Utorok, 9. marec, 2021 | Meniny má FrantiškaKrížovkyKrížovky
AKO UKÁZAL PRIESKUM EURÓPSKEJ KOMISIE, PRI OZNAČENÍ SPOTREBUJTE DO, 44 % SLOVÁKOV VIE, ŽE DANÁ POTRAVINA BY SA PO UPLYNUTÍ DÁTUMU UŽ NEMALA KONZUMOVAŤ.

POTRAVINY: Iba 38 % Slovákov rozumie pojmu "minimálna trvanlivosť"

vyšlo aj v EKO


BRATISLAVA 13. októbra (SITA) - Slováci pojmu "minimálna trvanlivosť" rozumejú menej než európsky priemer. Ako vyplynulo z prieskumu Eurobarometer, iba 38 % Slovákov, vie, že ak je na potravine uvedené označenie "minimálna trvanlivosť", znamená to, že potraviny sa dajú konzumovať aj po tomto dátume za predpokladu, že boli správne skladované. Pri označení "spotrebujte do" 44 % Slovákov vie, že daná potravina by sa po uplynutí dátumu už nemala konzumovať. Je už riziková pre zdravie. Podľa zverejnených výsledkov Eurobarometra iba 47 % Európanov chápe presný význam označenia ”minimálna trvanlivosť” a 40 % nemá jasno v prípade označenia ”spotrebujte do”.

Skryť Vypnúť reklamu

Prieskum Európskej komisie sa zaoberal plytvaním potravinami a označovaním dátumu spotreby. "V Európe ročne vyhodíme asi 100 miliónov ton potravín, to je naozaj veľmi veľa. Ak nezmeníme náš prístup, tak toto číslo stúpne do roku 2020 na 120 miliónov ton ročne. Európa tým každý rok stráca približne 200 miliárd eur. Potrebujeme prijať opatrenia, ktoré pomôžu znížiť plytvanie potravinami a prispejú k šetreniu nákladov, prírodných zdrojov, ale aj životného prostredia," uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Pomôcť by mohlo podľa 63 % Európanov lepšie plánovanie jedál v domácnosti a spotrebovanie zvyškov jedla namiesto jeho vyhadzovania. Na Slovensku sa v prospech plánovania nákupov vyslovilo 47 % opýtaných, 33 % súhlasí so spotrebovaním zvyškov. Znížiť plytvanie by mohlo aj mrazenie podľa 56 % Európanov a 27 % Slovákov. Pri nákupoch sú ľudia obozretní, označenie spotreby si vždy pozrie 58 % opýtaných Slovákov (58 % EÚ), často si ho pozrie 22 % opýtaných obyvateľov SR (23 %

Skryť Vypnúť reklamu

Na potravinách ako soľ, cukor alebo ocot nie je v súčasnosti povinné označovať dátum minimálnej trvanlivosti a uvažuje sa o rozšírení zoznamu týchto neoznačovaných potravín aj o cestoviny, kávu, čaj. Viac ako 50 % Slovákom by tento údaj chýbal, priemer EÚ je pri tejto otázke 44 %.


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Porovnanie cien 4-izbových bytov v Bratislave. Poznáme víťaza
  2. Tichá hrozba menom oxidačný stres. Ako sa pred ním chrániť?
  3. Metropolis sa stane ikonickou stavbou Bratislavy
  4. Rovnaká, a predsa iná - Zelená energia od SSE
  5. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  6. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  7. Nové číslo Historickej revue
  8. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  9. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  10. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  1. FVT - malá fakulta, veľké úspechy
  2. Rovnaká, a predsa iná - Zelená energia od SSE
  3. Porovnanie cien 4-izbových bytov v Bratislave. Poznáme víťaza
  4. Tichá hrozba menom oxidačný stres. Ako sa pred ním chrániť?
  5. Metropolis sa stane ikonickou stavbou Bratislavy
  6. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  7. Svieže jarné ceny v PLANEO Elektro sú aj v marci extra výhodné
  8. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  9. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  10. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 27 201
  2. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 15 397
  3. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj 13 822
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 13 439
  5. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 11 947
  6. Nové číslo Historickej revue 9 190
  7. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní? 8 166
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele 7 919
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 7 643
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 7 586
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu