„Olivový olej je najdrahší, pretože je najlepší a najkvalitnejší. Spotreba na Slovensku je nízka,“ hovorí Emil Ginter z Ústavu preventívnej a klinickej medicíny v Bratislave.
Spracovanie olivového oleja je najšetrnejšie. Studené lisovanie, ktoré je možné len pri olivovom oleji, zachováva všetky vzácne dôležité látky vo výslednom produkte.
Olej zo semien sa vyrába len pri tepelnom spracovaní a pri jeho výrobe sa používajú aj rôzne rozpúšťadlá, napríklad éter, benzén. Tie sa síce pri výrobe vyparujú, ale v oleji nakoniec niečo ostane.
Olivový olej vedie aj v iných porovnaniach. Zatiaľ čo jeho stráviteľnosť je 100 %, pri slnečnicovom je to 83 %, orechovom 81 %. Olej zo sezamových semienok je dokonca pre človeka stráviteľný len na 57 %.
Olivový je aj najľahší. Obsahuje 901 kalórií na 100 gramov – ostatné 930 kalórií.
Pri vyprážaní sa z oleja zo semien uvoľňuje viac toxických, dráždivých aj karcinogénnych látok než pri olivovom. A to už pri nižších teplotách. Olivový olej vyniká svojou stabilitou vďaka dominantnému podielu kyseliny olejovej.
Pri experimentoch s tepelnou úpravou rôznych druhov tukov (slnečnicový olej, maslo, bravčová masť, olivový olej) bez poškodenia odolal dvojhodinovému zohrievaniu pri teplote 170 stupňov len olivový olej, bravčová masť bola v poradí stability na druhom mieste. (maj)