teší. Nie variť iba pre seba, ale práve pre tých, ktorých mám rada.“
Jana Majeská rada varí aj zavára. Vidno to aj na jej plnej špajzi. Minulé leto zavarila asi päťdesiat fliaš uhoriek, broskyne, hrušky, čalamádu a cviklu s chrenom. Hlavná je fantázia
Pre Janu Majeskú je kuchyňa miestom, kde môže skúšať stále niečo nové.
,,Vždy zvyknem jedlo čímsi obmeniť. Niekedy stačí len trochu inak zmiešať suroviny, pridať iný druh korenia a hneď je to iné. Preto nepoužívam ani kuchárske knihy. Jedlá, ktoré varím často, viem naspamäť a okrem toho si podľa maminho vzoru už od dvadsiatich rokov vediem zošit s nápisom Varenie – pečenie. Tam mám všetky recepty, ktoré som si vymyslela, vymenila s priateľmi, kolegami, alebo vystrihla z časopisov.“
Cez týždeň sa Jana aj jej manžel stravujú väčšinou mimo domu. Cez víkend však vždy varia. Práve vtedy Jana Majeská skúša nové recepty a obyčajne aj pečie.
,,Bez niečoho sladkého, bez tej krásnej vône, by sa nám víkend ani nerátal.“
Večer len niečo ľahšie
A ako to vyzerá s jej vzťahom ku zdravej výžive? ,,Samozrejme, snažím sa dodržiavať jej hlavné princípy. Lenže, zásady sú na to, aby sa porušovali. Usilujem sa však vždy aspoň raňajkovať a obedovať. V STV máme v jedálni veľký výber šalátov a robia tam aj hydinové minútky, ktoré sú ľahké a dobre zasýtia. Keď som v meste, tak si naplánujem obed niekde v reštaurácii, a pritom sa stretnem s priateľkami, švagrinou. Keď vysielam Noviny STV, zvyknem večerať až po nich. S plným žalúdkom by som sa pred kamerami necítila dobre. Našťastie, nepatrím k typom žien, ktoré pred polnocou otvárajú chladničku. Večer mi stačí niečo ľahšie. Syr, kúsok mäsa, ovocie.“
Jana Majeská priznáva, že aj ona prešla obdobím rôznych diét, ale dnes už verí iba známej poučke: ,,Raňajky zjedz sama, o obed sa rozdeľ s priateľom a večeru daruj nepriateľovi. To všetko skombinované s dobrou náladou a pohybom. A s minimom stresu, pretože keď je človek nervózny, obvykle dostane do seba viac než inokedy.“
Existuje nejaké jedlo, ktoré nemá rada? „Vlastne zjem všetko. Niektoré jedlá by som možno nevarila, ale keď mi ich niekde ponúknu, neodmietnem.“
Obľúbených jedál má niekoľko. „Vždy si však rada pripravím cestoviny, ktoré sú rýchle, dobré a dajú sa rôzne kombinovať. Napríklad v poslednom čase vezmem konzervu tuniaka, pridám k nemu syrokrém alebo bambino, prípadne iba rozdrvený cesnak, všetko zmiešam a dám na špagety. Na vrch si môžete dať ešte kopček kyslej smotany alebo bieleho jogurtu. A aby som nezabudla. Zo studených cestovín sa dajú pripraviť chutné a rýchle šaláty.“
Za svoj najnovší hit však moderátorka označuje sušené jablká.
,,Sú vynikajúce. Pritom úplne stačí, keď ich po nakrájaní sušíte na radiátore. Minulý víkend nám nimi voňala celá kuchyňa.“
FOTO SME – ĽUBOŠ PILC Vášeň, láska a fantázia
Doma sa Jana Majeská naučila nielen variť, ale aj zavárať. Dokazuje to jej plná špajza. ,,Minulé leto som zavarila asi päťdesiat fliaš uhoriek. A tiež kompóty. Broskyne sme už zjedli, ale výborné sú aj hrušky, ktoré mám zo záhrady mojich rodičov. Samozrejme, vždy robím aj čalamádu a cviklu s chrenom.“
Jana Majeská pritom nepoužíva špeciálny zavárací hrniec, pretože ku kuchynskej technike má rezervovaný prístup. ,,Asi som trochu konzervatívna. Máme síce robot, no ja si stále radšej vymiešam cesto rukou. A hoci uznávam, že aj mikrovlnka a umývačka riadu sú praktické veci, zatiaľ nemám pocit, že by som ich potrebovala.“
Čo teda v kuchyni potrebuje? ,,Pre mňa je varenie vecou vášne, lásky a fantázie. A keď to všetko máte, potom sa v kuchyni nikdy nemusíte obávať o dobrý výsledok.“
Recepty od Jany Majeskej
Grécky špíz kari orexi so šalátom
Podľa potreby bravčové alebo jahňacie mäso, cibuľa, zemiaky.
Marináda: olivový olej, citrón, soľ, oregano
Mäso nakrájame na kocky a dáme ho najmenej na tri hodiny (dobré je aj na celú noc) do marinády. Potom ho napichujeme na špíz a striedame s nakrájanou cibuľou a zemiakmi. Opečieme. V Grécku sa k tomu zajedá len biely chlieb a nikdy nesmie chýbať šalát.
Napríklad takýto: Paradajky, uhorky, papriky, olivy, syr feta (alebo slaný balkánsky) a cibuľu nakrájame na kocky a zmiešame s olivovým olejom a oreganom. Chvíľu necháme postáť a podávame.
Šalát môjho manžela
1 kg suchých tortellini, 2 plechovky kukurice, 0,5 kg diétnej salámy, 1 paprika (zelená aj červená), 1 plechovka zeleného hrášku, 4 vajíčka, 2 paradajky (len dužina), 3 kyslé uhorky, trochu soli a čierneho korenia
Tortellini uvaríme, dochutíme soľou, čiernym korením a potom k nim pridáme nakrájané ostatné suroviny. Dobre zamiešame a necháme trochu odstáť, aby sa všetky chute prepojili.
Šťavnatý ovocný zákusok
Cesto: 7 vajec, 7 lyžíc práškového cukru, 7 lyžíc polohrubej múky, pol balíčka prášku do pečiva.
Krém: 2 kyslé smotany, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 vyšľahaná šľahačka.
Ľubovoľné ovocie (lepšie je kompótové) a 4 balíčky želatíny. Môže byť iba červená alebo biela, ale ja zvyknem zmiešať po dva balíčky z každej farby, takže vznikne ružová poleva.
Žĺtky vymiešame s cukrom, jemne do nich zamiešame sneh vyšľahaný z bielkov, múku a prášok do pečiva. Vylejme na vymastený a múkou vysypaný sneh a pečieme asi 30 minút. Medzitým si pripravíme krém, ktorý natrieme na vychladnutú piškótu. Na to poukladáme ovocie (môžeme použiť len jeden druh, ale výborné sú aj rôzne kombinácie) a na to vylejeme želatínu. Koláč dáme na chvíľu do chladničky a podávame.
Obed na sobotu
Rybací eintopf s koreňovou zeleninou
600 g rybacích filiet z tresky alebo platesy, šťava z 1 citróna, 1 polievková lyžica sójovej omáčky, 250 g mrkvy, asi 400 g zeleru, 500 g póru, 2 polievkové lyžice masla, soľ, čierne korenie, 1 l zeleninového bujónu
Rybu opláchneme pod studenou vodou, osušíme papierovou utierkou a pokrájame na menšie kúsky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a sójovou omáčkou a odložíme na chladné miesto. Mrkvu umyjeme, očistíme a šikmo nakrájame na 2 cm hrubé kúsky. Zeler olúpeme a nakrájame na kocky hrubé asi ako prst. Pór umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska.
Zeleninu dáme do hrnca a na masle ju na miernom ohni rýchlo opečieme. Osolíme, ochutíme čiernym korením, pomaly prilejeme zeleninový bujón a uvedieme do varu. Polievku varíme 20 minút na miernom ohni. Pridáme rybu a ešte asi 5 minút varíme.
Autor: Jana Lukáčová