Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

EÚ prijala vyhlásenie k Iraku, schválila misiu v Macedónsku

Brusel 27. januára (TASR) - Európska únia dnes vyzvala Irak, aby plne a aktívne spolupracoval so zbrojnými inšpektormi OSN a podriadil sa príslušnej rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN, ktorá je "poslednou šancou na mierové riešenie krízy".

Ministri zahraničných vecí európskej pätnástky na rokovaní v Bruseli podporili "zámer inšpektorov pokračovať v inšpekciách a zintenzívniť ich". Grécky minister Jorgos Papandreu, ktorého krajina teraz predsedá únii, však odmietol špekulovať, ako dlho by mali inšpekcie pokračovať.

Skryť Vypnúť reklamu

"Našim cieľom ostáva úplné odzbrojenie Iraku, jeho plná spolupráca, a mierové dokončenie procesu OSN, ktoré je naďalej možné," vyhlásil na tlačovej konferencii grécky minister Jorgos Papandreu, ktorého krajina teraz predsedá únii.

Mierové riešenie však podľa neho bude možné, len ak Irak splní záväzky vyplývajúce z príslušných rezolúcií OSN. "Predsedníctvo a všetci z nás ostávajú odhodlaní urobiť všetko pre mierové vyriešenie tohto problému, veľmi to však záleží na plnej spolupráci zo strany Iraku," zdôraznil grécky minister.

Šéfovia diplomacií európskej pätnástky sa tiež dohodli, že EÚ vyšle v prípade potreby misiu na vysokej úrovni do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky, ktorej cieľom bude pomôcť vyriešiť konflikt ohľadne severokórejského jadrového programu. Neprijali však žiadne rozhodnutie o tom, kedy by sa misia mala uskutočniť.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzinárodné spoločenstvo vrátane Ruska, USA a Južnej Kórey v uplynulých dňoch opakovane žiadalo EÚ, aby zohrala aktívnejšiu úlohu v konflikte. Tím EÚ by sa mal pokúsiť presvedčiť Pchjongjang, aby obnovil rozhovory s USA a uvedomil si, že severokórejský jadrový program je globálnou otázkou.

Ministri ďalej definitívne schválili, že EÚ v marci prevezme od NATO mierovú misiu v Macedónsku. Bude to vôbec prvá vojenská operácia pod hlavičkou spoločnej obrannej politiky EÚ. Už v januári únia prevzala vedenie policajnej misie v Bosne a Hercegovine, čo je však civilná operácia.

"Je to historické rozhodnutie," vyhlásil vysoký predstaviteľ EÚ zahraničnú a bezpečnostnú politiku Javier Solana. Misia EÚ by mala mať 450 vojakov, pričom únia pozvala na účasť aj budúce členské krajiny, vrátane Slovenska.

Skryť Vypnúť reklamu

Dnešná dohoda ministrov umožňuje začať plánovanie a prípravy, hoci presný termín prevzatia misie EÚ zatiaľ nestanovila.

Únia bude mierovú misiu v Macedónsku viesť s použitím vojenských a plánovacích prostriedkov NATO na základe dohody, ktorú obe organizácie uzatvorili vlani v decembri.

Ministri dnes aliancii navrhli, aby na čele misie stál admirál Rainer Feist, ktorý je zástupcom veliteľa ozbrojených síl NATO v Európe. Veliteľstvo mierovej misie EÚ bude sídliť v priestoroch vojenského sídla aliancie v belgickom Monse. NATO schváli tieto návrhy dnes večer tzv. tichou procedúrou.

EÚ sa dnes nepodarilo dohodnúť na predĺžení sankcií proti Zimbabwe. Spor medzi členskými krajinami vyvolalo rozhodnutie Francúzska pozvať na februárový summit EÚ-Afrika v Paríži zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho, ktorý sa nachádza na zozname nežiaducich na území EÚ. Parížsky summit sa koná niekoľko dní po tom, ako 18. februára terajšie sankcie prestanú platiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Ministri dnes vyjadrili hlboké znepokojenie nad nedeľňajšími rozsiahlymi vojenskými operáciami Izraela v pásme Gazy, ktoré si vyžiadali viacero ľudských životov.

"Teror a násilie musia skončiť," zdôraznil minister Papandreu. Jedinou cestou pre ukončenie izraelsko-palestínskeho konfliktu je podľa EÚ pokračovanie v mierovom procese a podpora úsilia tzv. kvarteta (OSN, USA, EÚ, Rusko).

(spravodajca TASR Robert Sermek)

Najčítanejšie na SME

1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár