Sobota, 20. apríl, 2019 | Meniny má Marcel
AKO UKÁZAL PRIESKUM EURÓPSKEJ KOMISIE, PRI OZNAČENÍ SPOTREBUJTE DO, 44 % SLOVÁKOV VIE, ŽE DANÁ POTRAVINA BY SA PO UPLYNUTÍ DÁTUMU UŽ NEMALA KONZUMOVAŤ.

POTRAVINY: Iba 38 % Slovákov rozumie pojmu "minimálna trvanlivosť"

vyšlo aj v EKO


BRATISLAVA 13. októbra (SITA) - Slováci pojmu "minimálna trvanlivosť" rozumejú menej než európsky priemer. Ako vyplynulo z prieskumu Eurobarometer, iba 38 % Slovákov, vie, že ak je na potravine uvedené označenie "minimálna trvanlivosť", znamená to, že potraviny sa dajú konzumovať aj po tomto dátume za predpokladu, že boli správne skladované. Pri označení "spotrebujte do" 44 % Slovákov vie, že daná potravina by sa po uplynutí dátumu už nemala konzumovať. Je už riziková pre zdravie. Podľa zverejnených výsledkov Eurobarometra iba 47 % Európanov chápe presný význam označenia ”minimálna trvanlivosť” a 40 % nemá jasno v prípade označenia ”spotrebujte do”.

Prieskum Európskej komisie sa zaoberal plytvaním potravinami a označovaním dátumu spotreby. "V Európe ročne vyhodíme asi 100 miliónov ton potravín, to je naozaj veľmi veľa. Ak nezmeníme náš prístup, tak toto číslo stúpne do roku 2020 na 120 miliónov ton ročne. Európa tým každý rok stráca približne 200 miliárd eur. Potrebujeme prijať opatrenia, ktoré pomôžu znížiť plytvanie potravinami a prispejú k šetreniu nákladov, prírodných zdrojov, ale aj životného prostredia," uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Pomôcť by mohlo podľa 63 % Európanov lepšie plánovanie jedál v domácnosti a spotrebovanie zvyškov jedla namiesto jeho vyhadzovania. Na Slovensku sa v prospech plánovania nákupov vyslovilo 47 % opýtaných, 33 % súhlasí so spotrebovaním zvyškov. Znížiť plytvanie by mohlo aj mrazenie podľa 56 % Európanov a 27 % Slovákov. Pri nákupoch sú ľudia obozretní, označenie spotreby si vždy pozrie 58 % opýtaných Slovákov (58 % EÚ), často si ho pozrie 22 % opýtaných obyvateľov SR (23 %

Na potravinách ako soľ, cukor alebo ocot nie je v súčasnosti povinné označovať dátum minimálnej trvanlivosti a uvažuje sa o rozšírení zoznamu týchto neoznačovaných potravín aj o cestoviny, kávu, čaj. Viac ako 50 % Slovákom by tento údaj chýbal, priemer EÚ je pri tejto otázke 44 %.


Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 17 457
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 13 535
  3. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 880
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 8 285
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 833
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 829
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 237
  8. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 4 204
  9. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 459
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 396