Večera pre prezidenta

A čo slovenské jedlá? Oldo Hlaváček si rád spomína na prvú slovenskú kuchársku knihu, ktorá vyšla ešte v Budapešti a má ju aj Pavol Mikulík.


Oldo Hlaváček so svojou huspeninou.


,,Kedysi mi ju požičal. Dosť som z nej vtedy čerpal a zistil, že ani my sa nemáme za čo hanbiť. Taká haruľa alebo pečené zemiaky s maslom, soľou a kyslým mliekom – čo môže byť lepšie?“

Jeho najobľúbenejším jedlom sú však vyprážané kurčatá. Má pritom jedinú podmienku – že ich pripraví jeho manželka.

,,Je všeobecne vynikajúca kuchárka, ale také kurčatá, ako robí ona, som ešte inde nejedol. A rovnako výborne vypráža syr, karfiol, hríby.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Oldo Hlaváček je pyšný aj na oboch synov, ktorí sa vraj v kuchyni tiež nedajú zahanbiť.

SkryťVypnúť reklamu

,,Starší skončil ekonómiu a keď potom robil v hoteli prevádzkara, tak pre hostí aj varil. Teraz je na ministerstve zahraničia, ale v čase svojho pôsobenia na veľvyslanectve v Taliansku pripravil raz – celkom sám – aj zložitú protokolárnu večeru pre prezidenta Michala Kováča. Pritom to vôbec nebolo v jeho pracovnej náplni. Pán prezident bol taký spokojný, že potom prišiel aj s manželkou k nám domov, aby sa nám poďakovali. No a mladší Ivo? Ten síce pôsobí v divadle, ale keď pracoval päť mesiacov v hoteli v Dolomitoch, tak tam pravidelne aj varil.“

Najmä počas rodinných osláv býva teda v kuchyni Hlaváčkovcov priam tlačenica. A keďže s varením nemajú problém ani nevesty, Oldo Hlaváček verí, že pri sporáku sa raz objavia aj vnúčatá.

,,Ale netlačíme ich do toho. Prirodzený záujem je najlepší. Zatiaľ ich, tak ako kedysi mňa moji rodičia, učíme peknému stolovaniu. A ako sledujem, výsledky už prichádzajú.“ JANA LUKÁČOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

FOTO SME – PAVOL FUNTÁL

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 472
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 127
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 697
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 698
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 016
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 264
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 747
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 543
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu