
Oldo Hlaváček so svojou huspeninou.
,,Kedysi mi ju požičal. Dosť som z nej vtedy čerpal a zistil, že ani my sa nemáme za čo hanbiť. Taká haruľa alebo pečené zemiaky s maslom, soľou a kyslým mliekom – čo môže byť lepšie?“
Jeho najobľúbenejším jedlom sú však vyprážané kurčatá. Má pritom jedinú podmienku – že ich pripraví jeho manželka.
,,Je všeobecne vynikajúca kuchárka, ale také kurčatá, ako robí ona, som ešte inde nejedol. A rovnako výborne vypráža syr, karfiol, hríby.“
Oldo Hlaváček je pyšný aj na oboch synov, ktorí sa vraj v kuchyni tiež nedajú zahanbiť.
,,Starší skončil ekonómiu a keď potom robil v hoteli prevádzkara, tak pre hostí aj varil. Teraz je na ministerstve zahraničia, ale v čase svojho pôsobenia na veľvyslanectve v Taliansku pripravil raz – celkom sám – aj zložitú protokolárnu večeru pre prezidenta Michala Kováča. Pritom to vôbec nebolo v jeho pracovnej náplni. Pán prezident bol taký spokojný, že potom prišiel aj s manželkou k nám domov, aby sa nám poďakovali. No a mladší Ivo? Ten síce pôsobí v divadle, ale keď pracoval päť mesiacov v hoteli v Dolomitoch, tak tam pravidelne aj varil.“
Najmä počas rodinných osláv býva teda v kuchyni Hlaváčkovcov priam tlačenica. A keďže s varením nemajú problém ani nevesty, Oldo Hlaváček verí, že pri sporáku sa raz objavia aj vnúčatá.
,,Ale netlačíme ich do toho. Prirodzený záujem je najlepší. Zatiaľ ich, tak ako kedysi mňa moji rodičia, učíme peknému stolovaniu. A ako sledujem, výsledky už prichádzajú.“ JANA LUKÁČOVÁ
FOTO SME – PAVOL FUNTÁL