BRATISLAVA – V španielskom olivovom oleji značky Monterreal je priveľa karcinogénnych látok. Zistilo to hygienické laboratórium Štátneho zdravotného ústavu.
Inšpektori včera upozornili aj na ďalšie druhy španielskych olivových olejov, ktoré obsahujú nebezpečné látky: Monterreal – španielsky olej lisovaný 100 %, Morales olive – olivový olej 100 %, Carbonel, Cezsar Pomoce olive oil, La Espaňa 100 % olivový olej, Extra virgin Borges – panenský olivový olej, Extra panenský olivový olej La Espanola, Olivový olej Borges a Olive Pomace oil.
Už od začiatku týždňa inšpektori kontrolujú všetky obchody, hľadajú olivové oleje a odoberajú vzorky. Začali v predajnej sieti Carrefour, kde podozrivý olej predávajú. Do konca týždňa by kontroly mali skončiť.
Hygienici v oleji našli polyaromatické uhľovodíky, s najväčšou pravdepodobnosťou je tam nebezpečný benzopyrén. Najväčšie prípustné množstvo benzopyrénu stanovené potravinovým kódexom je v oleji prekročené 9,5-násobne. Podľa vedúcej úseku kontroly Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie Eleny Kohútovej sa jeho prítomnosť testuje hlavne v mäsových výrobkoch. Výskyt v olivovom oleji je zvláštnosťou.
„Benzopyrén sa mohol do oleja dostať pri nesprávnom výrobnom procese. Ak sa vyrába zastaranou technológiou a olej sa zohrieva pomocou plynových dymov napríklad z horiacich pneumatík, karcinogénne látky sa mohli dostať do oleja takto. Samotné zahrievanie môže vyvolať rozklad niektorých látok obsiahnutých v oleji, ale určite nevznikajú rakovinotvorné,“ tvrdí vedúci Katedry mlieka, tukov a hygieny potravín Technickej univerzity v Bratislave Štefan Schmidt.
Inšpektori podrobia analýzam všetky ponúkané značky španielskych olejov. (tasr, maj)