Dnes varí Igor Bukovský

Sám pre seba varí iba v nevyhnutnom prípade. Oveľa radšej si urobí surový šalát. Keď však pripravuje jedlo pre niekoho alebo s niekým, je pre neho varenie či pečenie príjemným relaxom. MUDr. IGOR BUKOVSKÝ, odborník na zdravú výživu. Muž, ktorý uprednostňu


Pri regále s vnútornosťami by ste ho v obchode nenašli.


je zeleninu a ovocie pred rezňom s hranolčekmi. Kedy sa Igor Bukovský začal zaujímať o varenie? „Od detstva rád všetko skúmam a pozorujem. Zaujímalo ma teda nielen to, čo robí otec v záhrade a na chate, ale aj to, čo a ako robí mama v kuchyni. Takže, jednoduché jedlá som vedel urobiť už vtedy. A varenie určite nepovažujem len za ženskú záležitosť.“

To, že je už vyše 13 rokov vegetariánom, mu pri varení vôbec neprekáža. Receptov na jedlá tohto typu je vraj nekonečne veľa. A okrem toho: „Strava významne ovplyvňuje zdravie človeka a čím menej živočíšnych potravín obsahuje, tým lepšie. Napokon, aj odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie jasne hovoria, že treba uprednostňovať potraviny rastlinného pôvodu.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Igor Bukovský je už 13 rokov vegetariánom, ale to neznamená, že jeho strava nie je pestrá. Receptov na vegetariánske jedlá je vraj nekonečne veľa.


Ako sa zbaviť čokoládového pokušenia

A aké jedlá má rád odborník na zdravú výživu? Naozaj sa jej zásadami aj riadi? Igor Bukovský tvrdí, že má svedomie čisté.

,,Mám však slabosť – čokoládu. Keď hrozí, že sa mi to vymkne spod kontroly, umyjem si zuby, alebo použijem ústnu vodu, čím vyblokujem v mozgu pokušenie z jazyka.“

Keď niet veľa času, pripraví si rád napríklad ľadový šalát s paradajkami, tofu a vlašskými orechmi. Ochutí ho olivovým olejom a bylinkami a k tomu si dá ešte hrianku napríklad s fazuľovou nátierkou.

„Z teplých jedál sa podobne rýchlo pripravia cestoviny alebo v lete dusená zelenina. Cuketa, špargľa, paradajka s cesnakom, bazalkou a troškou syra.“

SkryťVypnúť reklamu

Pri stravovaní je pre neho podstatná pravidelnosť, dôraz na kvalitné suroviny, ale zároveň aj odvaha skúšať a pripravovať stále niečo nové.

,,Najskôr si predstavím, čo chcem dosiahnuť, ako má jedlo vyzerať a potom sa o to pokúšam. Nie vždy to síce vyjde, ale niektoré jedlá sa mi vydarili.“

Tri pomôcky

V kuchyni Igora Bukovského nájdeme síce všetku bežnú kuchynskú techniku, ale spolu s manželkou si najviac cenia tri veci. Vitamixer, na ktorom sa melie pšenica na múku, pripravuje krémová zeleninová polievka, alebo robí ovocné frapé, ďalej maličký mlynček na posekanie byliniek či orechov a nakoniec lis na cesnak.

,,Podstatné pre nás je, aby ich údržba nezaberala viac času ako použitie. Preto nechávame bokom aj odšťavovač a šťavy si radšej kúpime hotové. Dnes je už na trhu aj surová šťava z mrkvy, jabĺk či cvikly.“

SkryťVypnúť reklamu

FOTO SME – ĽUBOŠ PILC

Pyramída zdravej výživy

Základ našej výživy by podľa Igora Bukovského mali tvoriť obilniny a celozrnné výrobky. Upozorňuje však, že hlavným kritériom nie je tmavá farba chleba a pečiva, pretože tá sa dosahuje napríklad aj pridaním karamelu, piva či čiernej kávy. „Rozhodujúca je štruktúra. Musíte tam vidieť šupky a časti zrniek.“

Potom nasleduje ovocie, zelenina a nad nimi sú bielkovinové zdroje: chudé mäso, hydina, ryby, strukoviny a výrobky z nich, orechy a olejnaté semená.

Na vrchole pyramídy sú energeticky koncentrované potraviny bez väčšej biologickej hodnoty ako napríklad sladkosti.

Ako prejsť na zdravú výživu

Stane sa to nejednému z nás. Rozhodneme sa konečne zdravo stravovať, ale v tom momente sa pred nami objaví toľko argumentov, prečo to nejde, až sa rýchlo vrátime k svojmu obľúbenému rezňu či k ďalšej porcii krémešov. MUDr. Igor Bukovský však tvrdí, že nejde o nič iné, ako o prekonanie troch nepriateľov: predsudkov, tradície a jazyka.

SkryťVypnúť reklamu

A čo hovorí na tri asi najčastejšie tvrdenia, prečo sa nemôžeme zdravo stravovať?

1. Všetko chutné by bolo zakázané:

,,Keď ste vo veľkopredajni, pozrite sa okolo seba a povedzte si: údeniny, vnútornosti, červené mäso, tučné mliečne výrobky – NIE. Potom vám ešte stále zostáva na výber toľko potravín, že váš jedálny lístok bude pestrý a chutný.“

2. Zdravé stravovanie je drahé:

„Môže byť, ak si budeme kupovať len dovozové suroviny a robiť z nich rôzne náročné špeciality. Ale napríklad pohanka, pšenica, ovsené vločky, fazuľa, cícer, sója, tofu, orechy, kukurica či hnedá ryža natural sú podstatne lacnejšie ako živočíšne potraviny. Ktoré chutné mexické čili je finančne výhodnejšie? Z fazule alebo z hovädzieho mäsa?“

3. Kto má dnes čas pripravovať náročné jedlá:

SkryťVypnúť reklamu

„Tiež mám málo času, a predsa musím jesť. Kým si uvaríte za 10 až 15 minút napríklad párky, ja si stihnem na troche olivového oleja ohriať pokrájané paradajky (najlepšie sú tvrdé vinohradnícke) s kúskom nízkotučného tvrdého syra, bazalkou a celozrnným pečivom. Samozrejme, existujú aj časovo náročné recepty. Ale veď plnenú morku tiež pečiete dve až tri hodiny.“

Recepty Igora BukovskéhoŠpenátová polievka s kukuričnou krupicou

1 lyžica margarínu, 2 lyžice oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1/2 balíka mrazeného špenátu, 4 šálky zeleninového vývaru, 4 lyžice kukuričnej krupice, morská soľ, štipka mletého čierneho korenia

Na margaríne a oleji opražíme prelisovaný cesnak. Pridáme mrazený špenát, zeleninový vývar a varíme asi 20 minút. Nakoniec vmiešame kukuričnú krupicu vopred rozmiešanú v studenej vode, čím sa polievka zahustí. Ochutíme morskou soľou a mletým čiernym korením. Môžeme podávať so strúhaným syrom. Vynikajúco chutí aj s opraženými kockami chleba, ktoré vložíme do polievky tesne pred podávaním.

SkryťVypnúť reklamu

Karibské tofu rezne

2 väčšie balenia bieleho tofu (asi 500 g), 1 šálka paradajkovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžica nadrobno pokrájanej cibule, tri štvrtiny lyžičky oregana, štvrť lyžičky cesnakového prášku, jedna osmina lyžičky soli a čierneho korenia, jeden a štvrť lyžičky kokosového extraktu alebo 3 lyžice strúhaného kokosu, olej.

Tofu nakrájame na 1,5 – 2 cm rezy. Vo väčšej miske zmiešame všetky suroviny okrem tofu a vymiešame omáčku.

Rúru predhrejeme na 175 stupňov. Na plech jemne vymastený olejom rozotrieme asi tretinu omáčky, na ňu naukladáme tofu a zalejeme zvyškom omáčky. Pečieme nezakryté asi 45 minút. Podávame s ryžou s hrozienkami.

Mexické čili

Olej, 3 veľké cibule, 1–2 celé hlavičky cesnaku, 1 veľká paprika, 1,2 l vody, 300 g fazule, 1 bobkový list, 1 lyžička karí korenia, 1 lyžička bazalky, 1 lyžička mletej červenej papriky, čili papričky, morská soľ, 3 veľké paradajky, 2-3 šálky paradajkovej šťavy, tvrdý syr, biely jogurt

SkryťVypnúť reklamu

Vo väčšom hrnci opražíme na oleji nastrúhanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pokrájanú papriku. Pridáme vodu, vopred namočenú fazuľu a koreniny: rozomletý bobkový list, karí korenie, bazalku, mletú červenú papriku, čili papričky podľa chuti. Osolíme morskou soľou a dusíme. Keď fazuľa začína mäknúť, pridáme pokrájané paradajky a paradajkovú šťavu. Povaríme, až kým fazuľa celkom nezmäkne. Môžeme podávať posypané strúhaným syrom alebo ochutené jogurtom a so šalátom. Najštýlovejšou mexickou prílohou sú však kukuričné placky (tortillas) alebo opražené kukuričné placky (tacos).

Pytliacke hrušky

2 hrušky prekrojené na polovice a zbavené jadrovníkov, 3/4 šálky jablkového džúsu, 3/4 šálky vody, 1 tyčinka škorice (alebo škoricový cukor), 6 klinčekov, 12 datlí, 4 lyžičky bieleho nízkotučného jogurtu, 3 lyžičky kukuričného škrobu, sekané orechy alebo müsli na posypanie.

SkryťVypnúť reklamu

Z polovice hrušiek odkrojíme malý kúsok tak, aby na panvici ležali reznou plochou navrch. Pridáme jablkový džús, vodu, škoricu a klinčeky. Zakryjeme, privedieme do varu, znížime oheň a mierne podusíme 5-10 minút. Dávame pozor, aby sa nerozvarili. Potom hrušky z panvice zoberieme a udržiavame teplé na dezertných tanierikoch. Do šťavy na panvici pridáme nadrobno pokrájané datle a nezakryté povaríme asi 5 minút. V pohári rozmiešame v troške vody škrob a zahustíme ním šťavu. Vydlabané jaderníky v hruškách naplníme jogurtom a polejeme krémom z panvice. Podávame posypané sekanými orechmi alebo müsli.

(Recepty sú z knihy Recepty na fajn časy)

Autor: Jana Lukáčová

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 537
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 220
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 703
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 936
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 953
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 907
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 815
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 463
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu